URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vor să le ia satul!

Pretinşi moştenitori ai unui grof care stăpânise pădurile din jurul Dernei în urmă cu peste un secol revendică mai mult de jumătate dintr-un sat. 15 persoane care susţin că se trag din contele Bartos Gábor pretind 80 din cele 130 hectare ale satului Sacalasău Nou pe motiv că ar fi fost confiscate de comunişti, deşi zona n-a fost cooperativizată niciodată, iar strămoşii localnicilor au cumpărat toate pământurile chiar de la familia grofului, plecată în Ungaria după Unirea din 1918.

Front de lucru

Din iunie, Oradea va redeveni un uriaş şantier, cu zeci de tranşee, maşini încolonate bară la bară şi apă caldă furnizată cu întreruperi. Traficul rutier va fi îngreunat de lucrările pentru înlocuirea a încă 15 kilometri de magistrale de termoficare, de săpăturile Companiei de Apă, de construirea viitoarei linii de tramvai dintre Calea Aradului şi Cantemir şi de modernizarea a 23 de străzi.

Mazilit de tovarăşi

Claudiu Pop a fost schimbat după voia şefului PSD Bihor, pentru deviaţionism de la linia anti-Bolojan. Noul prefect, Ioan Mihaiu, va prelua funcţia fără să şi-o fi dorit, deoarece în cazul unui refuz risca pierderea "sprijinului politic" pentru postul de director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, dealtfel securizat pe perioada mandatului.

Poliţia secretă

Percheziții la fostul șef al Serviciului Antifraudă din IPJ Bihor, cu suspiciuni de corupţie. Fostul comisar-şef Florian Sîrca, care a demisionat anul trecut, solidarizându-se cu chestorul Liviu Popa, a recunoscut pe forumul BIHOREANULUI că a fost membru al Masoneriei, asemenea mentorului său din Poliţie.

Teroare în Ştei

O gaşcă de spărgători de locuinţe devalizează rând pe rând casele micilor întreprinzători din Ştei, fără ca Poliţia să le poată da de urme. Revoltaţi pe neputinţa oamenilor legii, care de peste doi ani nu reuşesc să găsească făptaşii, în timp ce aceştia dau câte o lovitură la 2-3 săptămâni, localnicii s-au plâns primarului oraşului şi sunt hotărâţi să îi reclame pe poliţişti ministrului de Interne.

Neurologie de aur

Neurologii orădeni au fost premiaţi recent la Congresul European de specialitate. La doar 7 ani după înfiinţarea secţiei de profil în cadrul Spitalului Judeţean, specialiştii acesteia au fost răsplătiţi cu placheta de aur a Asociaţiei Europene Stroke, pentru calitatea tratamentelor acordate în accidentele vasculare cerebrale, la "concurenţă" cu colegi din 10 spitale româneşti şi alte câteva sute de pe continent.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Comisarul şef Alin Haniş, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor: "Nu sunt mason şi nu fac parte din alte organizaţii secrete"

Comisarul şef Alin Haniş recunoaşte că s-a înscris la Academia de Poliţie nu doar de dragul meseriei, ci şi pentru că aici nu trebuia să dea examen din matematică. Nu se descurca la calcule, chit că urmase un liceu cu profil real. În final, s-a dovedit o alegere bună. A început ca grănicer la Carei, unde a stat doar 8 luni. Din 1997, de când a îmbrăcat uniforma de ofiţer de Poliţie, Alin Haniş a fost, pe rând, şef peste Biroul de Cercetări Penale, peste Biroul de Ordine Publică, apoi peste Poliţia Municipiului Beiuş, ulterior adjunct al şefului Poliţiei Oradea, din 2013 şeful aceleiaşi instituţii, pentru ca recent să preia conducerea Inspectoratului Judeţean Bihor, ca împuternicit, după ce 6 luni a fost la comanda Poliţiei judeţului Satu Mare. "Este o onoare", spune ofiţerul în primul său interviu acordat din noua funcţie...

Să creşti mare!

Pe Aeroportul Oradea e mişcare: 87% încărcătură de pasageri pe cursele externe. Aplicând strategia vecinilor maghiari, aerogara va atrage, prin transferuri cu microbuze Mercedes, pasageri din patru judeţe, dar şi din Debreţin, urmând să-şi facă reclamă inclusiv în Ungaria.

Muzeu viu

Noul Muzeu va reconstitui istoria Ţării Crişurilor prin expoziţii moderne şi interactive. Vizitatorii vor putea petrece ore întregi în muzeul care urmează să fie dotat şi cu un vivariu cu peşti şi animale mici, o cafenea cu terasă şi un parc cu spaţii pentru copii.

Plagiat... ca la carte!

Hotărârea Tribunalului Bihor care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Medicină este fondată pe o comparaţie riguroasă între cartea originală şi copie. Analiza făcută de judecătoarea Monica Popovici între ediţiile cărţii semnate de Cavalu şi cele ale volumului lansat înainte cu un deceniu de britanicul Martin Hollins dovedeşte justificarea sancţiunii stabilite pentru furt intelectual.

TIMP LIBER
Vară muzicală

Orădenii care iubesc muzica au în faţă o vară bogată. La început de iunie, sunt tentaţi cu lucrări clasice, precum Requiem-ul lui Giuseppe Verdi, care va fi interpetat în Basilica Romano-Catolică, precum şi cu operetă, adusă de artişti lirici din Viena, în cea de-a doua ediţie a European Music Open. Tot luna aceasta începe la Oradea şi un proiect inedit, Backyard Acoustic Season, care aduce melomanilor, în concerte boeme, trupe ca Luna Amară, Robin and the Backstabbers şi Coma.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu e chiar asa
Acest proces e de multi ani in proces public, reprezentantul in comisie, dl Slovac este chiar locuitor din sacalasau asa ca e falsa afirmatia ca nu s-a stiut nimic. A existat chiar un alt articol pe aceasta tema in care se vorbea despre aceasta retrocedare cu ceva ani in urma. Nu inteleg cine are de castigat din acest articol stupid. Asteptati sa se dea un verdict mai intai. Chiar nu aveti subiecte?!? Meritati sa fiti dati in judecata ca numai tampenii debitati
Postat 31 Mai 2017, 12:20 de LocuitorSacalasau
rumanu
cred ca plange stefan si mihai in mormant
Postat 30 Mai 2017, 12:51 de Rumanu
rumanu
pai da dam tot ardealu la unguri vai si amar de natia noastra
Postat 30 Mai 2017, 12:50 de Rumanu
prelungire termen
pai daca au prelungit termenul la retrocedari au facut o deliberat sa revendice hotii intreaga tarisoara,pana acum de 27 ani au tatonat sa vada ce merita...
Postat 29 Mai 2017, 13:38 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON