URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protejat de Ţara-Mamă

Fugit în Ungaria ca să scape de executarea unei pedepse de 7 ani de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta.

Iniţial reţinut pentru 48 de ore, afaceristul a fost lăsat în arest la domiciliu într-una din casele pe care le deţine în capitala ungară şi, după modelul ex-deputatului UDMR Marko Attila, încearcă acum să-i convingă pe judecătorii maghiari să nu-l extrădeze în România.

Alţii la rând!

Partidele încearcă să-şi primenească fie echipele, fie doar imaginea, aruncând în campania pentru Oradea şi Bihor oameni noi din afara lumii politice.

Conştiente că alegătorii s-au săturat să vadă aceleaşi feţe şi că le-ar putea sancţiona la alegerile locale din 5 iunie, PNL, PSD şi UDMR, ba chiar şi formaţiunile mici, au pus pe listele de candidaţi medici, întreprinzători, profesori, avocaţi şi artişti.

Probează fata!

Destăinuirea unui vechi obicei, „Na zalety”, potrivit căruia slovacii din Bihor îşi ofereau fiicele oaspeţilor ce înnoptau în casele lor, i-a scandalizat pe liderii etniei.

O somitate medicală care în tinereţe şi-a făcut stagiatura în comuna bihoreană Borod a povestit la TVR că la 9 luni după găzduire, când fetele deveneau mame, taţii pruncilor erau stabiliţi, dintre foştii oaspeţi, de un... ginecolog din Aleşd.

Punct şi de la capăt!

După două tururi de scrutin, Constantin Bungău a câştigat un nou mandat de rector.

Cursa pentru şefia Universităţii din Oradea a fost strânsă: în primul tur decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog, a adunat cu 5 voturi peste ocupantul funcţiei, dar în final acesta a reuşit să-l învingă, adunând 39 în plus.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Traian Bodea, copreşedinte ALDE Bihor, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean: „La Consiliul Judeţean trebuie să întoarcem totul cu susu-n jos”

La 20 de ani a pornit în lume, la fel ca mulţi români, în căutarea unei vieţi mai bune. Următorii şase a lucrat pe şantiere în Viena, dar s-a întors acasă, la Oradea, în 1998, de dragul iubitei cu care apoi s-a căsătorit şi împreună cu care are trei copii. Din banii strânşi muncind între străini şi-a înfiinţat propria firmă, a urmat o facultate de ştiinţe economice, iar după alţi câţiva ani a intrat şi în politică. Era sătul, spune el, să vadă că alţii luau decizii în locul lui.

La 41 de ani, Traian Bodea ţinteşte, însă, mai sus. După ce în 2012 a acceptat din partea USL o candidatură “de sacrificiu“ la Senat într-un colegiu majoritar maghiar, acum şi-a asumat candidatura la şefia Consiliului Judeţean Bihor cu convingerea că poate fi mai bun decât toţi cei dinaintea sa.

Sună a gol!

Sezonul teraselor a debutat cu spaţiile destinate localurilor de la Cetate şi Ciuperca neocupate.

În timp ce cafeneaua de la Ciuperca nici n-a fost scoasă la mezat, licitaţiile pentru amenajarea unor unităţi de alimentaţie în Cetate au eşuat, propunerile municipalităţii dovedindu-se neatractive pentru potenţialii investitori.

Se mişcă pământul!

Pe fondul cererii tot mai mari din partea cumpărătorilor, liberalizarea vânzării terenurilor agricole a majorat într-un singur an cu 24,4% preţul minim al unui hectar.

Preţul mediu al unui hectar de teren în Bihor este oficial de 5.338 euro, dar s-a înregistrat şi o tranzacţie record de 100.000 euro/hectar, iar o parte din vânzări continuă să se facă mascat, sub forma dării în plată a terenurilor în contul unor datorii.

ORADEA NOASTRĂ
Totul la reciclat!

Ca să respecte normele europene şi să demonstreze că pune preţ pe protecţia mediului înconjurător, Bihorul va schimba modul în care aruncă deşeurile. Gunoaiele se vor strânge regional, în şase zone anume create şi deservite de staţii de transfer şi sortare, iar de acolo cea mai mare parte a resturilor va trebui să ajungă la reciclat sau compostat.

Scopul este ca bihorenii să ajungă în următorii ani să arunce cantităţi cât mai mici cu putinţă în depozitul ecologic de la Oradea, singurul autorizat din întreg judeţul. Altfel spus, să refolosească o parte cât mai mare din ceea ce aruncă...

Peţea fără Oradea

Planul Primăriei Oradea de a obţine custodia rezervaţiei Peţea, care include şi lacul cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, este anulat. Dosarul Primăriei a fost respins ca incomplet la selecţia făcută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că vor concura şi la următoarea procedură de selecţie, în speranţa că vor câştiga. Până atunci, de rezervaţie vor răspunde angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Inventatoare de viaţă lungă

Ultima oară când aţi mâncat un strugure, v-aţi gândit că aveţi în mână secretul tinereţii veşnice? Orădeanca Simona Bişboacă a dovedit-o!

Folosind sâmburii şi pieliţa strugurilor, tânăra a creat Antioxi Vita, un antioxidant cu puternice efecte anti-îmbătrânire şi care ajută la vindecarea unor boli grave. Dornică să ia din natură tot ce e mai bun, Simona a inventat, de fapt, mai multe produse menite să prevină apariţia unor boli sau să le vindece. Şi toate au succes...

TIMP LIBER
Vieţi pe film

Fără să le ştim, în jurul nostru există multe poveşti inedite, unele chiar incredibile, care merită descoperite şi spuse mai departe.

Câteva dintre cele mai interesante asemenea poveşti, relatate în ultimii ani prin filme documentare de regizori români, dar şi din Cehia, Croaţia şi Norvegia, vor fi prezentate în Oradea într-o nouă ediţie a KineDok, care debutează săptămâna aceasta şi care se va încheia în decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON