URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ameninţări mafiote!

După ce au prins în mod repetat la braconaj un afacerist orădean, paznicii de vânătoare din pădurile Nojoridului sunt avertizaţi constant, prin cele mai oribile metode.

Cercetat pentru braconaj, ultraj, încălcarea regimului armelor şi muniţiilor şi tentativă de omor, Ştefan Dudaş, un adevărat campion judeţean al vânătorii ilegale, a fost “iertat” de ultima acuzaţie, cea mai gravă, de procurorii Parchetului Bihor, obligaţi totuşi de Tribunal să refacă ancheta.

Abuz în funcţie!

Delia Ungur reclamă că a fost eliminată din Consiliul de Administraţie deşi avea nota cea mai mare.

Selecţia membrilor CA din firmele municipalităţii se lasă cu scandal după ce directorii au fost scoşi în afara organelor de conducere colectivă, pentru a nu mai influenţa administratorii instalaţi prin concursuri cu dedicaţie.

Ambulanţe pe butuci

Trei sferturi din maşinile Ambulanţei şi jumătate din cele ale SMURD Bihor au depăşit norma de casare.

Deşi vehiculele celor două servicii se defectează în misiuni, iar reparaţiile sunt tot mai costisitoare, ministrul Florian Bodog a oprit o licitaţie demarată, promiţând că va începe achiziţii la finele anului, în timp ce premierul anunţă că Guvernul... nu are bani.

Prinţesa războinică

O elevă a lui Sandu Lungu este una dintre cele mai tenace luptătoare de Mixed Martial Arts din Europa.

Deşi în viaţa de zi cu zi apropiaţii spun că e o „fată dulce”, determinarea cu care intră în cuşcă la fiecare confruntare i-a asigurat Dianei Belbiţă participarea în cea mai mare gală de MMA de pe continent, la care au asistat nu mai puţin de 58.000 de spectatori.

Liber la jaf!

Angajaţii Romsilva prinşi că au tolerat tăierile ilegale de păduri scapă în masă de răspunderea penală, după dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu.

Procurorii bihoreni clasează pe bandă rulantă anchetele deschise silvicultorilor pentru neglijenţă şi abuz dintr-un motiv halucinant: nu-i pot cerceta întrucât obligaţiile de serviciu pe care aceştia le-au încălcat nu au fost stabilite prin legi sau ordonanţe de urgenţă, ca să poată fi considerate infracţiuni, ci prin regulamente interne.

Lichidaţi de lichidator

Un lichidator judiciar din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare şi obligat să returneze peste 1,7 milioane lei şi 100.000 euro.

Florin Anghel a fost trimis în judecată pentru gestiune frauduloasă, fals intelectual şi uz de fals, deoarece a organizat licitaţii fictive şi şi-a băgat buzunar banii din vânzarea bunurilor unor firme falimentare.

TIMP LIBER

Luna poveştilor

În Oradea, luna lui Cireşar e dedicată copiilor. Prinţi, prinţese, zmei, căpcăuni, zâne şi motani poznaşi sunt doar câteva dintre personajele care vor anima noua ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia. Micuţii vor putea descoperi aventurile lui Dănilă Prepeleac şi pe cele ale Motanului Încălţat, vor afla tâlcurile din povestea Fata Babei şi Fata Moşului, dar vor putea participa şi la un spectacol cu baloane uriaşe din săpun.

ORADEA NOASTRĂ

Drumul reciclării

Dacă sunt depuse corect, în recipientele anume dedicate, deşeurile reciclabile ale orădenilor pot ajunge încă o dată în casele noastre. Bineînţeles, într-o formă nouă!

Colectarea selectivă a deşeurilor înseamnă că, după ce este adunată de muncitorii RER Ecologic Service din containere, igluuri sau saci galbeni, aşa-numita fracţie uscată este transportată în staţia de sortare din Episcopia, unde resturile sunt separate pe categorii şi culori, balotate şi expediate firmelor specializate în transformarea lor în materie primă. 

Plan de fugă 

Panica n-a salvat niciodată pe nimeni. Dictonul soldaţilor romani se aplică întocmai şi civililor, inclusiv orădenilor.

„Primul lucru e să rămâi calm. Aşa, ştii mai uşor ce ai de făcut. Dacă e incendiu nu deschizi uşa brusc, că-l înteţeşti, iar dacă trebuie să treci prin foc îţi pui o pătură udă în cap. Dacă e cutremur nu fugi pe scări, că alea cad primele, ci te adăposteşi sub o grindă de rezistenţă şi-ţi protejezi capul, iar dacă e inundaţie nu sari în ape, ci te refugiezi la înălţime şi ceri ajutor. Spre deosebire de cei care au încercat să treacă viitura înot, cei care au aşteptat au supravieţuit”, spune Ioan Pop, inginer în cadrul Compartimentului Protecţie Civilă din Primărie.

Preşedintele CRSE Munţii Apuseni, Florin Budea: „Tot ce faci pentru natură faci pentru copiii şi nepoţii tăi”

Una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, promite să reînvie.

După câţiva ani de inactivitate, ONG-ul are din luna ianuarie un nou preşedinte. Vechi jurnalist cu preocupări ecologiste, Florin Budea îşi doreşte ca asociaţia pe care o conduce să vegheze la protejarea mediului în judeţ, să-i înveţe pe oameni de ce este nevoie de ecologişti, dar şi să tragă de mânecă autorităţile locale atunci când acestea uită că omenirea va avea un viitor sănătos doar ocrotind natura.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON