URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2015, 00:00

Nu rataţi BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bălţile Felix

Băile Felix, o "staţiune de interes naţional" cu renume european, au ajuns o aşezare pestriţă. Delăsarea edililor, interesele locale, lipsa ordinii urbanistice şi a strategiilor de dezvoltare au dus la degradarea fostei perle a turismului balnear românesc până acolo încât staţiunea, lipsită de trotuare şi parcări, te întâmpină la intrare cu o... spălătorie auto a unui VIP local.

Medicină în maghiară?

Şeful FMF Oradea, Florian Bodog, se gândeşte să deschidă o secţie în limba maghiară. Decanul recunoaşte că de mai bine de un an analizează varianta înfiinţării unei asemenea specializări, în timp ce universitarii din Szeged s-au şi oferit deja să-i furnizeze cadrele necesare.

Pretenţie cu cântec

Conducerea Consiliului Judeţean afirmă că Episcopia Romano-Catolică foloseşte acte măsluite. Pentru a revendica clădirea Filarmonicii, Dieceza susţine că imobilul din strada Moscovei 5 i-a fost luat de comunişti în 1948, când era închiriat unei tipografii, dar un funcţionar al CJ a descoperit că întreprinderea funcţiona vizavi, la numerele 6-8.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Nicolae Morgovan, preşedintele Blocului Naţional Sindical, filiala Bihor:
"Dacă acceptăm capitalismul sălbatic, readucem sclavagismul în România"

Muncitori cu pancarte în mâini, străzi blocate, portavoci, scandări, huiduieli - toate erau nelipsite în vremurile de aur ale sindicalismului care, însă, în Bihor au apus. Astăzi, liderii de sindicat ştiu să citească o balanţă contabilă, dezbat planuri de management, concep proiecte europene şi se instruiesc în Germania. 
Inginer de profesie, tată a doi copii, Nicolae Morgovan a intrat în viaţa sindicală în anii ’90, din dorinţa de a schimba lumea cu umărul, iar de atunci a rămas neclintit. "Am fost ofertat de aproape toate partidele. Le-am spus că nu mă interesează"...

Avram, chiar nu?

Niciunul dintre candidaţii la şefia Inspectoratului Şcolar nu a reuşit să promoveze examenul. Susţinut de PSD, inspectorul general în funcţie, Nicolae Avram, a fost nevoit să se retragă din concurs, deoarece la proba scrisă a luat o notă prea mică, cu un punct sub cea obţinută de contracandidatul său, un profesor de matematică şi arbitru de fotbal, ceea ce ridică serioase semne de întrebare legate de legitimitatea rămânerii în funcţie.

Verde ruginit

Coronamentul castanilor orădeni se usucă prematur, din cauza bolilor, a caniculei şi a şantierelor. Pentru că firma angajată de Primărie îi tratează superficial, castanii sunt atacaţi de o ciupercă, iar în combinaţie cu temperaturile ridicate şi cu săpăturile făcute pe lângă rădăcini, aceasta duce la moartea lentă a arborilor.

Copacii cu poveşti

Grupul "Oradea suntem noi" vrea să amplaseze mici biblioteci în parcurile oraşului. În cadrul campaniei "Copacul cu cărţi - Deschide-ţi mintea!", orădenii sunt chemaţi să doneze cât mai multe volume care să fie oferite spre lectură lângă copaci, pe rafturi anume construite pentru a se potrivi în peisaj.

Laviniu cel frumos

Un manechin orădean şi-a câştigat în doar trei ani un loc în galeria celor mai stilaţi bărbaţi din lume. Laviniu Flonta a pozat pentru reviste de modă faimoase şi populează rubricile de stil masculin ale unor publicaţii glossy precum GQ şi Vogue, marca sa distinctivă fiind... barba.

Pace şi... bere!

Dacă acum o săptămână au fost văduviţi de la a-i vedea pe scenă pe rockerii de la Semnal M şi pe rapperul Puya, din cauza unei ţepe a firmei clujene care a organizat Festivalul Tineretului, orădenii sunt invitaţi să-şi ia doza de concerte în aer liber în acest weekend. 
Oferta este pentru mai toate gusturile. Recitalurile vor începe în amfiteatrul Cetăţii cu un spectacol "Give Peace a Chance" organizat de Rock Filarmonica şi vor continua în Parcul 1 Decembrie cu Festivalul Berii, ai cărui invitaţi principali sunt Direcţia 5 şi What’s Up.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON