URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezastrul Ciuperca

În plină campanie electorală, alunecările de teren care au distrus o parte din grădina publică Ciuperca surpă imaginea administraţiei Bolojan.

În vreme ce Primăria încearcă să minimalizeze proporţiile dezastrului, comandând o expertiză şi refuzând să mai ofere explicaţii, BIHOREANUL a descoperit că amenajarea urbanistică s-a făcut printr-o licitaţie forţată, o reproiectare fără acord de mediu şi o execuţie în pripă, cu soluţii tehnice modeste, ce nu aveau capacitatea de a stabiliza terenul după defrişare, "meritele" aparţinând unor abonaţi la contractele municipalităţii orădene.

Numărătoare de şpăgi

Doctoriţa Anca Grigorescu de la Casa Judeţeană de Pensii a fost înregistrată într-o singură lună primind 158 de şpăgi, pe care le-a împărţit cu asistentul Pelle Johannes.

Rechizitoriul procurorilor DNA descrie faptele doctoriţei şi pe ale asistentului care, în perioada când au fost supravegheaţi, nu au refuzat nicio "atenţie" din partea pacienţilor, 146 de pensionari fiind la rându-le puşi iniţial sub urmărire penală.

Campion la braconaj

Un afacerist nărăvit la vânători ilegale în pădurile din jurul Oradiei a ajuns în arest după ce a încercat să împuşte paznicii care l-au dibuit.

Patron în construcţii, Ştefan Dudaş este primul braconier bihorean încătuşat în ultimii 5 ani, fiind inculpat pentru o faptă care îl poate ţine în spatele gratiilor până la 5 ani după ce anul trecut a scăpat de un flagrant la capătul unei urmăriri ca-n filme.

Bunii samariteni

Tot mai mulţi orădeni, de toate vârstele şi profesiile, îşi găsesc timp să-şi ajute semenii ca voluntari ai mai multor asociaţii şi servicii din oraş.

În timp ce unii văd voluntariatul ca pe o oportunitate de a căpăta experienţă în profesiile lor, majoritatea se implică în astfel de acţiuni din dorinţa altruistă de a-i sprijini pe cei mai puţin norocoşi.

TIMP LIBER

Excursie printre stele

În mai puţin de o oră, copiii din Oradea pot călători printre stelele şi planetele Căii Lactee, să vadă, într-o proiecţie 3D, cum arată asteroizii în mişcare, să descopere imagini surprinse de telescopul Hubble şi să afle povestea robotului Curiosity, care în urmă cu patru ani ateriza pe Marte pentru a căuta urme de viaţă.

Toată călătoria are loc într-un planetariu mobil a cărui boltă are un diametru de 8 metri şi care va sta timp de cinci zile la Oradea.

ORADEA NOASTRĂ

Echipaţi de iarnă 

RER Ecologic Service şi-a făcut bine temele pentru iarna ce se apropie. Aceasta a fost concluzia pe care a tras-o joi viceprimarul Florin Birta, după inspectarea utilajelor pe care operatorul licenţiat de salubritate le-a echipat cu accesorii specifice pentru deszăpezire.

Pe lângă faptul că toate maşinile sunt în stare tehnică bună şi stocurile de materiale antiderapante refăcute, reprezentanţii RER Ecologic Service stăpânesc procedura pe care trebuie s-o urmeze când va ninge. Aşadar, iarna poate să vină!

CET la pământ! 

Parte din peisajul orădean de aproape trei decenii, fostul CET II din capătul cartierului Nufărul devine, cert, istorie. Închisă în 2002 şi ajunsă în proprietatea unor firme care au cumpărat-o de la Ministerul Finanţelor, termocentrala este acum complet dezafectată.

Instalaţiile au fost desfăcute pe bucăţi, clădirile sunt goale, iar până la sfârşitul acestei luni coşul de fum, o construcţie a cărei înălţime depăşeşte cu încă jumătate lungimea unui teren de fotbal, va fi pus la pământ. Proprietarii au decis să-l demoleze prin implozie, ca să facă loc unor investiţii mai utile.

Familie în kimono

E greu să vorbeşti despre arte marţiale în Oradea fără să-i pomeneşti măcar pe unul din membrii familiei Chirilă-Wallmen. Pasionat de judo din tinereţe, celebrul antrenor Alexandru Chirilă le-a direcţionat pe acelaşi drum al luptelor japoneze atât pe soţia sa, Mariana, sportiv şi antrenor, cât şi pe cele două fiice, Anca şi Viviana, devenite multiple campioane la karate, iar cea mai mare, Anca, măritată tot cu un campion în kimono, Harris Wallmen. Toţi cinci sunt şi antrenori, fie pentru sportivi profesionişti, fie pentru neiniţiaţii care vor să deprindă tainele acestor sporturi. Indiferent de vârstă sau talent...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tapsan ratat de 1.900.000 eu.
Pana acum se zice ca "lucratura" a costat 1,9 milioane euro. Intrebare : CAT v-a costa consolidarea dealului ????? Inca o data competenta PMO isi arata adevarata splendoare a impotentei gestionarii unor lucrari !! Da la bugetari ce conteaza ? birtinezul o sa super majoreze taxele locale sa fie de unde cheltuii pe tapsane in panta ! Faierii platesc ca oile !!! BEEE, BEEE si ....... 1.900.000 eu + cat ???? Cat ne v-a costa aiureala asta ? Care sunt dedesupturile tranzactiei imobiliare cu terenul in panta pe care nimeni pana la birtinez nu a avut curajul , prostia de a construi ???? Lucrarile de consolidare de obicei sunt f.f.f. scumpe, costisitoare. Solutia construirii in farful dealului a fost verificata de cartre un verificator de proiet competent >>> Cred ca se impunea fundarea pe piloni la pozitia din frful delului in care sa amplast constructia !!! deci CAT ???
Postat 21 Noiembrie 2016, 09:58 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON