URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prea Suspectul Sofronie

Episcopul ortodox Sofronie Drincec a ajuns în vizorul DNA, alături de stareţul Mănăstirii Izbuc, arhimandritul Mihail Tărău, pentru împărţirea pe şpăgi a parohiilor bihorene.

Procurorii au scotocit simultan Palatul Episcopal din Oradea şi Mănăstirea Izbuc într-o anchetă la care se aşteptau atât Sofronie, cât şi Mihail, nu doar pentru că faptele de corupţie fuseseră dezvăluite în trecut de BIHOREANUL, dar şi fiindcă acesta e dosarul în care a "picat" pe interceptări sora stareţului, psihologa Camelia Dindelegan, cea care i-a "tras" după ea la DNA pe rectorul Constantin Bungău şi pe fosta decăniţă Floare Chipea.

Încălzire de lux

Înconjuraţi de păduri întinse pe munţi întregi, bihorenii au ajuns în criză de lemne de foc.

În plină toamnă, în timp ce ocoalele silvice de stat nu mai vând nici vreascuri către populaţie, preţul lemnelor a explodat, samsarii cerând aproape 500 euro pentru un camion de butuci.

Taxi pentru tovarăşe

Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu, riscă demiterea din funcţie după ce o maşină a instituţiei le-a cărat la mare pe trei colege de partid.

Nevasta preşedintelui PSD Bihor, Erika Mang, fosta candidată la Primărie Adelina Coste şi consiliera judeţeană Stela Babău s-au plimbat cu o Skoda Superb a Direcţiei Silvice până la Mamaia, la Şcoala de Vară a femeilor social-democrate.

10 crime perfecte

Judeţul Bihor a ajuns "campionul" Ardealului la cazurile de omor rămase cu autor necunoscut.

BIHOREANUL a descoperit că procurorii Parchetului judeţean au în fişete crime vechi de aproape două decenii, cele mai sonore cazuri fiind cel al valutistului Ovidiu Iancu, ucis în 1999 în propria maşină, şi al celor două adolescente găsite în acelaşi an ciopârţite pe un câmp în Ciumeghiu.

Ofensiva termoficării

Termoficare Oradea derulează cele mai mari investiţii făcute într-un sistem de încălzire centralizată în România.

Propunându-şi creşterea confortului orădenilor, CET-ul vrea să ajungă în cel mult 5 ani cel mai performant din ţară, în urma unor investiţii ce vor depăşi 100 milioane euro, cuprinzând centrala performantă pe gaz, reabilitarea reţelelor, exploatarea energiei geotermale şi retehnologizarea contorizării.

ORADEA NOASTRĂ

Start la curăţenie 

Ca în fiecare an, odată cu venirea toamnei, Oradea începe o nouă campanie de curăţenie generală. Din 26 septembrie până în 5 noiembrie, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va amplasa în tot oraşul containere în care orădenii vor putea arunca deşeurile voluminoase, vegetale şi textile. Colectarea şi transportul se va face gratuit, astfel că orădenii nu ar trebui să rateze ocazia de a se descotorosi de tot ce nu le mai trebuie prin case şi grădini.

În luptă cu ambrozia 

Orădenii care zilele acestea se trezesc cu simptome de răceală ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia vitamina C: ar putea fi, de fapt, alergici la ambrozie! Buruiană foarte rezistentă, cu un polen care pur şi simplu se agaţă de căile respiratorii, ambrozia creşte nestingherită pe multe terenuri neîntreţinute din Oradea şi îmbolnăveşte tot mai mulţi oameni.

În şedinţa din această săptămână, Consiliul Local va dezbate o serie de reguli pentru combaterea acestei buruieni, însă cel mai probabil, în lipsa unei legislaţii naţionale, şi vara viitoare orădenii vor suferi de alergii. Deoarece, chiar dacă ar rămâne Oradea fără niciun fir de ambrozie, polenul uşor purtat de vânt tot îi va găsi...

Turist pe două roţi  

Se spune că oamenii fericiţi sunt cei care reuşesc să-şi practice pasiunile. Gabriel Bonaciu, fost jurnalist, consultant în management şi turism al Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, are noroc: pasiunile îi sunt trecute chiar în fişa postului!

În timp ce încearcă, împreună cu colegii, să transforme Bihorul într-un judeţ turistic, Gabi reuşeşte să îşi practice şi pasiunea pentru pedalatul în natură. Cea mai recentă tură pe biţe organizată de el a inclus vizite la patru biserici de lemn, pentru care AMD a început demersurile ca să fie cuprinse în patrimoniul UNESCO.

TIMP LIBER

Donaţi trecutul! 

Radio-pick-up-ul Traviata care învârtea discurile de vinil, sticlele de sifon ori peştele colorat care împodobea televizorul sunt câteva din obiectele nelipsite din multe case ale românilor în "Epoca de Aur" a comunismului. De mult nefolositoare, cele mai multe zac prin cutii.

Orădenii sunt îndemnaţi acum să şteargă praful de pe aceste obiecte, donându-le Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea. Muzeografii adună recuzită pentru că vor să amenajeze o replică a unei garsoniere din anii comunişti. "Trebuie să ne asumăm cei 50 de ani de comunism, nu putem pur şi simplu să-i aruncăm la gunoi", spune directorul Muzeului, Dumitru Sim.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Episcopia Ortodoxă
Păcat că acest ziar „de scandal”, după cum se poate vedea, nu publică reportaje și articole complete și complexe, ci doar cancanuri și știri de „senzație”. În urma controalelor realizate de procurorii DNA, atât la Episcopia Ortodoxă, cât și la Mănăstirea Izbuc, aceștia nu au găsit nimic în neregulă, iar Episcopia a și dat un comunicat de presă prin care menționa că își exprimă deplina încredere în instituțiile statului și că este important ca acestea să își facă datoria cât se poate de bine. De ce nu apar aceste informații în articolele publicate? Nu apăr nici o instituție, însă cred că un jurnalist trebuie să fie obiectiv și să prezinte toate aspectele unei știri, fără a da dovadă de subiectivism și de părtinire.
Postat 19 Septembrie 2016, 21:07 de cartisalex
RE: Episcopia Ortodoxă
Dar dumneata de unde ştii că procurorii DNA "nu au găsit nimic în neregulă"? Că noi ştim altceva. Ca să nu mai vorbim de faptul că procurorii nu fac controale, ci anchete, iar ancheta încă nu a fost finalizată - aspect care arată cât de departe eşti, de fapt, de realitate. Apoi, de ce zici dumneata că nu apar informaţiile cu poziţia Episcopiei în articol? L-ai citit măcar? Ai cumpărat ziarul? Pentru că ceea ce apare mai sus e doar un cuprins al ziarului. Cititor "de scandal" ce eşti! :)
Postat 20 Septembrie 2016, 00:56 de Florin Ciucas
@rowald
Nu ne mai speria si tu acuma ! Cedracu-ti veni ?!
Postat 19 Septembrie 2016, 09:50 de Iness
De ce oare?
Interesant lucru, la niciunul dintre cele doua articole despre descinderea DNA la episcopie nu au existatcomentarii. Oare sa fie acest lucru un semn al faptului ca, asa cum vorbeste lumea, Bihoreanul divulga identitatea comentatorilor unor terte parti?! Daca este asa e limpede de ce preotii nu au avut curajul sa comenteze pe forum. Pacat, am fi aflat lucruri interesante :(
Postat 19 Septembrie 2016, 08:44 de rowald
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON