URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfrângerile Bolojanilor

Curtea Constituţională a blocat referendumul pentru Oradea Mare propus de primarul Ilie Bolojan la patru decenii după ce Ceauşescu a refuzat urbanizarea comunei, iniţiată de prim-secretarul... Victor Bolojan. După studii riguroase ale arhitecţilor, care au prelucrat informaţii de la toate instituţiile şi întreprinderile din Oradea şi Sînmartin, în 1973 edilii bihoreni i-au înaintat lui Ceauşescu un proiect de Decret pentru transformarea comunei în oraşul Felix, dar - ca astăzi - degeaba!

Oradea la bani mărunţi!

În ultimii patru ani, Primăria a derulat 43 de proiecte europene în valoare de 247 milioane euro, pentru care a primit corecţii financiare de 10 milioane euro. Pentru a implementa proiectele câştigate, oraşul a luat credite de 57 milioane euro, ajungând la un grad de îndatorare de 60,93%, dar fiecare euro împrumutat a adus oraşului încă alţi trei euro din bugetul european şi din cel naţional, creditele urmând să fie stinse tot din banii UE, pe măsură ce aceştia intră în vistieria oraşului.

Viol pe banii noştri

Statul, condamnat la despăgubiri de 12.000 euro din cauza unor magistraţi bihoreni îngăduitori cu violatorii unei fete de 14 ani cu dizabilităţi intelectuale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că, în loc să investigheze serios infracţiunea, procurorii şi judecătorii i-au tratat cu blândeţe pe violatori, luând în considerare doar afirmaţiile lor, cum că tânăra le-ar fi cedat de bunăvoie.

"PA", referendum!

Curtea Constituţională a pus capăt proiectului unionist al primarului Ilie Bolojan pe motiv că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care l-a legiferat nu era... urgentă. Programată simultan cu alegerile locale din 5 iunie, a treia consultare pentru unificarea Oradiei şi Sînmartinului a fost anulată de CCR la câteva zile după ce Consiliul Local al comunei a decis că referendumul valid de anul trecut a expirat.

Marşul ruşinii

BIHOREANUL i-a prins în flagrant: Deşi nevoiţi să-l excludă din partid, PNL-iştii beiuşeni defilează în campanie cu "independentul" penal Adrian Domocoş. Deja condamnat la închisoare cu suspendare şi riscând executarea de pe o zi pe alta, başca inculpat în alte două dosare, edilul e susţinut de toată organizaţia locală, în frunte cu deputatul Gheorghe Costin, fostul său viceprimar, condamnat în acelaşi "lot".

INTERVIUL BIHOREANULUI
AG Weinberger, cel mai apreciat bluesman roman: "Mă tot gândesc să mă întorc în Oradea…"

Unic şi irepetabil. Aşa se descrie chiar el, orădeanul AG Weinberger, supranumit Mr. Blues al României. Pe lângă o carieră bogată în ţară, AG i-a impresiont pe granzii muzicii americane şi a reuşit să-şi lanseze un album chiar acolo, "Nashville Calling", care l-a propulsat în atenţia juriului de nominalizări pentru Premiile Grammy. S-a întors în ţară în 2006, locuieşte în Bucureşti, unde compune, concertează şi studiază la Conservator. Faţă în faţă cu BIHOREANUL, AG şi-a amintit copilăria pe malul Crişului, a vorbit despre peisajul muzical autohton, despre împărţirea banilor publici "în gaşcă" pentru evenimentele artistice, despre tirania USB-ului care ia locul chitării şi... despre o posibilă întoarcere în oraşul natal.

Bodog fără replică

Prins de BIHOREANUL că a obţinut fraudulos titlul de profesor universitar şi dreptul de a conduce doctorate, decanul FMF Florian Bodog îşi caută salvarea în Senatul Universităţii. Pozând în victimă, senatorul PSD susţine că nu are probleme de CV, dar refuză să ofere public explicaţii concrete despre cum şi-a procurat titlurile fără să îndeplinească toate criteriile legale.

Nadia Pal: "Vreau să fiu independentă"

Absolventă de Jurnalism, angajată a Fundaţiei Romania One şi mamă a doi copii, orădeanca Nadia Pal, 38 ani, e singurul candidat independent la Consiliul Local Oradea. "Repatriată" din Arad acum trei ani, s-a izbit imediat de poluarea olfactivă a cartierului Ioşia, unde locuieşte, din cauza dejecţiilor fermelor Nutripork, astfel că a strâns peste 3.000 de semnături pentru a obliga autorităţile să rezolve problema. De aici a pornit într-o aventură care a adus-o acum la tentativa de a deveni unul dintre cei 27 membri ai Consiliului Local.

TIMP LIBER
Lună plină

Luna viitoare ai ce vedea în Oradea. Pe lângă un festival european de muzică, organizat în premieră, orădenii vor fi invitaţi şi la alte evenimente atractive în centrul oraşului. Este vorba despre transmisiunea "live" pe un ecran gigant, în Piaţa Unirii, a meciurilor de la Euro 2016, începând cu partida inaugurală dintre România şi Franţa, un festival de bucate şi tradiţii bavareze şi unul de teatru pentru copii, care include, între altele, spectacole ale teatrelor Ion Creangă şi Ţăndărică din Capitală.

ORADEA NOASTRĂ
Promisiuni verzi

La finalul acestei săptămâni orădenii îşi vor alege primarul şi reprezentanţii în Consiliul Local. Înainte de a decide pe cine vor pune ştampilele, ar trebui să ştie însă şi ce viziuni au candidaţii în privinţa spaţiilor verzi din oraş şi dacă au priorităţi în acest sens. În timp ce edilul în funcţie, liberalul Ilie Bolojan, vrea să crească an de an suprafaţa parcurilor din oraş cu măcar 2 hectare, unul dintre principalii săi contracandidaţi, actualul viceprimar UDMR Huszár István, este preocupat de modernizarea celor vechi, iar reprezentanţii PSD propun măsuri precum utilizarea energiei solare şi înfiinţarea de benzi speciale pentru transportul în comun.

Şcoala naturii

Elevii sunt deja cu gândul la vacanţa de vară şi la cele trei luni de libertate în care scapă de profesori şi de temele pentru acasă. Acelaşi gând îl au probabil şi părinţii lor, care însă caută soluţii ca micuţii lor să se distreze în siguranţă şi, dacă se poate, fără să stea ore în şir pironiţi în faţa unui calculator sau cu o tabletă în mâini. O idee de luat serios în considerare vine de la două organizaţii din Oradea care desfăşoară a treia ediţie a şcolii de vară Detectivii naturii, oferind excursii de o zi în judeţ, dar şi nenumărate jocuri prin care copiii pot descoperi că în aer liber se pot distra cel mai bine.

Hrăniţi-vă cu viaţă!

O săptămână de seminarii, expoziţii şi demonstraţii despre cum se trăieşte şi se găteşte vegetarian va fi dedicată orădenilor curioşi să afle ce înseamnă nutriţia fără carne. Veg Fest 2016, un eveniment organizat în premieră locală, a fost iniţiat de orădeanca Teodora Czentye, vegetariană şi bucătăreasă specializată în raw-vegan. "Nu vreau să cert pe nimeni căruia îi place să mănânce carne, vreau doar să prezint argumentele de ce este mai sănătos să fii vegetarian", îşi explică Teodora demersul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@geam
Geamule, ma bucur ca recunosc si comunistii, in sfarsit, ca cel putin uneori curtea constitutionala ii aduce cu picioarele pe pamant pe "politrucii care-si imagineaza ca ce vor ei, cu capul lor prost, trebuie sa fie lege pentru toti". Ne-aducem aminte cu "drag" de atacurile la statul de drept ale comunistilor/psd, inclusiv in chestiuni referitoare la referendum. Sau se pune numai cand e vorba despre altii, gunoaielor ? Va bazati ca puteti prosti toata lumea, asa cum o faceti cu sarmanii oameni de la tara si de la periferii ? Pe masura ce aceia dispar, dispareti si voi. Probabil de aceea incercati sa mentineti saracia, pt a va face "treaba" in spatele multimii ...
Postat 30 Mai 2016, 12:53 de bihoreanul_bihorean
Înfrângerile Bolojanilor !!!
Curtea Constitutionala nu a blocat pe nimeni, ci doar a adus cu picioarele, pe pamantul batatorit de atatea ilegalitati, niste politruci care-si imagineaza ca ce vor ei, cu capul lor prost, trebuie sa fie lege pentru toti !!! In orice tara civilizata, incalcarea legii se pedeseste, numai in Romania (si mai ales in Oradea) cei care o incalca pot candida pe functii care impun nu numai respectarea legii de catre ei insisi, ci de catre toti cei aflati in zona de influenta !!! Din pacate, Curtea Constitutionala nu are ca atribut si trimiterea in puscarie a celor care incalca legea de parca ar fi optionala pentru ei !!!
Postat 30 Mai 2016, 12:27 de WinDos
Ceata lui Pițigoi ... Garcea, liberal convins !!!
Dai întrunul și sar doi, ca în ceata lui Pițigoi, galben cu albastru pe frunte ca la SRI ... cu milițianul la rever !!! Tare îi deranjează când îi prinde cineva cu manipularea și minciuna ... LOL, e cam greu să pupi fundul edilului prin primăria clanului, sau te-ai obișnuit și nu mai contează nici mirosul și nici consistența ??? 9.000.000 Euro trebuie justificați, nu ascunși de ochiul vigilent al contribuabilului !!!
Postat 30 Mai 2016, 10:52 de WinDos
LIER
@garceamilitianu : Nu minți Garceo ! "Podețul era peste pârâul Bucovel și se pare că a cedat din cauza vechimii " ( presa prahoveană ). Că ar fi trebuit să fie mai atenți, că nu a fost bine că au trecut toți deodată, asta e altceva ! Dar nu era nici o inaugurare.
Postat 30 Mai 2016, 10:11 de TDS
Windosu *
Windosu * esti un dobitoc, un latrau de cea mai joasa speta. Mori de ciuda ca banii astia au fost investiti in oras, va convine sau nu orasul asta se dezvolta in ciuda opozitiei si sabotajului ciumei rosii pesediste. Stii faza aia de ieri in care comunistii ciumati de la PSD au cazut in apa in timp ce "inaugurau" un pod facut de ei, la o mita electorala cu zahar si ulei, asa cum le place comunistilor de la psd... Vai de curu vostru de pesedisti ciumati, corupti pina in maduva oaselor.
Postat 30 Mai 2016, 09:56 de garceamilitianu
Oradea la bani mărunţi!
Manipulare ori minciună. Iată cifrele reale: 56.000.000 Euro – participarea bugetului local (34 mil. eligibile + 21 mil. neeligibile) 110.000.000 Euro – creditele contractate de municipalitate (67% grad final de indatorare, mai 2016) 90.000.000 Euro – UE (din 150 mil. contractat si penalizat pt. nefinalizare si neconformitate) ------------------------ Total intrari 256.000.000 Euro – total achitat conf. tuturor PV-urilor de receptie definitiva (incluzand actualizari la actele aditionale aferente contractelor de executie) 247.000.000 Euro – valoarea totala a investitiilor inregistrate financiar-contabil de catre PMO ------------------------ Total iesiri 9.000.000 Euro – de neregasit (256.000.000/247.000.000 diferenta intre valori intrari/iesiri) Nota: Planul a vizat afacerile CET, Drum Expres, AquaPark, P-ta Unirii, Vulturul Negru, etc ...
Postat 30 Mai 2016, 09:09 de WinDos
Perfect..
Prin unirea fortata-obsesia lui IB- cu Sanmartin disparea Felixul!Da e mai bine asa ..orasul Felix,statiune de renume!!!!----------------Vine votul votam ADELINA COSTE,votam ROSII,adica PSD!Pe surse atotstiutorul pleaca la Birtin,face unirea cu Alesdul!Iar calul lui Mihai Viteazul n-are nimic impotriva...oiiiiahaaaaaaaaaaaaaaa!
Postat 30 Mai 2016, 08:57 de grigore
CIUMATII
@Control_Room : Parca orasul Felix suna altfel decat Oradea ingloband ( ingludand ) Felix-ul . Dar evident eu sunt o " ciuma " , nu gandesc , nu vad prigresul !
Postat 30 Mai 2016, 07:36 de TDS
Degeaba
Atunci, probabil, Ceausescu. Azi etnici si pesedistii, aripa Mang.
Postat 30 Mai 2016, 06:51 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON