URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolnavi de şpagă

BIHOREANUL vă prezintă detaliile scandalului din Facultatea de Medicină şi Farmacie în care sunt implicate trei cadre bănuite că vindeau examenele studenţilor. Dintre acestea, Adriana Pirte şi Camelia Dalai au fost urmărite aproape un an întreg cum colectau şpăgile la cabinetele private, unde studenţii se programau ca pacienţi, iar apoi "decartau" preţul notelor, transferurilor, lucrărilor de licenţă, ba chiar şi al locurilor de studii fără taxă. Decanul FMF, Adrian Maghiar, se declară surprins de şpăgile pretinse studenţilor şi consideră că cei trei colegi n-au învăţat nimic din scandalul ex-prodecanului Constantin Romanul, condamnat tot pentru mită pe bandă rulantă: "Lumea uită repede...".

La cozi, alinierea!

Eliminarea taxei de mediu a provocat un val de cereri de înmatriculare fără precedent, care a blocat activitatea instituţiilor de resort. Bihorenii care vor să-şi înscrie în circulaţie maşinile aşteaptă noaptea în faţa Serviciului Înmatriculări ca să prindă număr de ordine pentru a doua zi, rezervările online fiind ocupate pe 10 zile, în vreme ce la RAR Bihor sunt epuizate până la sfârşitul lunii martie.

Lanţul "pilelor"

Pornind de la o banală amendă rutieră încasată în Aleşd de un mahăr din Bucureşti, DNA Oradea a ajuns la corupţi de top, cocoţaţi până în vârful Armatei şi Internelor. În ancheta privind poliţiştii şpăgari din Bihor au picat, alături de şeful acestora, chestorul Liviu Popa, şi o grefieră, un universitar şi un afacerist din Capitală, care i-au condus pe procurori la generali din MApN şi MAI, precum şi la şefii unei "Sorbonici" bucureştene.

Şmecherii din piaţă

O treime din fermierii certificaţi ca producători de fructe şi legume sunt de fapt comercianţi care revând produse de import puternic chimizate. Controalele Direcţiei Agricole Bihor au scos la iveală că o bună parte din produsele "de la ţară" sunt de fapt cultivate industrial, majoritatea brutarilor nu afişează preţul pe kilogram al pâinii, ca să nu se vadă că au scumpit-o, iar lăptarii şi apicultorii nu au atestate pentru marfa vândută.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Prof.univ. Adrian Maghiar, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie:
"Cade oraşul dacă nu sprijinim Universitatea!"

De aproape două săptămâni, trei cadre didactice ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie dau explicaţii procurorilor despre şpăgi cerute studenţilor. De ce n-au învăţat nimic din scandalul ex-prodecanului lor Constantin Romanul, săltat acum trei ani tot pentru "şpagatită cronică"? "Lumea uită repede", crede decanul FMF, profesorul Adrian Maghiar.
Deşi n-o spune direct, probabil decanul ar fi preferat ca şi celelalte scandaluri să fie date uitării la fel de repede. Împreună cu fratele său, fostul rector Doru Maghiar, încă poartă stigmatul "clanului" care a dat Universităţii reputaţia de "Sorbonică" după ce, alături de tatăl lor, defunctul Teodor Maghiar, au fost trimişi în judecată pentru că au "legitimat" medicinişti cu diplome false.
În interviul acordat acum BIHOREANULUI Adrian Maghiar afirmă că îşi consideră familia nedreptăţită, mai ales de această publicaţie, pentru că nu i-au fost contabilizate şi faptele bune, explicând şi de ce şi-a dorit şefia FMF: pentru a dovedi că este respectat de colegi.

Ne stricăm copiii!

Copiii dezvoltă boli şi deficienţe fizice din cauza sedentarismului şi alimentaţiei nesănătoase. Supraponderali, strâmbi de spate şi complexaţi, micuţii ajung la medici, kinetoterapeuţi şi în sălile de fitness, iar antrenorii şi instructorii se chinuie din greu să-i identifice pe cei care ar mai putea face sport de performanţă.

Cercetare în şomaj

Mai puţin de un sfert din profesorii Universităţii din Oradea fac cercetare serioasă. În ultimii trei ani nu au produs lucrări ştiinţifice de importanţă internaţională nici măcar 200 de universitari orădeni, dovadă că majoritatea se mulţumesc să recite cursuri la catedre, ignorându-şi menirea de a inova în domeniile lor.

Academia imperială

Puţin cunoscută în prezent, vechea Academie de Drept din Oradea a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din Imperiul Habsburgic. Înfiinţată în anul 1780, Academia Regală pregătea elita funcţionărească pentru instituţiile publice din Crişana şi Transilvania.

Poftiţi la bal!

O seară dedicată artei şi eleganţei. Asta propune Asociaţia Opera Vox, care la începutul săptămânii viitoare organizează ediţia a doua a Balului Operei, anunţat ca "evenimentul monden al anului". Orădenii sunt poftiţi să-şi îmbrace rochiile de gală şi fracurile, iar apoi să participe în sala mare a Teatrului Regina Maria la un spectacol inspirat din celebrele sindrofii ale aristocraţiei vieneze, cu invitaţi de soi şi arii din opere celebre.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON