URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Start la Ciolaniadă!

Întocmirea listelor de candidaţi pentru apropiatele alegeri parlamentare provoacă scandaluri între politicienii din principalele partide bihorene. Dacă la PNL Ilie Bolojan şi-a impus propria listă de favoriţi, promovând doi bucureşteni cu origini în Bihor, eliminând-o cu circ pe deputata Lucia Varga dar neavând tăria de a-l pensiona pe Cornel Popa, în PSD Bihor a izbucnit un adevărat război: preşedintele executiv Emilian Pavel a demisionat din funcţie, iar şefa femeilor social-democrate Lia Pop a părăsit partidul, ca efect al manevrelor preşedintelui Ioan Mang pentru a-şi promova candidaţii proprii.

Condamnaţi la frig

Răcirea vremii a luat din nou prin surprindere societatea de termoficare, care a lăsat în ultima săptămână zeci de mii de orădeni să se îmbolnăvească de frig în case. Orădeni din toate cartierele oraşului, începând din Rogerius şi zona centrală până în Dragoş Vodă şi Nufărul, au rămas fără apă caldă şi încălzire din cauza prelungirii lucrărilor de reabilitare a magistralelor până în sezonul rece.

Aeroport "în zbor"

Complet modernizat în ultimii şase ani, aeroportul orădean suscită interesul crescut al companiilor low-cost, care deschid tot mai multe rute internaţionale şi interne. După Ryanair, care va lega Oradea de Barcelona şi Milano, Blue Air dă lovitura, adăugând cursei interne estivale spre Constanţa una permanentă spre Bucureşti şi Iaşi, şi alta externă spre Torino, cu legături până la Roma, Napoli şi Catania.

Paşi în întuneric

Unii dintre ei nu au văzut niciodată lumina şi n-au idee cum arată un peisaj de toamnă, în timp ce alţii, care au aşa numitele "resturi de vedere", se bucură că pot evita zidurile şi gropile când merg pe stradă. Deşi sunt o comunitate de peste 2.000 de persoane, nevăzătorii din Bihor trăiesc mai mult izolaţi, depinzând de familii şi de însoţitori pentru activităţi din cele mai banale. Când vor să iasă în lume găsesc mijloace de transport neadaptate, un trafic haotic şi, în multe cazuri, se lovesc de ignoranţa autorităţilor, care fac prea puţin să-i integreze printre cei care văd.

Fierbinţeală pe repartitoare

Deschiderea sezonului de termoficare reaprinde scandalul repartitoarelor de costuri, la care tot mai mulţi orădeni vor să renunţe, dar nu pot din cauza contractelor. Profitând de o lege care obligă consumatorii din condomeniile racordate la sisteme centralizate să-şi pună repartitoare, firma ISTA ofertează orădenii, dar aceştia trebuie să ştie că ar putea plăti facturi mai mari şi că, dacă nu-şi montează aparatele, nu riscă nicio sancţiune.

TIME OUT
Regalul pianelor

Muzica vindecă. Acesta e mesajul Fundaţiei Résonnance, înfiinţată în 1998 în Elveţia de către pianista Elizabeth Sombart, care şi-a propus să ducă muzica clasică acolo unde ea nu se face auzită, în spitale, cămine de bătrâni şi chiar închisori.

Résonnance, organizaţie prezentă astăzi în şase ţări - Franţa, Italia, Belgia, România, Spania şi Liban - vrea concomitent să descopere, să educe şi să promoveze tinerii pianişti talentaţi. Oradea este inclusă în circuitul Résonnance pentru al doilea an consecutiv, melomanii orădeni fiind invitaţi la un spectacol al cărui cap de afiş este chiar Elizabeth Sombart, dar şi la o conferinţă oferită de filozoful şi teologul Éric de Rus.

ORADEA NOASTRĂ
Casă ca pe roate!

Când a decis să-şi construiască o casă a lui, orădeanul Simon Szabó  a ştiut că nu vrea un proiect arhitectural clasic. "Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie", explică bărbatul. Aşa a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate. Un alt specific al acestei arhitecturi ecologiste e că intrarea în casă se face printr-o mini-seră, cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui. Altfel spus, o casă în armonie cu natura...

Toamna noastră

Obişnuiţi să chefuiască la Toamna Orădeană chiar şi trei săptămâni, locuitorii oraşului au avut parte, anul acesta, de o sărbătoare condensată în doar patru zile, dar care s-a dovedit foarte reuşită. Aspectul de bâlci a fost radical schimbat datorită standurilor civilizate ale Street Food Festival, unde bucătari pricepuţi au demonstrat că distracţia nu trebuie să aibă ca ingrediente doar mititeii şi berea. Noutăţile au fost pe placul orădenilor: nu doar că au participat în număr mare la evenimente, dar au şi golit frigiderele mai abitir decât prevedeau comercianţii.

Lecţia de realitate

În timp ce mulţi dintre colegii lor vor să se distreze cât mai mult, un grup de tineri de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu sunt atenţi la evenimentele zilei şi la personajele care ocupă scena publică. Elevi în clase de filologie-jurnalism, unde mulţi au ajuns pur şi simplu pentru că nu le-a atras atenţia nicio altă specializare, adolescenţii au învăţat nu doar să urmărească actualitatea, ci şi s-o descifreze şi s-o relateze. Liceul Ghibu este, de altfel, singura şcoală orădeană cu un ziar electronic scris integral de elevi şi actualizat zilnic. Iniţiativa a avut-o, în urmă cu cinci ani, profesorul de engleză şi jurnalism Nicolae Ardelean, care predă nu doar lecţiile din curriculă, ci îi îndeamnă pe adolescenţi să îşi cultive propriile preocupări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Daca Ciordel iese !
Daca Ciordel iese deputat emigram in Sudan ca meritam !
Postat 18 Octombrie 2016, 21:17 de PETREI
la mine e cald
cald in calorifere si apa fiarta la robinet.......
Postat 17 Octombrie 2016, 09:09 de suporter_oradean
boilojan si termoficarea
E friga in case si nu e apa calda fiindca numitul BOLOJAN ILIE este o nulitate absoluta. Un habarnamist, un imppostyor, un ambuscat, o hahalera.
Postat 17 Octombrie 2016, 07:33 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON