URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tătucul şpăgarilor

Directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost trimis în arest preventiv pentru că i-a protejat, contra cost, pe şpăgarii de la Serviciul de Expertiză Medicală.

Procurorii DNA susţin că din mita strânsă de la pensionarii de boală fiecare dintre cei cinci medici "experţi" îl cadorisea pe director cu sume între 250 şi 700 euro, de sărbători şi de ziua lui, la care şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, plusa săptămânal cu o "cotizaţie" regulată, doar pentru a fi lăsaţi să "producă" în continuare.

La mâna UDMR

Deşi Ilie Bolojan şi Mircea Mălan le-au adus un scor record, liberalii ar putea conduce Bihorul numai cu UDMR, care după un eşec istoric este măcinată de conflicte interne şi înclină balanţa spre PSD.

În timp ce "veteranii" maghiari ar continua alianţa cu PNL pentru un post de vicepreşedinte la CJ şi unul de viceprimar în Oradea, "lupii tineri" vor să renunţe la aceasta pentru a face, doar la nivelul Consiliului Judeţean, o coaliţie cu PSD şi ALDE, dorită şi de şefii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor, Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu.

Invazia maghiară

Profitând de lipsa de experienţă şi de capital a antreprenorilor locali, companiile maghiare se extind în vestul României.

Firme ungare specializate în domenii variate, de la turism şi comerţ până la agricultură şi construcţii, îşi consolidează prezenţa în România, valorificându-şi avantajul experienţei, al puterii financiare şi al bazinului de clientelă furnizat de etnicii maghiari.

Şantaj online!

Un tânăr de 20 de ani din Tileagd a silit o adolescentă să-i facă un sex oral, a filmat "partida", iar pentru că fata a refuzat o "dublă", a distribuit filmuleţul pe Facebook.

Reclamat de părinţii adolescentei, Claudiu Baciu a fost arestat şi trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice şi act sexual cu un minor.

Faceţi valuri!

Ajuns la a patra ediţie, Swimathon Oradea vrea să mobilizeze încă o dată comunitatea locală pentru susţinerea a 18 proiecte caritabile, sociale şi educative.

Maratonul de înot organizat anual de Fundaţia Comunitară Oradea are tot mai multă priză în rândul localnicilor, companiilor locale şi naţionale, toţi participând prin mişcare şi contribuţii băneşti la succesul cauzelor propuse.

ORADEA NOASTRĂ

Cere şi ţi se va da!

Campania electorală a fost un prilej bun pentru orădeni să vorbească direct cu primarul. Înainte de a câştiga cel de-al treilea mandat, Ilie Bolojan a avut peste o sută de întâlniri în cartierele oraşului, ascultând ce au oamenii de spus şi explicându-le ce doreşte să facă în continuare. La fiecare întâlnire cetăţenească, edilul le-a cerut apropiaţilor săi să noteze riguros pretenţiile oamenilor şi să caute rapid soluţiile.

În total, orădenii au ridicat peste 300 de probleme, arătându-se nemulţumiţi, de pildă, de duhoarea emanată de ferma de porci Nutrientul, de calitatea apei de la robinete ori de câinii pe care vecinii lor îi cresc în apartamente.

În Cetate, adunarea!

Licitaţiile au fost adjudecate, contractele de închiriere vor fi semnate săptămâna aceasta, în cel mult o lună meseriaşi din industria ospitalităţii vor readuce freamătul în fortificaţia orădeană.

"Am închiriat hostelul, magazinul de antichităţi, bistro-ul şi cafeneaua din Cetate şi am desemnat un câştigător pentru cea de pe dealul Ciuperca. În cel mult o lună toate localurile vor fi deschise. Privaţilor nu le convine să plătească chirie Primăriei fără să aibă încasări", spune Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

INTERVIU

Directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Răzvan Dumbravă: „În 10 ani, Bihorul va deveni realmente un judeţ turistic”

În toamna anului trecut, Bihorul a devenit primul judeţ care şi-a înfiinţat o Agenţie de Management al Destinaţiei, după moda vest-europeană. Având ca fondatori Consiliul Judeţean Bihor, Salvamont Bihor şi Universitatea din Oradea, AMD Bihor are menirea să identifice modalităţile cele mai eficiente pentru creşterea numărului de turişti. Şi mai important, spune directorul agenţiei, Răzvan Dumbravă, este ca vizitatorii să descopere tot judeţul, nu să vină doar la o baie în Felix sau pentru o gură de aer curat în Padiş.

Originar din Târgu Jiu, dar stabilit în Oradea după un periplu prin Timişoara, unde a fost activist de mediu şi fondator al unei asociaţii de profil, Dumbravă spune că Bihorul trebuie să-şi scoată în prim-plan toate bogăţiile, pentru că succesul turistic al judeţului va veni tocmai din promovarea lui ca un pachet complet şi complex.

TIME OUT

Vremea cavalerilor

Cavaleri medievali pregătiţi să-şi demonstreze puterea, domniţe elegante şi meşteşugari pricepuţi vor popula, la finalul acestei luni şi la începutul celei următoare, fortăreaţa orădeană.

Începând cu această ediţie, municipalitatea îşi propune să revitalizeze Zilele Cetăţii şi să le transforme într-o veritabilă sărbătoare cu specific medieval, cu demonstraţii de lupte, jonglerii, acrobaţii călare, concerte şi spectacole de teatru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON