URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Justiţie de lux

Magistraţii vor o nouă majorare a veniturilor, ameninţând cu blocarea activităţii instanţelor şi parchetelor, deşi sunt cel mai generos plătiţi bugetari. În premieră, BIHOREANUL a făcut o radiografie a veniturilor încasate şi a averilor strânse de judecătorii, procurorii şi grefierii din judeţ, tabloul relevând că majoritatea au câştiguri spectaculoase, ce merg până la 5.000 de euro lunar, după ce de-a lungul anilor au obţinut creşteri şi sporuri la care celelalte categorii profesionale nici nu visează.

Tudsz magyarul?

Cunoaşterea limbii maghiare, condiţie obligatorie pentru angajarea la Consiliul Judeţean Bihor. Remarcată doar ca adăpost pentru clientela de partid, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a CJ caută şef pentru o aşa-zisă agenţie de ştiri, impunând discriminatoriu pretendenţilor cunoaşterea limbii maghiare.

Ei versus Ei

Doi din cei cinci prorectori, Marcel Roşca şi Marcela Prada, se judecă cu instituţia pe care o conduc. Prada a dat Universitatea orădeană în judecată pentru a-i plăti un spor de doctorat pe care consideră că l-a pierdut injust în 2013, în timp ce Roşca este pârât, a doua oară, pentru a returna salariile încasate într-un proiect european.

INTERVIUL BIHOREANULUI
conf.univ.dr. Daniela Rahotă, medic primar, şefa DSP Bihor:
"Scăderea acoperirii vaccinale e o problemă de siguranţă naţională"

Originară din Vâlcea, absolventă a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş, cu stagiatura făcută înainte de 1989 într-o comună bihoreană, unde a fost repartizată împreună cu soţul, tot medic, Daniela Rahotă consideră că experienţa acumulată la ţară i-a prins bine, pentru că atunci a devenit doctor cu adevărat.
Specializată în igienă publică, sănătate publică şi management sanitar, devenită între timp şi cadru universitar, şefa DSP Bihor pledează, în interviul acordat BIHOREANULUI, pentru mai multă educaţie, dar dezvăluie şi vulnerabilităţile sistemului sanitar din judeţ, generate chiar de la baza sa: medicii de familie sunt indolenţi, poate şi fiindcă, spre deosebire de colegii lor din spitale şi policlinici, nu riscă practic nicio sancţiune.

Un plan de milioane

Primăria Oradea se pregăteşte să atragă finanţări nerambursabile de peste 160 milioane euro în ciclul bugetar european 2014-2020. Lista de priorităţi a oraşului pentru următorii ani este deschisă de proiectul pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, amenajarea terminalului intermodal de transport, construirea încă unui pod peste Crişul Repede şi a unui pasaj peste şoseaua de centură.

Viaţa ca un chin

Ţintuiţi în scaune cu rotile, orădenii cu dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii lor sunt expuşi chinurilor de fiecare dată când ies "în lume". În ciuda dreptului de a avea acces nemărginit la spaţiul public, persoanele care suferă de acest handicap pot circula greu cu mijloacele de transport în comun şi întâmpină obstacole serioase când vor să meargă la şcoală, iar accesul în clădiri, inclusiv în unele instituţii publice, devine o adevărată "misiune imposibilă".

Bu(c)luc la porţile oraşului

Sute de maşini formează în fiecare dimineaţă cozi kilometrice la intrările în Oradea dinspre Sîntandrei şi Episcopia Bihor, spre disperarea navetiştilor. Primăria vrea să pună capăt ambuteiajelor înainte de sfârşitul anului prin lărgirea trecerii peste calea ferată la două benzi pe sensul de intrare în oraş dinspre Sîntandrei, cu acceptul Regionalei CFR Cluj, şi a cerut Ministerului Transporturilor să lărgească la rândul său drumul de sub podul CFR de la intrarea dinspre Episcopia.

Bucurii la ordin

BIHOREANUL vă reaminteşte cum erau organizate sărbătorile muncitoreşti în comunism. După un sfert de secol de la căderea regimului, tinerii ştiu prea puţine despre felul în care "oamenii muncii", militarii şi elevii erau obligaţi să defileze prin oraş, de 1 Mai şi 23 August, fluturând lozinci de propagandă şi ridicând osanale cuplului de dictatori Elena şi Nicolae Ceauşescu

Dans la infinit

Săptămâna aceasta, dansatori din mai multe oraşe ale ţării şi din Ungaria le vor prezenta orădenilor universul fascinant al artei prin mişcare, invitându-i la ediţia a doua a Infinite Dance Festival.
Teatrul Szigligeti a programat spectacole de dans, teatru-dans, workshop-uri şi concerte, între care "Sărbătoarea Primăverii", după Igor Stravinsky, care prezintă ritualuri păgâne din Rusia, "Transcarpatia invocată", o producţie ce înglobează dansuri tradiţionale specifice mai multor etnii din această regiune, precum şi o gală a unor academii renumite de dans.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
niste nesuferiti ajunsi prorectori
Rosca sa plăteasca. Prada sa piardă. Niste nesuferiti.
Postat 24 Octombrie 2016, 11:12 de andreimagheru
"recunostinta
PENTRU ANGAJAREA PE BAZA DE CUNOASTERE A LIMBII MAGHIARE la CJ Bihor multumim din inima ... partidelor. Desigur , psd si alde .
Postat 24 Octombrie 2016, 00:25 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON