URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2015, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Experţi în şpăgi

BIHOREANUL vă prezintă imagini în care cei 10 medici şi asistenţi de la Casa de Pensii Bihor erau surprinşi colectând şpăgile de la solicitanţii pensiilor de invaliditate. În premieră naţională, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi procurorii Parchetului Bihor au reuşit să trimită după gratii întreg personalul unui Serviciu Judeţean de Expertiză Medicală, filmându-i pe şpăgari cum "taxau", pe bani grei, fiecare dosar de pensionare.

Cu stângu-n dreptul!

Referendumul pentru Oradea Mare a eşuat şi a doua oară, oprind proiectele de dezvoltare. Invalidarea consultării populare face imposibilă contribuţia oraşului la dezvoltarea Băilor Felix şi amână o serie de proiecte de 25 milioane euro de pe urma cărora Oradea putea câştiga notorietate, turişti, investitori, locuri de muncă şi salarii mai mari.

Muianul, caz de targă!

Proiectul de "vandalism cultural" care în 2012 umplea faţadele clădirilor cu mutra unui june de bani gata s-a încheiat cu o ispravă şocantă, demnă de interesul psihiatrilor. La galeria de artă finanţată de părinţii săi, un medic şi o profesoară celebri, Gabriel Bako a organizat o expoziţie pentru a etala o bucată de piele decupată de pe propria spinare pe care îşi tatuase în prealabil propriul "muian".

Zonă de război

Şefi SMURD şi ISU Bihor riscă acuzaţii de discriminare şi abuz, fiindcă au izolat o comunitate de romi. După ce echipajele de paramedici şi pompieri au fost agresate de şase ori în două luni, dr. Hadrian Borcea şi generalul Ioan Baş au oprit intervenţiile în colonia de ţigani din Tinca aproape 10 zile, cerând ca bolnavii să fie... transportaţi de rude ori vecini în centrul satului.

Piste către nicăieri

Primăria a investit în amenajarea a 23 kilometri de piste pentru biciclişti ineficiente. În ciuda investiţiilor masive, circulaţia pe două roţi este în continuare riscantă pentru că, în loc să lege cartierele de centrul oraşului, pistele au fost gândite doar pentru agrement, iar atunci când le folosesc bicicliştii sunt obligaţi să facă slalom printre pietoni, gropi, bălţi şi maşini.

Clinici fără permis

Ministerul Transporturilor a interzis clinicilor orădene Medicris şi Avrona să mai dea certificate şoferilor, vatmanilor şi conductorilor de locomotivă timp de 2 ani. În urma unor controale, reprezentanţii Ministerului au descoperit că doctorii de la Medicris făceau analize în afara programului de lucru, iar cei de la Avrona semnau acte unii în locul altora.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Bujorel Dulgău, şeful Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale: "Cei de la UDMR cred şi azi că ascundem documente de ei"

Arădean din naştere, absolvent de Istorie la Iaşi, sătmărean două decenii şi orădean din 1998, când a preluat conducerea Arhivelor bihorene, Bujorel Dulgău a ajuns arhivist aproape din întâmplare. Putea fi profesor, muzeograf ori arheolog, dar în 1975, la un concurs, a fost singurul cunoscător al limbii maghiare, cea mai folosită în documentele vechi din Ardeal.
În interviul acordat BIHOREANULUI cu un an înainte de pensionare, veteranul arhivist dezvăluie câteva din "secretele" Arhivelor bihorene: cine sunt "clienţii casei", ce acte suscită cel mai mare interes, dacă pot fi ele măsluite, ce documente nu vor fi niciodată puse la dispoziţia curioşilor, plus un episod până acum neştiut, cu camioane militare care au dus la adăpost documente pe care statul le voia protejate în cazul unei agresiuni ungare...

Însetaţi de putere

Referendumul prin care universitarii decid dacă îşi aleg rectorul prin concurs sau prin vot pune în antiteză absenteismul alegătorilor cu ambiţia candidaţilor. Scrutinul ce va avea loc pe 29 iunie deschide cursa pentru rectoratul şi Senatul Universităţii, dezvăluind totodată că prorectorii şi decanii facultăţilor orădene îşi doresc să aibă iar privilegiul de a fi cei care propun şi apoi aprobă regulile instituţiei.

Războinici de weekend

În loc să-şi potolească setea de adrenalină cu jocuri video, mai mulţi orădeni îşi creează singuri bătăliile, dar nu pe calculator, ci în viaţa reală.
În Oradea există trei echipe de airsoft, un sport care simulează lupte militare până în cele mai mici detalii, de la strategii până la echipamente şi armament. Totuşi, armele lor sunt inofensive, având în vedere că în loc de gloanţe folosesc bile din plastic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON