URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea viitorului: blocuri fără parcări!

Atitudinea îngăduitoare a Primăriei care, contrar propriilor reguli, acceptă construcţia de blocuri fără locuri suficiente pentru maşini adânceşte criza parcărilor.

BIHOREANUL a descoperit că dezvoltatorii blocurilor noi se sustrag obligaţiei de a amenaja câte un loc de parcare pentru fiecare apartament construit, încurajaţi de atitudinea funcţionarilor care nu verifică lucrările în teren, dau autorizaţii de luare în folosinţă chiar şi atunci când constructorii nu îşi respectă datoriile, stabilesc „excepţii” de la lege, iar pe unii favorizaţi chiar îi scutesc de deranj, amenajându-le parcări publice în vecinătate.

Marea ţiganiadă

Admiterea din toamnă la specializarea Medicină Dentară de la FMF Oradea s-a terminat la… DNA.

Profitând că o simplă recomandare din partea unei asociaţii de protecţie a romilor îi asigură admiterea fără concurenţă şi o studenţie fără taxe, o orădeancă respinsă la examenul din vară ca româncă s-a declarat brusc “minoritară” şi a “suflat” singurul loc disponibil, pentru care s-au bătut în total 19 candidaţi.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Sorin Buşe, ministrul Transporturilor: „Nu am dreptul să fiu laş!”

Cu adânci rădăcini bihorene - casa copilăriei de la Câmpani nu doar că n-a vândut-o, ci o şi foloseşte în concedii - ministrul tehnocrat Sorin Buşe a făcut joia trecută cea de-a treia vizită de lucru în judeţ de la preluarea portofoliului, din iulie. Într-o singură zi a adus mai multe veşti bune decât toţi miniştrii Transporturilor la un loc într-un întreg deceniu: semnarea acordului pentru construirea centurii metropolitane a Oradiei şi a contractului pentru realizarea şoselei de centură Beiuş-Ştei, precum şi anunţul că săptămâna viitoare poate fi semnat şi contractul pentru executarea primei jumătăţi din ocolitoarea Aleşdului.

Dincolo de faptul că la 46 de ani are un CV profesional mai mult decât respectabil, fiind ani buni director general al Toyota Motors Canada şi apoi al Renault Technologie Roumanie, ministrul are şi ambiţii pe măsură. Cea mai mare e să demonstreze că în România autostrăzile - încremenite ba în proiecte, ba în şantiere interminabile - pot deveni realitate. 

O viaţă fără muzică

Ajutată de cea mai bună prietenă, o adolescentă hipoacuzică urmează cu succes cursurile unui liceu de top şi e hotărâtă, în ciuda surzeniei, să ajungă medic veterinar.

Cu tot handicapul, Paulina Temelie e o norocoasă în comparaţie cu majoritatea surzilor din Oradea, care se lovesc de indiferenţa semenilor şi a autorităţilor, fiind astfel constrânşi să trăiască doar în comunitatea lor restrânsă.

Veteran la vatră

După decenii irosite în Lumea Nouă pentru a face „lucruri măreţe”, un senior al folkului orădean din familia faimoasei trupe Metropol s-a repatriat acasă.

Arhitect cu palmares înainte şi după emigrare, fugit din ţară în ajunul „Marelui Deranj” din decembrie 1989,  chitaristul Traian Cosma a redevenit orădean şi lucrează la înfiinţarea Muzeului Muzicii Rock din Cetate.

Grădina cu droguri

Cei doi fraţi din Tinca prinşi că au înfiinţat o cultură de cannabis în solar au “furat meseria” de pe net.

Procurorii şi poliţiştii antidrog au strâns din sera fraţilor Bogdan Guţ, absolvent de Marketing, şi Mircea Guţ, programator IT, peste 155 kilograme de „iarbă”, îngrijită acum în magazia de corpuri delicte a Poliţiei Bihor.

Alegeri cu repetiţie

Locuitorii din Paleu vor avea, în sfârşit, un alt primar în locul celui penal votat în iunie.

Condamnat pentru falsuri cu terenuri şi pus de UDMR să candideze deşi nu poate exercita funcţia, Somogyi Ludovic a rămas fără mandat, localnicii urmând să fie chemaţi la un nou scrutin, cel mai probabil odată cu alegerile parlamentare.

Control... la vârf

De şase săptămâni, Garda Naţională de Mediu depistează o mulţime de nereguli în cadrul unui control amplu la Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Comisarii de mediu au descoperit că APNA nu a instituit reguli clare pentru activităţile din rezervaţie, deşi o are în custodie încă din 2004, nu se consultă cu primarii, iar rangerii pur şi simplu nu au acces în două dintre cele mai importante peşteri.

Şomera... patroană  

Ajunsă şomeră la 46 de ani, o orădeancă s-a reconvertit ca proprietară a unei mici fabrici de pantofi.

Rămasă fără serviciu după 30 de ani lucraţi în industria încălţămintei, Melinda Perecz a înfiinţat, cu ajutorul AJOFM, o firmă care lucrează acum pentru alţi producători.

Cu buda-n cap!

O familie din cartierul Rogerius s-a trezit cu o garsonieră neautorizată deasupra apartamentului, cu conductele menajere trecând peste planşeul camerei de zi.

Două familii de la etajul VII al blocului din Bulevardul Dacia 37 se judecă de şapte ani din cauza garsonierei amenajate în fosta uscătorie din mansardă, prima cerând desfiinţarea construcţiei aflate deja la al doilea rând de proprietari.

TIME OUT

Hai la Cetate!

Cel mai însemnat monument al oraşului prinde din nou viaţă. Orădenii care au curiozitatea să-i treacă pragul descoperă aici istoria de nouă secole a fortăreţei şi a întregii urbe.

În cele 12 expoziţii permanente şi temporare deschise până acum la Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea, vizitatorii pot vedea rămăşiţele primei forăreţe, ridicate în secolul XI, picturi originale ce dezvăluie bogăţia principilor medievali, obiecte de cult, dar şi mărturii din era comunistă. Tot aici au primit găzduire şi artişti contemporani, care au expus fotografii şi pirogravuri.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oradea viitorului: blocuri fără parcări!
Nu doar fara parcari din pacate ci si cu cladiri neconforme din punct de vedere al sigurantei in exploatare. Adresandu-se asociatiei noastre de locatari(R19-Ared); ISU Crisana ne-a adus la cunostinta ca Primaria Oradea a emis Autorizatia de construire pentru blocurile Ared R18 si R19 de pe T.Vladimirescu nr.89, fara a solicita/obtine un aviz/autorizatie de la ISU Crisana cu toate ca acesta era necesar (abuz in serviciu). Astfel, locatarii din blocul R19 nu au o cale de evacuare sigura in caz de incendiu..ei fiind nevoiti sa se evacueze prin singurul acces la scara; acces aflat la demisolul cladirii.. unde sunt inghesuite autoturismele('parcarile')..adica prin zona cu risc de incendiu cel mai mare.. Cei de la ISU nu s-au sesizat..ci doar ne-au informat.. la fel si Inspectoratul de Stat in Constructii. AVIZ DNA.
Postat 10 Octombrie 2016, 11:22 de ORADEAN89
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON