URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul liberalilor

CSM Oradea, cel mai bogat club sportiv din Bihor, a fost transformat într-o "jucărie" a PNL finanţată generos de la bugetul local.

Condus de apropiaţii primarului Ilie Bolojan, cu un buget anual de 2,7 milioane euro, clubul îşi ţine veniturile proprii la secret motivând că salariile sportivilor şi sponsorizările sunt confidenţiale, iar conducerea prezintă rapoarte formale, ca să nu se vadă că grosul fondurilor e alocat secţiei de baschet, favorita preşedintelui Şerban Sere, care s-a înconjurat şi în club de prieteni şi tovarăşi de afaceri.

Mama gunoaielor

O escroacă notorie în Oradea anilor ’90 revine ca întreprinzătoare combinată cu italieni condamnaţi în ţara natală pentru afaceri mafiote cu gunoaie.

Fostă jurnalistă în solda PDSR şi închisă pentru înşelăciune, acum patroană a uneia dintre puţinele firme româneşti care face brokeraj de deşeuri, Georgeta Trifa mută în România o parte din munţii de gunoaie din Italia.

Farmacii fără leacuri

Planul autorităţilor de a forţa reduceri de preţuri provoacă o criză a medicamentelor ieftine.

Deoarece Ministerul Sănătăţii ţinteşte o scădere cu 35% a preţurilor, distribuitorii au început să nu mai livreze medicamente esenţiale pentru tratarea unor boli cronice, pentru a evita pierderile alegând fie să nu le mai importe, fie să le re-exporte.

Inamicii Statului

Reţinuţi şi expulzaţi din ţară în urma unei vizite în Oradea anului 1989, doi jurnalişti străini rememorează experienţa trăită într-o ţară a tristeţii şi sărăciei.

Americanul William Echikson şi englezoaica Susan Greenberg au petrecut în România doar 30 de ore, fiind surprinşi să afle acum de la BIHOREANUL că Securitatea le-a urmărit şi fotografiat fiecare mişcare.

Iubăreţ în sutană

Scandal la biserica reformată din Ciocaia: parohul Forró Csaba a fost suspendat din slujbă şi este cercetat disciplinar după ce s-ar fi amorezat de o adolescentă.

Preotul, căsătorit şi cu nevasta gravidă, a fost reclamat conducerii Eparhiei Reformate de un enoriaş care găsise în telefonul fiicei sale de 15 ani mai multe SMS-uri  prin care preotul îi declara iubirea.

TIMP LIBER

Drumul spre Înviere

Sărbătoarea Învierii este aşteptată în Oradea cu mai multe evenimente dedicate tradiţiilor de Paşte, nu doar celor religioase, ci şi celor laice.

În Cetate a fost amenajată o expoziţie tematică la care au contribuit şase culte, în timp ce în Piaţa Unirii a fost deschis primul Târg de Paşte, cu bunătăţi, suveniruri, decoraţiuni şi ateliere. Pe lângă devoţiunea obişnuită, Via Crucis, organizată de greco-catolici, anul acesta patimile lui Iisus vor fi evocate şi de o trupă alcătuită din 70 de actori profesionişti, chiar în centrul Oradiei.

ORADEA NOASTRĂ

Contestaţi şi câştigaţi!

Din 81 de contestaţii depuse de orădenii supraimpozitaţi de municipalitate cu 400% pentru că au în proprietate imobile nereabilitate, 28 au fost admise, iar 17 au fost respinse.

La mai bine de o lună de la depunere, alte 36 de plângeri sunt încă în curs de soluţionare. "Acolo unde contestaţia se va dovedi întemeiată, decizia de supraimpozitare va fi anulată", spun reprezentanţii Primăriei.

Reciclaţi uleiul!

Folosit în orice bucătărie, uleiul alimentar uzat este una dintre cele mai mari probleme pentru apele pământului. Specialişti hidrologi din întreaga lume estimează că un litru de ulei deversat într-un râu, de pildă, poluează chiar şi un milion de litri de apă.

Aruncat în reţelele de canalizare, este la fel de dăunător: corodează ţevile şi măreşte costul epurării. Şi nici aruncarea pe sol nu este o soluţie: solul impregnat cu ulei are nevoie de ani de zile ca să se regenereze. Aşadar, cea mai potrivită soluţie este reciclarea.

"Deşeurile electrice sunt toxice pentru mediu"

De zece ani de zile, firma Bene Internaţional adună din Oradea echipamentele electrice şi electronice defecte sau învechite. Singurul operator autorizat din judeţ pentru colectarea şi tratarea acestui tip de deşeuri, societatea are un parteneriat cu Primăria, în baza căruia adună de la orădeni DEEE-urile, fără a le cere vreun leu. "Această activitate o plătesc asociaţiile care colectează banii din timbrul verde", explică Matyasi Győrgyi, responsabilul de mediu al firmei Bene Internaţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aevaratttt!!
Groparul F C Bihor ghici cine este??????Cita inteligenta la acest birtinez indragostit de basket si polo!
Postat 10 Aprilie 2017, 09:46 de grigore
70 de actori profesionisti?
Am cele mai mari indoieli ca vor participa 70 de actori profesionisti la Drumul Crucii, marti, 11 aprilie. Comunicatul de presa nu precizeaza asa ceva, ci: "Dramatizarea este realizată de un grup de credincioşi din mai multe confesiuni religioase."
Postat 10 Aprilie 2017, 08:26 de alincristea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON