URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crimă la mănăstire

De Ziua Regelui, BIHOREANUL scoate la lumină o istorie aproape neştiută: o vizită incognito făcută de tânărul Rege Mihai la Mănăstirea Izbuc în 1947 s-a sfârşit cu uciderea călugărilor. Vestea că suveranul a trecut pe la sihăstrie în preajma abdicării pentru a-şi depozita averile cu care urma să plece din ţară a stârnit lăcomia unor tâlhari înarmaţi, care au năvălit într-o noapte şi i-au împuşcat pe monahi, dornici să pună mâna pe ele.

Bodog, scoate teza!

Suspectat că şi-a plagiat teza de doctorat, decanul Facultăţii de Medicină refuză s-o supună testului de autenticitate la care BIHOREANUL l-a provocat încă de la începutul anului. Deşi pretinde că şi-a obţinut titlul cinstit, senatorul PSD Florian Bodog a amânat cu lunile să prezinte un exemplar din lucrarea care a ajuns pur şi simplu de negăsit la Universitatea pe care spera s-o conducă din funcţia de rector, susţinând că nici măcar el nu mai are vreo copie.

"Am să te caut!"

Un puşcăriaş din Oradea s-a ales cu o nouă condamnare după ce l-a ameninţat cu moartea pe magistratul Rareş Şerban de la Judecătorie. Înfuriat pe judecătorul care a refuzat să-i redeschidă procesul în care încasase 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru furt, Horváth Dezső i-a trimis din Penitenciar o scrisoare cu blesteme şi ameninţări: "Atenţie cum umbli pe stradă! Şi pe lumea cealaltă te caut!"

Adio, referendum!

O decizie a Biroului Electoral Central aruncă în aer al treilea referendum pentru unificarea Oradiei cu Sînmartin, programat pentru 5 iunie, odată cu alegerile locale. Primarul Ilie Bolojan este la un pas de a renunţa la organizarea consultării publice simultan cu scrutinul local după ce BEC i-a comunicat că normativele care permit acest lucru se referă strict la referendumurile la nivel national.

INTERVIUL BIHOREANULUI
George Bologan, consulul general al României la Milano, propus ambasador în Italia: "Cu toţii suntem ambasadori ai imaginii şi renumelui de român"

Puţin cunoscut în oraşul natal, un orădean este pe cale să devină, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, ambasadorul României în Italia, Republica Malta şi Republica San Marino.

Înainte să intre în diplomaţie, lucru care s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 15 ani, George Bologan a fost, pe rând, ziarist în Oradea, student la Vatican şi apoi din nou jurnalist, pe lângă Sfântul Scaun. În ultimii patru ani a îndeplinit funcţia de consul general la Milano, postură din care a sprijinit comunitatea românească şi a încurajat "spălarea" imaginii acesteia. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Bologan vorbeşte despre problemele românilor din Peninsulă, precum şi despre cum se văd din Italia Oradea şi Bihorul.

Făcătorii de pensionari

Un fost angajat al minei Băiţa a fost condamnat la peste 15 ani de închisoare pentru că a condus o grupare de falsificatori care "fabrica" pensionari. Împreună cu alte opt persoane, între care şi o funcţionară a Casei de Pensii Alba, Sabin Coasian a măsluit peste 300 de acte în baza cărora beneficiarii, majoritatea moţi din Apuseni, au încasat ilegal pensii de 2,4 milioane lei.

Traseişti maziliţi

16 din cei 100 de primari bihoreni, 129 consilieri locali şi 4 consilieri judeţeni îşi vor pierde funcţiile deoarece candidează pe listele altor partide decât în 2012. Din cauza scăpărilor legii care sancţionează migrarea aleşilor locali, dar mai ales a haosului din partide, Prefectura începe cu întârziere "demiterea" acestora.

TIMP LIBER
O săptămână la Muzeu

La împlinirea a 120 de ani de activitate muzeală în Oradea şi a 20 de ani de când se organizează Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, orădenilor li se pregăteşte o serie de evenimente care să le readucă în atenţie propriile valori locale. Între 16-22 mai sunt programate vernisaje, concerte de muzică clasică, precum şi o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor, în cadrul căreia vor putea lua la pas obiective precum Palatul Baroc, dar şi - în premieră - Cetatea şi Casa Darvas - La Roche.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
TDos
Deja ne e greata de voi doi, niste obsedati si psihopati, ca e soare, ninge sau ploua, orice se intimpla in Oradea Bolojan e de vina. Aveti probleme grave la tartacuta retardatilor, idei putine si fixe si toate se invirt in jurul ideii principale: "sa moara Bolojan"... Murdariti si poluati orice atingeti, v-as trage niste pulane in Windos de v-ar sari apa din cap.
Postat 09 Mai 2016, 10:40 de garceamilitianu
Referendum!
Ce BEC si ce legi se tot invoca in ograda lui Bolojan? Sa se puna urnele asa cum vrea primarul si sa desfiintam naibii comuna aia, ca s-o bagam odata in faliment, la rand cu orasul!
Postat 09 Mai 2016, 09:39 de WinDos
TEZELE LA CONTROL
TOTI , ABSOLUT TOTI SORBONEII SA SCOATA TEZELE ! TOOOOTI ! Garantez ca UO se inchide !
Postat 09 Mai 2016, 00:47 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON