URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2016, 21:48

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ăştia te împuşcă!"

Bihoreanul vă dezvăluie detaliile şocante ale dosarului în care DNA i-a trimis în judecată pe paronii Colors International, împreună cu 7 complici din Vamă şi Garda Financiară. Fostul şef al Vămii Române, orădeanul Radu Mărginean, ex-directorul Regionalei Vamale, Călin Vesa, fostul şef al Direcţiei Judeţene Vamale Bihor, Corneliu Sotoc, alţi patru lucrători vamali din Oradea şi doi comisari ai Gărzii Financiare Bihor sunt acuzaţi că au protejat, autorizând nelegal - refuzând s-o verifice şi chiar timorându-i pe funcţionarii care au vrut s-o oprească - o firmă înfiinţată de un văr al celebrului evazionist Racz Attila cu scopul vizibil de a da "tunuri" cu produse petroliere.

Garcea înfierbântat

Scandal în Poliţia Bihor: un subofiţer a fost reclamat pentru hărţuirea sexuală a două minore. Cele două adolescente, ambele de 15 ani, îl acuză pe agentul Florin Vida din Salonta că le-a bombardat cu apeluri telefonice şi mesaje cu conotaţii sexuale până când l-au pârât părinţilor, care l-au dat imediat pe mâna şefilor săi.

Dreptate pentru Jack

Orădeanul care a împuşcat un Labrador pentru că s-a apropiat de gardul său a fost condamnat la închisoare cu suspendare, despăgubiri şi muncă în folosul comunităţii. Trimis în judecată pentru deţinere şi uz nelegal de armă, precum şi pentru uciderea patrupedului, Nistor Mag a fost obligat, printr-o sentinţă încă nedefinitivă, să le plătească stăpânilor lui Jack daune morale de 2.400 euro.

Biserica maestrului

Unică în Ardeal, Capela Haşaş din Cimitirul Municipal, unde se ţin slujbele de înmormântare ale credincioşilor ortodocşi, a fost pictată de maestrul Corneliu Baba. Ajunsă într-o avansată stare de degradare, bisericuţa a fost construită de veterinarul şef al Oradiei, Alexandru Haşaş, care îl angajase pe celebrul pictor plătindu-l la fiecare sfârşit de săptămână cu cât credea acesta că i se cuvine.

Păsărică, mută-ţi cuibul!

Proiectul de modernizare a fermei avicole a Nutrientul de la Sîntandrei împarte localnicii: unii sunt îngroziţi de mirosuri, iar alţii îngrijoraţi că nu vor mai avea cui să-şi vândă cerealele. Impresionat de opoziţia sătenilor, patronul grupului de firme Nutrientul, Iosif Pazuric, a hotărât relocarea investiţiei de 4 milioane euro, în pofida faptului că deja modernizase o hală pe ascuns!

UDMR, rupt în două

Surpriză în negocierea alianţelor pe următorii 4 ani: după ce în prima săptămână după alegeri s-a lăsat peţită de PSD, UDMR a revenit în braţele PNL. Deşi PSD-iştii le-au promis chiar funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, maghiarii sunt tentaţi să accepte oferta liberalilor, care le oferă nu doar un viceprimar la Oradea, ci şi ambele poziţii de vicepreşedinte la CJ.

INTERVIUL BIHOREANUL
Tenorul Alexandru Badea, directorul European Music Open: 
"Simt din nou că aparţin Oradiei"

La începutul lunii, orădenii au gustat din plin un eveniment mai puţin obişnuit pentru ei. În patru zile, prima ediţie a European Music Open a adunat peste 4.000 de spectatori, care au plecat încântaţi de la spectacole.
Nu-i greu de priceput de ce. Festivalul, finanţat de municipalitate, a programat la Oradea gale de operă cu invitaţi renumiţi, un concert Carmina Burana pe scena Teatrului Regina Maria, un recital al celui mai faimos cantor din Viena în Sinagoga Zion, un concert la orga mare a Bazilicii Romano-Catolice şi o întâlnire a unor personalităţi de prim rang ale culturii româneşti.

Omul din spatele proiectului este tot un orădean, mai puţin cunoscut însă în oraşul natal: tenorul Alexandru Badea, stabilit la Viena de peste 20 de ani, care a colaborat de-a lungul carierei cu "granzi" ca Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.
Anul trecut, Badea a acceptat o provocare lansată de edilii oraşului, aceea de a le dărui foştilor concitadini un adevărat festin cultural. În interviul acordat BIHOREANULUI, artistul vorbeşte deja despre următoarea ediţie...

Micii "Elvişi"

O trupă rock din Oradea e difuzată la radio, de posturi specializate din România, Ungaria şi Marea Britanie. Formată din patru tineri, Baby Elvis a lansat un album de debut şi, după mai multe spectacole prin ţară, va susţine primul concert public la Oradea cu ocazia Zilelor Cetăţii.

Săptămâna Regelui

Deşi este încă "tânăr" şi se adresează în principal comunităţii maghiare, evenimentul dedicat Regelui Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, a devenit unul dintre cele mai atrăgătoare. Zilele Sfântului Ladislau îi invită şi anul acesta pe toţi orădenii, indiferent de etnie, la un târg meşteşugăresc făcut ca la carte, un eveniment culinar cu arome ungureşti, tururi ghidate ale Cetăţii, precum şi la concerte cu artişti cunoscuţi, între care şi formaţia Republic şi interpreta Koncz Zsuzsa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON