URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Kiss a vrut să mă cumpere"

Martor în procesul intentat de DNA liderului UDMR Bihor, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, dezvăluie cum a încercat Alexandru Kiss să-i dea şpagă. Ţîrle spune că şeful UDMR i-a oferit până la 2 milioane euro ca să asocieze CJ într-un proiect iluzoriu de 360 milioane euro, menit de fapt să lase judeţul fără un teren de 14 hectare, că voia să închidă Aeroportul ca să pună mâna pe cele 130 hectare ale acestuia şi să dea mai mulţi bani firmei Selina, de unde îşi primea "comisioane", pentru viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Hoţie fără leac

Patronii lanţului Lavanda Farm şi medicii acuzaţi că în 2013 şi 2014 au păgubit CAS Bihor cu 2,7 milioane lei prin decontarea a 14.000 reţete fictive au testat "formula" încă din 2003! Rechizitoriul DIICOT în cazul reţelei coordonate de farmaciştii Laura şi Adrian Ciobotaru dezvăluie cum şi-au racolat şi plătit afaceriştii complicii, cum unul din medici a inventat adevărate epidemii, dar şi că reţeaua avea "cârtiţe" la CAS.

Contestaţi şi câştigaţi!

Primăria se confruntă cu un val de contestaţii la deciziile de supraimpozitare a imobilelor nereabilitate. Municipalitatea se pregăteşte să renunţe la unele decizii după ce a descoperit că a "taxat" pompieristic clădiri deja demolate, apartamente care aparţin chiar Primăriei sau orădeni care în realitate şi-au reabilitat casele.

Bătălia pentru Rectorat

Cu o lună înaintea alegerilor pentru viitorul rector al Universităţii, în cursă au intrat actualul deţinător al funcţiei, Constantin Bungău, şi decanul de la Medicină, Florian Bodog. La finalul unui mandat de patru ani, Bungău speră că universitarii vor ţine cont că a scăpat instituţia de la faliment fără să le reducă salariile, în timp ce Bodog se promovează drept un vizionar care o va scoate din amorţeală.

Şcoală la minim

Singura şcoală din Cetariu cu predare în limba română are doar două clase de elevi şi 11 dascăli. Ca să poată învăţa în româneşte, cei 26 de elevi din satul Şuşturogiu sunt împărţiţi în două clase simultane, una de clase primare şi una de gimnaziu, în care copiii învaţă la grămadă.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor: "Nu mă interesează candidatura la Primărie"

În 2012, după ce fusese preşedinte al PSD Oradea, devenea cel mai tânăr prefect al judeţului. După 3 ani şi 7 luni, e cel mai longeviv! Dincolo de "rezistenţă", Claudiu Pop s-a remarcat, însă, şi printr-o atitudine mai puţin obişnuită.
Fără a se rupe de partidul care l-a promovat, a avut opinii contrare foştilor colegi asupra proiectelor de dezvoltare a Oradiei şi judeţului, astfel că, în loc să îngreuneze iniţiativele administraţiilor locale, le-a adăugat proiecte cu finanţare de la Guvern. Poate tocmai acest lucru, devenit atu în an electoral, l-a făcut pe liderul PSD Bihor, Ioan Mang, să-l propună candidat la Primăria Oradea.
În interviul acordat BIHOREANULUI, Claudiu Pop dă însă cărţile pe faţă: nu va candida la Primărie şi e convins că politica nu se face pentru a-i bloca pe competitori, ci pentru a lăsa ceva în urmă.

Fraudă sub nasul lui Tőkés!

Cu datorii de 3,5 milioane lei la stat şi la bănci, Universitatea Partium, finanţată de Guvernul Ungariei, este ameninţată cu desfiinţarea din cauza hoţiilor. După demisia fostului rector János-Szatmári Szabolcs şi concedierea directoarei economice Bérei Annamária, noul rector Pálfi József trebuie să taie cheltuielile şi să găsească vinovaţii despre care preşedintele Consiliului Fondatorilor, Lászlo Tőkés, e convins că au furat

Oraşul baschetului

Oradea devine capitala baschetului, găzduind luna viitoare turneul final al Cupei României şi ediţia 2016 a All Star Game. Pe parcursul a trei zile pline cu evenimente, CSM Oradea vrea să ofere suporterilor primul titlu din istorie, dar şi o întâlnire cu cei mai spectaculoşi jucători din ţară.

Crişul teraselor

Vă place să ascultaţi susurul apei în timp ce vă savuraţi cafeaua? Înseamnă că puteţi deveni unul din clienţii localurilor ce urmează să se deschidă pe malurile Crişului Repede. 
Fosta Casă a Pompelor, din aval de Podul Dacia, este în plină transformare ca terasă, lucrarea fiind comandată de Lotus Center, în timp ce, vizavi, restaurantul Crinul Alb a primit aprobare să-şi amenajeze o terasă supraetajată. Mai la vale, cofetăria Bacio Dolce va începe şi ea lucrările la o terasă între Sinagoga Zion şi albia Crişului, în vecinătatea parcării subterane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hahaha
Tarle ..zic sa taci...stiiiiii tuuuu...ieftin de tot..
Postat 22 Martie 2016, 16:34 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON