URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2015, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Călare pe bihoreni

Un document al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de către inspectorii antifraudă. Pentru că firmele bihorene le sunt cele mai apropiate de birouri, după ce sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală a fost stabilit la Oradea, inspectorii le controlează de trei ori mai mult decât pe cele din Cluj şi le dă amenzi cât tuturor companiilor din Cluj, Maramureş şi Bistriţa la un loc.

Papuci spre faliment

Administratorii judiciari cer falimentul firmei Leonardo, cel mai mare comerciant de încălţăminte din ţară, patronat de orădeanul Florin Panea. Catalogat model de redresare după reorganizarea judiciară din 2010, prin care i-au fost şterse datorii de 320 milioane lei, firma orădeană s-a "prăbuşit" din nou, iar furnizorii, băncile şi proprietarii spaţiilor comerciale în care funcţionează magazinele îi cer lichidarea.

De aici pornim!

Primarul Ilie Bolojan are două luni să convingă locuitorii comunei Sânmartin că nu pierd nimic prin unirea cu Oradea. Dimpotrivă!
Cele două sondaje de opinie realizate luna trecută în Oradea şi Sînmartin arată că, spre deosebire de municipiu, unde doar 6% din orădeni sunt împotriva unificării, în comuna vecină procentul celor care se opun fuziunii este de 55%. "La cum arată lucrurile în prezent, dacă mâine ar avea loc referendumul, e clar că unificarea nu ar avea loc", spune city managerul Eduard Florea.

Birocraţie de Oradea

Primăria invită cu bună ştiinţă firmele orădene la sinucidere, prin impunerea obligatorie a unui aviz de funcţionare pe care multe nu îl pot obţine. Majoritatea firmelor care activează în spaţii închiriate sunt în ilegalitate pentru că proprietarii, speriaţi de birocraţie şi de taxele aferente eliberării actelor, refuză să le înregistreze ca spaţii comerciale, iar chiriaşii lor nu pot obţine avizele de funcţionare.

Ultimul gol

Consiliul Judeţean nu are curaj să anunţe că la finalul primăverii FC Bihor va sfârşi în faliment. Intrat în insolvenţă în 2010 la cererea Finanţelor fiindcă nu-şi plătise dările din 2004, iar în ultimii 5 ani a achitat doar 14 din cele 36 rate lunare pentru stingerea datoriilor, falimentul clubului a fost amânat de Tribunal până pe 5 mai, dar degeaba: CJ n-a găsit pe nimeni care să-i dea, urgent, 1,8 milioane lei.

Ziua Crişanei

Folclorul este, categoric, în topul preferinţelor orădenilor. Asta şi datorită Ansamblului Artistic Profesionist Crişana care, de mai bine de jumătate de secol, promovează tradiţiile populare.
La aniversarea a 65 de ani de când şi-a început activitatea Orchestra Crişana, membrii Ansamblului au pregătit un spectacol-maraton pe scena Teatrului Regina Maria, cu invitaţi precum Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Florica Zaha, rezultatul urmând să fie difuzat ulterior de Televiziunea Română în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric.

ORADEA NOASTRĂ:
Primăvară în curat!  

Orădeni, ţineţi măturile şi lopeţile aproape! Noua campanie a curăţeniei de primăvară începe pe 16 martie, astfel că cetăţenii se pot debarasa gratuit de deşeurile voluminoase sau vegetale adunate din case şi curţi.
Organizată de Primărie în parteneriat cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, campania va ţine şase săptămâni. În mod normal, niciun orădean n-ar trebui să rateze ocazia de a-şi deretica prin locuinţe şi de a scăpa de vechituri fără să-i coste nimic transportarea acestora la halda de deşeuri.

Gunoaie la subsol

Din acest an, containerele de deşeuri ar putea să dispară din centrul istoric al Oradiei. Primăria are de gând să urmeze tendinţa vest-europeană, mutând aceste recipiente în subteran. Deocamdată, planurile sunt într-o fază incipientă, din cauza costurilor mari de realizare a platformelor subterane, dar până la finalul anului ar putea deveni realitate.

INTERVIU: Vasile Bologa, preşedintele celei mai mari asociaţii de proprietari orădene:
"Munca voluntară a dispărut de mult"

Viaţa la bloc nu este uşoară, mai ales când toţi vecinii au pretenţii de confort, dar niciunul nu vrea să mişte un deget pentru a-l avea. O ştie foarte bine Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei de proprietari Lacul Roşu, unul dintre cei mai longevivi preşedinţi din oraş, aflat în funcţie din 1984. Fost maistru la CET, Bologa are în grijă una dintre cele mai mari asociaţii din oraş, cu 35 de blocuri, 655 de proprietăţi şi aproape 1.500 de locatari.
Cea mai mare problemă pe care o întâmpină este cea a locatarilor care nu vor să plătească facturile de întreţinere, deşi oamenii au banii necesari. În plus, majoritatea orădenilor care stau la bloc ignoră că un astfel de imobil are şi spaţii comune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bazar piata Rogerius
De luni cei de la Antifrauda fac legea in bazarul din Piata Rogerius. Jumatate din boxe sunt sigilate! Oare si in alte judete limitrofe sunt asa de harnici organele de control? Si de ce cei mici sunt vizati, cand cei mari isi pot face in continuare de cap, furand mii si mii de euro?
Postat 18 Martie 2015, 12:22 de Rika
La omul "sărac" nici boii nu trag !!!
”Când vei constata că în scopul de a produce ceva trebuie să obţii aprobarea celor care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în zona bunurilor ori serviciilor de care oamenii au nevoie, ci în cea a favorurilor, când vei înţelege că o mulțime de indivizi se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca pe care ar trebui să o facă, că legile nu te protejează pe tine contra lor ci, dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită de fapt corupția, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune, fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti este condamnată” (Ayn Rand, 1950).
Postat 16 Martie 2015, 08:36 de WinDos
Aberante sume !
Problema se poate pune si invers ... la sumele pe care le platesc locatarii asteapta sa fie serviti !!1 Sunt fabuloase sumele care se platesc la intretinere la blocuri !!!! Nu pot pricepe cum s ajung la asemenea sume !!!!! Dar nici locatarii prin comisia de cenzori nu verifica si nu anaizeaza natura si valoarea cheltuielilor colaterale facturilor de utilitati, unde si ce se fac cu sumele de garantie (rulment).
Postat 16 Martie 2015, 00:35 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON