URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2017, 23:40

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a ucis-o pe Dalia?

BIHOREANUL scoate la lumină detalii şocante din trecutul tinerei împuşcate de Adrian Hladii, lărgind "cercul suspecţilor" care pot fi acuzaţi de moartea Daliei Duca.

Urmele arată că Adi Grasu şi-a omorât fosta prietenă chiar pe strada Barcăului, imediat după ce i-a rănit bodyguardul, trântind-o pe bancheta BMW-ului, punându-i pistolul la cap şi trăgând două focuri. Proxenetul şi-a premeditat gestul, fiindcă şi-a închis telefoanele înainte de a merge la întâlnire, ca să nu poată fi localizat.

Dalia a ajuns într-un asemenea anturaj dubios după ce, în copilărie, a căzut pradă unui notoriu obsedat sexual, pe care însă justiţia l-a transformat în victimă, despăgubindu-l cu 25.000 euro!

Codaşi la cercetare

Avem cele mai slabe rezultate în cercetare dintre toate universităţile publice din ţară! 

Un raport despre finanţarea universităţilor publice, realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, arată că anul trecut Universitatea din Oradea a pierdut 5 milioane lei pentru că a făcut prea puţină cercetare.

Captivi în trecut

Doar 70% dintre bihoreni au apă curentă şi mai puţin de jumătate sunt conectaţi la canalizare.

Reţelele de utilităţi nu lipsesc doar în satele "ascunse" din judeţ, ci şi în comune mari din jurul Oradiei şi chiar în oraşe, între motivele principale numărându-se lipsa fondurilor, nepăsarea edililor şi ţepele firmelor de construcţii.

Pedepsit pentru credinţă!

Premieră: Episcopul Sofronie a răspopit un preot pentru că refuză să îl mai pomenească la slujbe.

Părintele Cosmin Tripon de la Parohia Beiuş IV a fost judecat săptămâna trecută de Consistoriul Eparhial sub pretextul nesupunerii şi eliminat definitiv din rândul preoţimii din ordinul Preasfinţitului Sofronie Drincec.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea: "Pacienţii au cam renunţat la trenul de Cluj"

Conduce de patru ani cel mai mare spital din Bihor, cu 1.800 angajaţi şi încă 200 medici rezidenţi, iar dacă în 2012 unitatea avea datorii de 20 milioane lei, în prezent e pe plus cu 14,5 milioane lei. Secretul redresării, spune dr. Gheorghe Carp, a fost aplicarea în paralel a două tipuri de măsuri, pentru eliminarea risipei şi pentru continua îmbunătăţire a dotării. Ele au permis creşterea gamei de servicii medicale şi, implicit, a încasărilor financiare, pe de o parte, şi a satisfacţiei pacienţilor, pe de alta.

În interviul acordat BIHOREANULUI, managerul Spitalului Judeţean anunţă lucrări spectaculoase, unele începute fără niciun fel de mediatizare, altele programate să fie pornite în această vară, la finalul cărora spitalul construit acum aproape 32 de ani va arăta şi, mai ales, va funcţiona radical diferit.

Prin noi înşine!

Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut, în ciuda dispariţiei investiţiilor din fonduri europene.

Obligată să îşi finanţeze singură investiţiile, municipalitatea a redus subvenţiile societăţilor subordonate pentru a aduna cei 246,6 milioane lei necesari unor lucrări precum construcţia unui pod nou peste Criş, refacerea străzii Alecsandri sau reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric.

Război cu lavandă

Procurorii DIICOT l-au recuzat pe judecătorul care le-a desfiinţat rechizitoriul în dosarul medicilor şi farmaciştilor inculpaţi pentru deconturi de 2,7 milioane lei pe reţete false.

În cererea de recuzare adresată Curţii de Apel Oradea, în final respinsă, DIICOT a solicitat anularea soluţiei pronunţate de judecătorul Antik Levente, motivând că e fiu de doctor, cu "afinitate cu domeniul medical" şi deci "imparţialitatea lui este afectată".

TIMP LIBER

Susţinători de talente

Orădenii sunt invitaţi din nou la bal spre sfârşitul acestei prime luni de primăvară. De data aceasta, însă, distracţia are un scop caritabil.

Cunoscuţi pentru felul în care sprijină comunitatea, membrii clubului Rotaract, toţi cu vârste de până la 30 de ani, au lansat un nou proiect şi se bazează pe ajutorul orădenilor pentru a-l duce la capăt, organizând balul caritabil "Sunetul Talentului". Sumele strânse de la participanţi vor fi folosite pentru a cumpăra instrumentele necesare unor - de ce nu? - viitori muzicieni de seamă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON