URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grand Hotel ABA

În loc să continue lucrările hidrotehnice pentru apărarea împotriva inundaţiilor, blocate cu anii pe motiv că nu are fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri "investeşte" masiv în modernizarea şi construirea unor cantoane "de protocol". Chiar dacă deţine în Bihor şi Arad cel puţin şase vile unde şefii îşi pot face chefurile şi vacanţele nederanjaţi şi aproape gratis, la preţuri "sociale" din era comunistă, Administraţia de Ape construieşte un hotel cu circuit închis în Băile Felix, la doar câteva sute de metri de cantonul pe care l-a modernizat recent la nivel de trei stele.

Jaf la Ambulanţă

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor, "căpuşat" cu peste 800.000 lei chiar de foştii săi şefi. În urma unui audit intern, managerul SAJ, Gheorghe Pintea, şi-a reclamat la Parchet predecesoarea, pe dr. Daniela Petrişor, pentru încheierea unor contracte "cu dedicaţie" şi plăţi ilegale în favoarea ex-directorului economic Remus Cacuci şi ambulanţierului Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa.

Bugetar bogat, bugetar sărac

Bugetarii bihoreni cei mai "obezi" sunt şefii Electrica şi ABA Crişuri, care câştigă anual contravaloarea unui apartament, cei mai "slabi" fiind funcţionarii din administraţiile locale. În vreme ce majoritatea angajaţilor din primării au lefuri care abia depăşesc salariile din sectorul privat, bihorenii din regii şi instituţii guvernamentale deconcentrate sunt plătiţi regeşte, cu  până la 1.500 - 2.000 euro pe lună.

Se-ncinge asfaltul!

Traficul rutier va fi din nou bulversat în această vară, când accesul prin faţa Pieţei Rogerius va fi interzis, iar în centru se va reveni la circulaţia în sens unic. Începând de sâmbătă, săpăturile la pasajul subteran din Rogerius vor închide pentru o lună şi jumătate circulaţia pe strada Corneliu Coposu, aglomeraţia din oraş urmând să fie dublată de şantierele începute în mai multe zone centrale.

Cântec de jale

Într-o mărturie unică, un călugăr italian a descris primul asediu asupra Cetăţii Oradea, din anul 1241. Călugărul Rogerius, cel care a dat şi numele unui cartier al oraşului, a povestit în "Carmen Miserabile" felul în care locuitorii - nobili, canonici şi poporeni de rând - au fost omorâţi fără milă de hoardele tătare aflate în drum spre inima Europei.

Vara printre cărţi

Deşi nu se compară cu o plajă însorită, Biblioteca rămâne atractivă şi în vacanţa mare. Pe tot parcursul lunilor iulie şi august, copiii şi tinerii dornici să facă altceva decât să lenevească pe terase sunt invitaţi la tot soiul de ateliere creative şi distractive, la reuniunile unui club de limbă şi cultură spaniolă şi la vizionări de filme artistice programate la Cineclubul Marienbad.

ORADEA NOASTRĂ:

Colecţionarul de arome

În grădina orădeanului Marius Poenariu orice vizitator face un periplu pe cinci continente. Specialist în silvicultură, bărbatul şi-a plantat pe lângă casă sute de arbori şi arbuşti exotici, creându-şi o adevărată grădină botanică.
Mare iubitor de pomi fructiferi, Marius şi-a procurat specii de tot felul, de la unele cunoscute în România, cum sunt goji, kiwi sau kaki, la altele pe care puţini conaţionali le mai au în grădină. Extrem de pasionat, bărbatul cunoaşte fiecare plantă în parte în detaliu şi poate oferi lecţii amănunţite de horticultură...

Saci pentru reciclare

Pentru că una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, societatea va distribui clienţilor persoane fizice o nouă rolă cu saci galbeni.
Astfel, marţi şi joi orădenii care stau la case vor primi, după colectarea deşeurilor, o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON