URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evadare ratată

Ancheta în cazul ucigaşului tinerei Dalia Duca continuă pe mai multe planuri. Interlopul Adrian Hladii nu a vrut să se sinucidă aruncându-se de la etajul 4 al blocului din cartierul Nufărul, ci a încercat cu disperare să scape de anchetatori, ca-n filme… În cele 4 zile în care a stat ascuns, criminalul a fost adăpostit de "oameni grei" şi îşi pregătise fuga din ţară. Criminalistul care a distribuit poze explicite cu victima împuşcată în cap şi-a recunoscut fapta şi va răspunde în faţa legii, chiar dacă a fost iertat de părinţii fetei.

Vice contra vice

Viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta se bat pe şefia PNL Oradea, considerată o trambulină pentru o viitoare candidatură la postul de primar. În timp ce liberalii din Ardeal şi nu numai trag de el să se înscrie în competiţia pentru preşedinţia partidului, primarul Ilie Bolojan are toate şansele ca luna viitoare să candideze de unul singur la conducerea organizaţiei judeţene.

Încremeniţi în proiecte                                                                        

Populismul şi incompetenţa Guvernului PSD-ALDE dăunează grav proiectelor primăriilor locale. Tăierea unor taxe, majorarea salariilor personalului din administraţia locală şi mai ales neasigurarea prefinanţării şi cofinanţării de la bugetul de stat a investiţiilor amână proiectele de infrastructură, menite să crească nivelul de trai în comune şi oraşe.

Profesoara Xerox

Premieră în Bihor: Tribunalul a decis că Simona Cavalu a comis un plagiat grosolan. Dată în judecată de profesorul britanic Martin Hollins, căruia i-a furat cu tupeu o carte scrisă cu un deceniu mai devreme, universitara de la Medicină este invitată să-şi recunoască public hoţia.

Oradea roşie

Oradea a experimentat sistemul de sorginte sovietică cu trei decenii înainte de comunizarea ţării. Între Marea Unire şi intrarea în oraş a trupelor conduse de generalul Traian Moşoiu, în primăvara anului 1919, oraşul a făcut parte din Republica Ungară a Sovietelor condusă de Kun Béla.

Suprataxaţi nevinovaţi!

Peste 150 de orădeni au contestat supraimpozitarea de 400%, iar Primăria nici nu le răspunde. Orădenii împiedicaţi de vecini să îşi reabiliteze imobilele cer municipalităţii să constituie un cont în care să îşi vireze partea lor de contribuţie, urmând ca oraşul să facă reparaţiile şi să îi taxeze doar pe proprietarii care se opun refacerii clădirilor.

ORADEA NOASTRĂ:
Curăţenia, pe malul drept!

Campania generală de curăţenie de primăvară, organizată de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, continuă în Oradea încă trei săptămâni. După 21 de zile în care containerele au fost la dispoziţia orădenilor care locuiesc în jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, de luni vor fi amplasate în cartierele aflate pe malul drept. Orădenii pot arunca în aceste containere, gratuit, deşeuri voluminoase ori resturi vegetale rezultate în urma dereticării caselor şi curţilor.

Urme din trecut

Holul Bibliotecii Universităţii din Oradea găzduieşte până la finalul lunii mai o expoziţie inedită. Arheologii care au lucrat în urmă cu doi ani pe şantierul Pieţei Unirii au expus aici obiectele găsite în subteranele zonei centrale. În vitrine, curioşii pot vedea fragmente de oseminte, de oale şi ulcele din secolele XVI - XIX, sticle, ba chiar şi pipe rămase din vremea în care oraşul era paşalâc turcesc, în urmă cu patru sute de ani.

Cadoul fermierului

De o săptămână, Ruben Budău primeşte pe Facebook numai laude şi cuvinte de bine. I-a anunţat pe orădeni că donează 250 de puieţi de stejari roşii şcolilor ori asociaţiilor dispuse să-i planteze în curţile proprii ori în spaţii verzi din oraş, cerându-le la schimb doar să îngrijească pomii sădiţi.

Dascăl la Facultatea de Protecţia Mediului din oraş şi proprietarul Fermei Bărzani din judeţul Arad, unde creşte arbuşti fructiferi şi puieţi de copaci, Ruben este convins că trebuie să dea şi altora din preaplinul său. Dar şi că, primind gratuit puieţii, cei care îi sădesc vor prinde mai mult drag de copaci şi vor pricepe importanţa lor.

TIMP LIBER
Vine iepuraşul!

Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creştine şi, totodată, un bun prilej pentru familii şi prieteni de a se bucura împreună de sosirea primăverii. Pentru orădeni şi eventualii turişti care vor veni în city-break la Oradea, municipalitatea organizează, pentru prima dată, un Târg de Paşte în Piaţa Unirii, care va fi împodobită cu decoraţiuni specifice şi căsuţe cu obiecte ale unor artizani locali. Evenimentul se anunţă şi mai atractiv pentru copii, care vor putea picta pe obiecte ceramice şi vor învăţa să facă aranjamente de flori alături de un cunoscut florar orădean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON