URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câinele ucigaş

O cumplită tragedie a făcut dintr-un băieţel de numai 3 ani cel mai tânăr donator de organe din Bihor.

Înainte de a o începe cu adevărat, Dominik şi-a pierdut viaţa după ce unul din câinii familiei l-a muşcat de ceafă, în timp ce se juca în curtea casei, cu ambii părinţi acasă, cazul obligându-i pe procurorii orădeni să declanşeze o anchetă pentru omor din culpă.

Nepăsarea Mare

Care sunt cauzele absenteismului masiv al orăşenilor ce a dus la invalidarea referendumului?

Observatorii consideră că pe 10 mai şi-au spus cuvântul orădenii cu simţ civic şi suporterii primarului Ilie Bolojan, unificarea cu Sînmartinul fiind minată de pasivitatea populaţiei mai slab educate şi boicotată de etnicii maghiari, de votanţii PSD şi de cei anti-Bolojan.

Referendum x 2 

Pe 14 iunie orădenii vor fi rechemaţi la urne pentru a decide unificarea cu Sînmartin.

Cea de-a doua consultare publică va avea loc doar în Oradea şi va costa de 6 ori mai puţin decât scrutinul precedent, primarul Ilie Bolojan fiind hotărât să pună accentul pe întâlnirile directe cu locuitorii oraşului.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Ilie Bolojan, primarul Oradiei: „Nu cred că a fost un vot anti-Bolojan!”

Când pierzi, nu pierde lecţia, spune un proverb tibetan. Convins că a tras învăţăturile din eşecul referendumului pentru fuziunea între Oradea şi Sînmartin din 10 mai, Ilie Bolojan vrea să pregătească mult mai bine consultarea publică din 14 iunie.

Nevoit să majoreze prezenţa la vot orădenilor de la 19,68% la peste 30% pentru ca scrutinul să poată fi validat, primarul Oradiei reintră săptămâna aceasta în campanie electorală. „Vom face zilnic 4, 5, 6, câte întâlniri va fi posibil. O să îi îndemnăm să meargă să voteze, indiferent cum. Pe 10 mai lucrurile depindeau şi de alegătorii din Sînmartin, acum unificarea depinde numai de orădeni”, spune Ilie Bolojan.

Canalizaţi pe „tunuri”

Fostul petrolist Ranyak Zoltan şi partenerul său, Radu Ţiril, au fost arestaţi pentru o evaziune fiscală de 6 milioane lei prin firme angajate să facă lucrări de canalizare.

Beneficiari ai mai multor lucrări de canalizare în Bihor, cei doi sunt anchetaţi de procurorii DIICOT deoarece, pentru a fenta Fiscul, au înregistrat facturi de la firme „fantomă”, una înfiinţată chiar pe numele unui deţinut drogat.

Salvare de partid

Noul şef al Ambulanţei Bihor, Gheorghe Pintea, s-a remarcat la UNPR şi ca vânzător de... haine.

Cei 400 de salariaţi ai Salvării sunt revoltaţi că, deşi au mai avut şi în trecut şefi paraşutaţi politic, cei proaspăt instalaţi fie nu au nicio legătură cu medicina de urgenţă, fie sunt cei mai slabi angajaţi ai instituţiei.

Judeţ de mâna a doua

După ce decenii întregi a avut reputaţia unui judeţ de pantofari, datorată industriei uşoare, Bihorul a devenit unul de montatori de componente electronice.

Slaba pregătire a absolvenţilor facultăţilor orădene şi lipsa unei strategii pentru dezvoltarea pieţei muncii face ca Bihorul să fie atractiv doar pentru investitorii care caută mână de lucru ieftină, ceea ce îl ţine la coada clasamentului salariilor din ţară.

Pe-aici nu se aruncă!

Cel mai valoros proiect al Consiliului Judeţean Bihor, pentru gestionarea deşeurilor din întregul judeţ, în valoare de 55 milioane euro, s-a împotmolit în Săcueni.

Sute de localnici din Săcueni se opun construirii unei staţii de transferare a deşeurilor în oraşul lor, temându-se că mirosurile gunoaielor ce vor fi păstrate aici temporar, până la transportarea lor la Oradea, le vor umple casele şi curţile.

TIME OUT

Invitaţie la dans  

Privit de unii drept o simplă modalitate de distracţie şi relaxare, dansul poate deveni, prin muncă, inspiraţie şi talent, una dintre cele mai expresive arte.

Săptămâna aceasta, orădenii au şansa să asiste la spectacole de balet, dans contemporan, teatru-dans şi dans popular prezentate de companii de prestigiu din România şi Ungaria. Reprezentaţiile vor avea loc în cadrul primei ediţii a Infinite Dance Festival, un eveniment organizat de Teatrul Szigligeti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bestiile
Parinti iresponsaabili. O bestie ramane o bestie.Nu e prima data, nu e primul caz cand "cainele familiei" ucide copii.
Postat 19 Mai 2015, 17:14 de Control_Room
Nepăsarea Mare ...
Cât interes a avut edilul faţă de contribuabili şi cerinţele lor, tot atâta primeşte din partea lor !!!
Postat 18 Mai 2015, 12:52 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON