URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2014, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răzbunarea lui Filip

Ca să forţeze închiderea unei pensiuni din Paleu, învecinate cu vila sa de vacanţă, fostul primar al Oradiei, Petru Filip, îl terorizează pe proprietar cu... arma fonică! Senatorul PSD a trimis pe capul proprietarului toate instituţiile de control şi, cu "mâna" unui fost subaltern din Primăria Oradea, şi-a montat pe terasă boxe uriaşe din care, din zori până seara târziu, difuzează, dată la maximum, muzică populară şi operete exclusiv ungureşti.

Operaţiunea "Cârtiţa"

Reabilitarea conductelor de termoficare, apă şi canalizare din Oradea avansează împiedicat, pentru că nimeni nu ştie pe unde trec vechile reţele de sub asfalt. Lucrările fără precedent derulate de municipalitate pentru reabilitarea infrastructurii, în valoare de peste 40 milioane euro, au adus constructorii în situaţia de a-şi dezgropa reţelele unii altora şi de a bloca oraşul după începerea anului şcolar.

Serviciu contra serviciu

Senatorul PSD Florian Bodog, acuzat că o firmă străină cu interese în sistemul sanitar românesc i-a plătit, ilegal, campania la Antena 3 şi în Jurnalul Naţional. Fost director în Ministerul Sănătăţii, secretar al Comisiei de Sănătate din Senat, Bodog ar fi primit publicitatea ca recompensă din partea firmei elveţiene pentru un presupus trafic de influenţă, dar şi o excursie de lux organizată prin agenţia de turism a uneia din fiicele patronului trustului Intact, Dan Voiculescu.

Un adio natural!

Ameninţaţi cu falimentul, fermierii bihoreni renunţă la producţia ecologică, întorcându-se la agricultura convenţională, mai uşoară şi mai rentabilă. În ciuda cererii de produse ecologice, subvenţiile modeste, birocraţia şi cheltuielile de producţie cu 40% mai mari în condiţiile unei producţii cu 30% mai mici au determinat ca în ultimii doi ani 31 de fermieri să renunţe la agricultura "curată".

Secrete la cumpărături

Incursiune în culisele super şi hyper-marketurilor: prin ce se deosebesc şi în ce mărfuri se bat, cum se spionează reciproc, cu ce trucuri îşi atrag şi îşi păcălesc clienţii. BIHOREANUL vă dezvăluie câteva dintre metodele cu care marile lanţuri de magazine vânează creşterea vânzărilor, care le sunt punctele forte şi vulnerabilităţile şi cum puteţi proceda ca să plecaţi cu sacoşe mai pline şi buzunare mai puţin goale.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea:
"Continuăm « îngălbenirea » parcărilor

La 36 de ani, Cristian Beltechi conduce deja de mai bine de patru ani Administraţia Imobiliară Oradea, cea mai mare structură a Primăriei, cu 185 de angajaţi, care gestionează întregul patrimoniu de terenuri şi clădiri al oraşului.
Deşi modul în care municipalitatea a administrat problema parcărilor, în special a celor cu durată limitată, a iscat un scandal uriaş astă-vară, când mai multe Hotărâri ale Consiliului Local şi dispoziţii ale primarului au fost atacate de Prefectură, Beltechi susţine că taxarea serviciului s-a făcut şi se face legal. Directorul se laudă şi cu apropiata ocupare a parcării supraterane din spatele Tribunalului, dar şi cu reuşita programului de reabilitare a faţadelor. Cât despre zvonurile că postul i-ar fi vânat de alţii, pe motive politice, zice că le-a auzit doar din presă...

Povestea porcului

Poliţistul Ionuţ Sala, prins că a luat mită un porc tranşat, a "picat" pe interceptările într-un dosar de furt deschis şpăguitorului său. Motociclistul Lucian Câmpean, alias Păsulă, cel care l-a cadorisit pe agentul de la Poliţia Rutieră ca să-l ierte pentru că circula fără permis, are peste 20 de spargeri la activ, fiind eliberat condiţionat, dar suspectat de noi fapte.

Toamna spectacolelor

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru aduce în Oradea câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori din ţară. În decurs de mai bine de trei săptămâni, publicul orădean va putea urmări 65 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans şi reprezentaţii muzicale, dar şi teatru pentru copii, între invitaţii de seamă numărându-se regizorii Alexandru Dabija şi Radu Afrim, precum şi actorii Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Dorina Lazăr şi George Mihăiţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
UN NIMENI CARE SCRIE LA COMANDA
UN NIMENI CARE SCRIE LA COMANDA: mircea chirila( nici nu merita majuscule)Ti-am trimis dosarul cu doc. oficiale si ai vazut ca restaurantul Coliba lu Horea,propietar Ochis Adrian zis: Bercea Mondialul de BIHOR functioneaza fara autorizatie de construire , fara acordul legalizat al vecinilor , fara program aprobat de primaria Paleu si fara autorizatie de funct. pe linie de alimentatie publica elib. de primarie.DESTEPTule trimite-o pe Laura din nou sa va convingeti ca restaurantul este inchis in urma controlului executat de institutiile abilitate executat in baza documentelor reale si nu a vorbelor insotite de avantaje care iti sustine scaunul sa nu te prabusesti.SA VA FIE RUSINE : nu Filip vrea sa inchida restaurantul nenorocitului care m-a amenintat dupa plecarea controlului ci toti VECINII care ne-am dat acordul negativ pentru functionarea lui.Din anul 2008 si pina acum am ajuns la disperare si vom face tot posibilul conf. legislatiei sa dispara aceasta nenorocire la care va fac partasi prin art. false, mizerabile pe care le fabricati impotriva noastra!!!!!! TINETI MINTE un lucru: ORICE RABDARE ARE O LIMITA!!!!!!!
Postat 09 Septembrie 2014, 22:02 de CIULI
minore care au nascut
DAR CAZURILE CUTREMURATOARE CU MINORE INSTITUTIONALIZATE 3 LA NUMAR CARE AU NASCUT PLUS ALTE AVORTURI LA CENTRUL DE PLASAMENT NR 2 ORADEA PLUS MULTE ABANDOANE SCOLARE ACOLO UNDE CEL CE ADMINISTREAZA CENTRUL EXCROCUL DE SAMUEL MITRA SI CHELNERUL DE PUIA ASCUND NOTA DE PLATA SUB PRES CIND SE FACE PUBLIC
Postat 08 Septembrie 2014, 08:01 de antal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON