URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şantaj UDMR-ist

Pentru a obţine mai multe clase de limba maghiară în liceele din Bihor, liderii UDMR au adunat peste 4.500 de semnături şi ameninţă cu proteste de stradă. Interesaţi doar să înfiinţeze noi posturi de profesori, fără să-i preocupe că şcolile rămân cu băncile goale, directorii liceelor maghiare şi politicienii udemerişti au cerut insistent suplimentarea cu o treime a numărului de clase de-a IX-a, făcându-l pe şeful Inspectoratului Şcolar, PSD-istul Alin Novac-Iuhas, să modifice planul de şcolarizare deja trimis la Minister.

Curse cu secrete

Pe lângă zborurile spre Torino anunţate de Blue Air, Aeroportul ar putea lega Oradea de Europa prin cursele unor companii din Ungaria, Serbia, Irlanda, Italia şi Danemarca. Tratativele cu operatorii se duc ca în romanele de spionaj: după ce Wizz Air s-a folosit de un studiu comandat de CJ Bihor pentru a-şi pune la Debreţin cursele de Londra dorite de orădeni, acum maghiarii negociază în secret împărţirea lor cu Aeroportul Oradea, care în paralel negociază, tot confidenţial, şi cu Ryanair şi Alitalia.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Viorel Lascu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului:
"Dispariţia rezervaţiei Peţea pune sub semnul întrebării Băile 1 Mai şi Felix"

Vestea că premierul Dacian Cioloş l-a numit secretar de stat în Ministerul Mediului pe speologul Viorel Lascu a fost primită cu bucurie de mulţi bihoreni care îl cunosc. Pe lângă faptul că unul de-al lor a ajuns într-o poziţie din care poate fi de ajutor, Lascu, un tehnocrat neafiliat politic, chiar este omul potrivit la locul potrivit!
Deşi de formaţie inginer în aeronautică, bihoreanul s-a remarcat constant ca ecologist veritabil.

Pasionat de explorarea şi punerea în valoare a peşterilor, a fondat şi condus Federaţia Română de Speologie până în 2012, dar şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, unul din puţinele ONG-uri locale care activează eficient în domeniu. Pe cont propriu, a demonstrat că se poate face turism profitabil recondiţionând case ţărăneşti, unde poate fi retrăită plăcerea simplă a nopţilor dormite în paturi cu paie, iar natura poate fi simţită din plin.
Hotărât să spulbere percepţia că ecologiştii s-ar opune dezvoltării, Lascu vrea să convingă primarii din zonele rurale că acestea sunt un adevărat tezaur, că Padişul trebuie promovat ca destinaţie turistică de prim rang, iar rezervaţia geotermală Peţea poate fi salvată, indiferent câte eforturi ar însemna această încercare.

Pensionat de BIHOREANUL

După dezvăluirea BIHOREANULUI că a colaborat cu Securitatea, şeful Parchetului Marghita, Dorel Moţiu, s-a pensionat ca să nu fie schimbat din funcţie. Fostul informator "Marin" a cerut să fie "lăsat la vatră" imediat după ce ziarul nostru a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi a cerut explicaţii pentru menţinerea nelegală a sa într-o funcţie de conducere, în ciuda trecutului de turnător.

Atât ne ţine!

După epuizarea fondurilor europene, Primăria deschide investiţii de 4 ori mai puţine decât anul trecut. După trei ani cu proiecte de amploare, municipalitatea trebuie să se mulţumească acum cu închiderea celor întârziate, cu modernizarea a 20 de străzi, repararea conductelor de termoficare şi amenajarea unui pasaj subteran spre Oncea.

Casă, dulce casă...

Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, se pot întoarce la locurile de muncă. Judecătorii le-au ridicat experţilor în şpăgi de la Casa de Pensii interdicţia de a profesa, pe motiv că, după ditamai scandalul, nimeni n-ar mai îndrăzni să le dea mită.

Harţă ca-n piaţă

La două luni de la inaugurarea noii Pieţe Rogerius, realizată cu 6,7 milioane euro, comercianţii se plâng de frig, de locurile repartizate şi de preţuri. Deşi au fost privilegiaţi faţă de alţi întreprinzători interesaţi de noul centru de afaceri din Rogerius, pieţarii "veterani" sunt nemulţumiţi de spaţiile pe care le-au primit şi, mai ales, de faptul că ADP le scoate la licitaţie pe cele încă neocupate.

Thriller ca-n Ardeal

"Thrillerul lui Marian Crişan începe ca un film de groază şi se încheie într-o notă apropiată de cea a western-urilor moderne. Unde mai pui că arată minunat, graţie culorilor şterse, crepusculare, pe care directorul de imagine Oleg Mutu le foloseşte asemenea unui pictor".
Aşa au descris cronicarii celebrei Hollywood Reporter filmul "Orizont", cel mai nou lungmetraj al regizorului Marian Crişan, turnat în Munţii Apuseni. Sâmbăta aceasta, pelicula va avea la Oradea două premiere de gală, în prezenţa regizorului şi a câtorva membri ai echipei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@windos
asta e politica liberala... sprijina mici proprietari prin taxe cu 500% mai mari decat in cluj sau bucuresti. probabil suntem mai bogati ca si clujenii si bucurestenii.
Postat 08 Februarie 2016, 11:25 de Florin25
Re: florin25
Mai mult decât cota de 500% la nerezidențiale, Oradea este singura localitate din România care aplică cote diferențiate la case și apartamente, respectiv 50% în plus la a doua locuință și 65% la a treia.
Postat 08 Februarie 2016, 11:02 de WinDos
PETITIE IMPOTRIVA COTELOR DE MIGRANTI
Petitie impotriva cotelor de migranti si a unei mega-moschei in Bucuresti Semnati si distribuiti, daca va pasa! Un simplu like nu ajuta!
Postat 08 Februarie 2016, 10:46 de Iosia-Nord
SALVATI REZERVATIA !
Salvarea rezervatiei geotermale este o prioritate absoluta. Forarile ilegale de apa geotermala, care au dus la secarea rezervatiei de nuferi din Baile 1 Mai, constituie o CRIMA. Vinovatii? In Sanmartin se fura apa geotermala, statiunea 1 Mai are multe zone neglijate, pline de gunoaie, dar primarul vrea sa se alipeasca Oradiei! Sa-si faca singur curat in propria ograda sau sa lase pe altul, care-i capabil!
Postat 08 Februarie 2016, 10:40 de Iosia-Nord
@redactia bihoreanul
pe cand un articol despre faptul ca un oradean care detine o cladire nerezidentiala plateste un impozit de 5 ori mai mare decat un clujean sau un bucurestean ? oare e normal daca tot traim in aceasi tara sa platim impozite cu 500% mai mari?
Postat 08 Februarie 2016, 09:12 de Florin25
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON