URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea ia vITeză

Un nou trend pe piaţa muncii: firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti, chiar dacă aceştia nu sunt suficient de pregătiţi. Tot mai multe companii producătoare de softuri şi aplicaţii informatice cu sedii în afara judeţului îşi deschid birouri în Oradea, oraş despre care antreprenorii din domeniul tehnologiei informaţiei spun că are potenţial de dezvoltare, asemuindu-l cu Clujul de acum 6-8 ani.

Încă o "amendă"!

Ca să obţină licenţa de producător de electricitate, societatea Termoficare Oradea e obligată să stingă datoriile Electrocentrale către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Pentru a pătrunde pe piaţa reglementată de energie electrică, administratorul noului CET pe gaz va trebui să achite, fie şi în rate, cele 6,6 milioane euro datorate de muribunda Electrocentrale către sistemul naţional de electricitate.

Ceauşeştii la Oradea

În lunga sa "domnie", fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, a vizitat Oradea de opt ori, inclusiv pentru o întâlnire cu omologul ungar Janos Kadar. Evenimente regizate cu mult fast şi la care erau obligaţi să participe sute de activişti de partid şi zeci de mii de "oameni ai muncii", vizitele fostului şef al statului erau pregătite minuţios şi efectuate regulat, cu diferite ocazii, mai mult sau mai puţin fericite

Afară cu sorboneii!

Mai mult de musai, Universitatea îşi curăţă rândurile: plagiatoarea Daniela Ionescu a fost concediată, iar turnătorul de la Teologie, Dumitru Megheşan, riscă să-şi piardă funcţia. La 13 ani după ce a fost condamnată penal pentru furt intelectual, şefii instituţiei s-au trezit nevoiţi s-o dea afară pe ex-decăniţa Facultăţii de Textile, fostă ofiţer de Securitate, căreia ministrul Educaţiei i-a retras titlul de conferenţiar obţinut fraudulos, şi chibzuiesc să-l demită pe preotul colaborator al Securităţii comuniste.

Reţeaua "şanţierelor"

RCS&RDS, Termoficare şi CAO au umplut Oradea de şanţuri pentru a lucra la reţele în luna concediilor, când oraşul este mai puţin aglomerat. Mai bine de 30 de străzi sunt sparte până la sfârşitul lui august pentru introducerea canalizaţiei tehnice, în care vor fi coborâte cablurile de pe faţadele clădirilor, dar şi pentru reabilitarea reţelor de termoficare, de apă şi de canalizare.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Cristian Buzlea, directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Bihor: "Bihorenii au prins gustul banilor europeni"

Fost consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig, pe vremea când acesta era deputat de Bihor, şi al primarului Ilie Bolojan, directorul AFIR, liberalul Cristian Buzlea, e unul dintre cei mai discreţi şefi de instituţii deconcentrate din Bihor şi, totodată, unul din cei mai eficienţi.
Mărturie e chiar clasarea Bihorului pe primul loc în Regiunea de Nord-Vest la accesarea banilor europeni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, nu mai puţin de 300 milioane euro ajungând la întreprinzătorii de la ţară şi la administraţiile comunale.
În condiţiile în care agricultura a redevenit o îndeletnicire profitabilă şi tot mai mulţi români se întorc la rădăcini, BIHOREANUL a căutat explicaţii şi a vrut să afle care sunt programele cele mai atractive şi afacerile cele mai bune la sat, care renaşte după pârjolul din anii ’90.

Palat pentru toţi

Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze pe bani europeni Palatul Baroc, cea mai importantă clădire construită în România în acest stil arhitectural. După restaurare, estimată să coste 4,5 milioane euro, Episcopia vrea să deschidă palatul tuturor orădenilor şi turiştilor, prin transformarea lui într-un centru cultural cu muzeu propriu, săli de expoziţii şi ateliere de creaţie.

Amendaţi pentru vot

O primăriţă PSD îi ameninţă pe consilierii PNL că le impută contravaloarea proiectului de ridicare pe bani europeni a unei grădiniţe, pe care aceştia l-au "trântit". În timp ce primăriţa din Uileacu de Beiuş susţine că nu ştie cât a costat studiul de fezabilitate pentru obţinerea banilor nerambursabili, opoziţia o acuză că i-ar toca inutil, comuna având o grădiniţă modernă şi pentru a cărei întreţinere nu plăteşte nimic

Descoperă Oradea!

Că sunt turişti ajunşi în vacanţă în Oradea ori localnici care caută să îşi redescopere oraşul, cu toţii sunt invitaţi - începând din august - să profite de pachete promoţionale şi de o nouă atracţie turistică.
Doritorii pot face un tur pe la Turnul Primăriei, Casa Darvas - La Roche şi Sinagoga Zion plătind doar 10 lei, preţ în care organizatorii au inclus şi trataţii precum un glob de îngheţată şi o cafea. Pentru cei care vor să descopere mai mult decât zona centrală, OTL a pus în funcţiune şi un tramvai de epocă, fabricat în 1928 la Viena, care duce călătorii într-un tur nostalgic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Oferta subtire
Locuiesc intr-un oras care se indreapta in urmatorii 20 de ani spre 2 milioane de locuitori si oferta de joburi de IT e slabuta. Si zic slabuta, ma uit la zeci de joburi. Iar cand ma uit in Oradea e si mai slaba chiar daca vine raportat la procentul de populatie. E foarte greu sa inteleg cum ies de pe bancile facultatii sute de studenti si toti isi gasesc de lucru daca este cererea atat de mare pe piata de IT. Chiar si in programare! Dar nu trebuie sa am dreptate acum. Astept 10-20 de ani. Doar ca exista fenomene care se intampla care din Romania ti se par diferite. Eu inteleg cauza, voi vedeti efectul. Eu am fost acolo, voi insa nu ati fost aici. Diferenta intre aici si acolo e ca aici piata de IT e rezultatul cererii interne, pe cand in Romania lucrurile stau un pic diferit. Realitatea e ca in IT se fac bani in Romania in comparatie cu alte domenii. Pentru cat timp vom vedea. Romania e brain drain in toate directiile, aspect care incepe sa se faca simtit si se va acutiza.
Postat 18 August 2016, 17:11 de linux4ever
Mda...
Ca sa nu mai vorbima ca, decat sa platesti chiriile alea tampite din Cluj si sa f isi departe de femilie, de multe ori un tanar tinde sa aleaga Oradea, chit ca in IT se invat totusi cei mai multi bani!
Postat 16 August 2016, 14:14 de OradeaCivitas
.
cei care lucreaza in domeniul IT stiu foarte bine ca 90% din oradenii calificati, au plecat de aici din cauza lipsei locurilor de munca acum cativa ani, inainte ca cineva sa incerce sa schimbe Oradea. Acum incep sa se intoarca foarte multi dintre ei pentru ca se creaza si aici conditii bune. Mediul de afaceri e din ce in ce mai prosper, avem infrastructura in toate domeniile, si salariile sunt din ce in ce mai mari pentru ca exista concurenta. Cei care in continuare comenteaza de situatie sunt cei frustrati, fara viitor care nu au nici o calificare, dar sunt prea mandrii sa recunoasca
Postat 16 August 2016, 12:13 de David
.
ma voi daca nu cunoasteti realitatea, nu mai postati aici cacaturi. Lumea asta e plina de atot-stiutori, care nu au nici o legatura cu domeniul despre care vorbesc. Mai vorbim peste 5 ani, cand inca 20-30 de firme IT o sa isi deschida portile in Oradea, sa vedem atunci pe cine mai dati vina. @bihoreanoradean, tu nu doar ca nu ai nici o tangenta cu realitatea din Oradea dar esti si prost influentat de vre-un prieten pesedist, sau ai luat vreo amenda de parcare poate. Fara Bolojan, Oradea arata in continuare ca acum 30 de ani. Noroc insa ca oamenii care conduc acest oras nu au mentalitatea ta
Postat 16 August 2016, 12:09 de David
penibil
Sigur! Va fi noul Silicon Valley! Toti vor avea salarii de milioane de $! Oradea e praf in domeniul IT pentru ca nu are personal. Jumatate din angajatii tentativelor de firme de IT sunt absolventi de alte facultati, nu cea de Calculatoare. Inca o treime nu au fost capabili sa copieze nici macar la examene ca sa isi finalizeze studiile! Dar suntem toti un Stup de IT-isti aici in Oradea... Mere-ti ba cata casa!
Postat 16 August 2016, 09:19 de continental
@ david
In Oradea sunt binevazuti doar absolventii de scoli profesionale si daca se poate sa nu aiba pretentii la mai mult decat salarul minim pe economie.. asta vrea bolovanu' de la primarie!
Postat 16 August 2016, 08:51 de User anonimizat
.
"în căutare de specialişti, chiar dacă aceştia nu sunt suficient de pregătiţi". Trebuie sa nu fiu de acord. IT-istii din Oradea sunt macar la fel de bine pregatiti ca cei din CJ sau TM. Pana acum cele doua au importat de la noi specialisti, acum e randul sa ii aducem acasa.
Postat 16 August 2016, 00:20 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON