URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pionii lui Bolojan

Ieşirea lui Florin Birta din Consiliul de Supraveghere al companiei Distrigaz Vest, unde încasa 10.000 lei lunar, dezvăluie felul în care PNL "produce" bani pentru partid.

BIHOREANUL a descoperit că Birta transfera cu regularitate bani proveniţi din funcţia publică în conturile PNL Bihor, ajungând în 2014 un donator mai mare decât însuşi preşedintele Iohannis, iar acum sarcina viceprimarului a fost predată de Ilie Bolojan, "la pachet" cu şefia CSM Oradea, unui alt liberal de încredere, Şerban Sere, patronul restaurantului care hrăneşte... echipele de sportivi ale oraşului.

Viol cu repetiţie

Caz înfiorător în satul Ghighişeni, comuna Rieni: o adolescentă de 14 ani a fost răpită din faţa unui magazin, sechestrată şi violată de doi consăteni.

Agresorii Cristian Sala şi Ionuţ Chinde au vrut să-şi violeze victima în pădure, pe bancheta maşinii, însă pentru că li s-a părut incomod, au târât-o pe fată într-o locuinţă, au dezbrăcat-o şi au ameninţat-o că, dacă nu li se supune, va fi tăiată cu toporul.

Taxa de fraier

Angajaţii Ambulanţei Bihor au plătit ani în şir cotizaţii unui sindicat din care n-au făcut parte.

Banii au fost reţinuţi direct din salariile oamenilor, fără acordul lor, pe baza unei prevederi abuzive din contractul colectiv de muncă "negociat" de fosta manageriţă Daniela Petrişor cu sindicalistul Gheorghe Chiş, şi au fost strânşi într-un cont separat, gestionat exclusiv de şeful de sindicat.

Flagrant ratat

DNA a încercat anul trecut să o prindă în flagrant de mită pe adjuncta de la Finanţele Publice.

Adriana Sime este acuzată că schimba concluziile inspecţiilor fiscale realizate de subordonatele sale, "îndulcind" constatările şi micşorând sumele datorate statului de cei controlaţi, în schimbul unor şpăgi pe care le primea chiar şi în biroul de la serviciu.

Tot înainte!

Primarul Ilie Bolojan va propune joi aprobării Consiliului Local o variantă a Planului Urbanistic General ce nu ţine seama de opoziţia orădenilor direct afectaţi.

Noul PUG prevede lărgirea străzilor Avram Iancu şi Sucevei prin demolarea unui front de case, amenajarea de drumuri colectoare de-a lungul şoselei de centură peste proprietăţile orădenilor şi diminuarea drastică a publicităţii stradale.

Întoarcerea campionilor 

Campionii României la baschet încep pregătirile pentru cel mai intens sezon din istorie.

CSM CSU Oradea a făcut schimbări majore în lot, cum ar fi repatrierea lui Titus Nicoară, şi a implementat un sistem de vânzare a biletelor online.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea în vacanţă 

Dacă până acum turiştii străini ajungeau în Oradea doar în tranzit sau aduşi în plimbare de la hotelurile din staţiunile balneare vecine, oraşul de pe Crişul Repede a devenit în sine, din această vară, destinaţie de vacanţă. Pentru că aeroportul a fost reabilitat, o agenţie din Tel Aviv aduce săptămânal turişti, cu avioane mari, estimând că până la finalul verii aproape 2.000 de evrei vor pune piciorul pe pământ orădean.

Mulţi dintre cei care vin în vacanţă aici nu au mai fost niciodată în România şi sunt încântaţi să descopere cât de frumoasă este Oradea. De asemenea, turiştii evrei spun că oraşul este o destinaţie ieftină şi în care nu se plictisesc. În schimb, le reproşează orădenilor că nu cunosc suficient de bine limba engleză şi, astfel, nu-i pot îndruma cum s-ar cuveni.

Gunoaie de "import" 

Oradea este în continuare un salvator pentru vecinii împovăraţi de gunoaie. Pentru că în judeţele în care lucrează nu au depozite ecologice conforme cu normele Uniunii Europene, în care să depună deşeurile colectate de la populaţie, 12 firme de salubritate din afara Bihorului îşi golesc, săptămână de săptămână, autospecialele în depozitul administrat de Eco Bihor în cartierul Episcopia.

Noul manager al Cetăţii, bucureşteanca Gabriela Arghiroiu: "Am misiunea de a da viaţă Cetăţii"

De aproape două luni, manager al celui mai important obiectiv turistic al Oradiei, Cetatea, este o orădeancă prin adopţie. Bucureşteanca Gabriela Arghiroiu are de un an "buletin de Oradea", unde s-a mutat cu familie cu tot, pentru a scăpa de stresul şi dezordinea din Capitală.

Dintre toate oraşele ţării l-a ales pe cel de pe Crişul Repede, chit că nu avea rude sau prieteni aici. În schimb, ca turist l-a vizitat în mai multe rânduri. "Am văzut cât de mult s-a dezvoltat şi de aceea am decis să ne mutăm aici", explică femeia.

Absolventă de Management la Academia de Ştiinţe Economice, specializată în comunicare şi fostă angajată a Ministerului Transporturilor, unde a lucrat în proiecte europene, Gabriela Arghiroiu este din 1 iunie şef al Serviciului Management al Cetăţii, având ca misiune să aducă viaţa în fortăreaţă. Şi, implicit, turişti...

TIMP LIBER

Poveşti sub clar de lună

În Oradea, luna august va fi una a poveştilor spuns pe peliculă. În premieră, municipalitatea organizează proiecţii de filme în aer liber pe parcursul unei luni întregi, în urma unor parteneriate cu DigiFilm, respectiv caravanele TIFF şi NexT.

În Parcul Cetăţii, orădenii vor putea urmări producţii care s-au bucurat de succes la critică şi public, între care "Youth", cu Michael Caine şi o apariţie provocatoare a româncei Mădălina Ghenea, thrillerul "Child 44", cu Tom Hardy, şi comedia "Danny Collins", cu carismaticul Al Pacino.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON