URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce-o să fie, măi Ilie?

BIHOREANUL vă prezintă implicaţiile alegerii lui Ilie Bolojan ca secretar general al PNL. Cooptarea în "politica înaltă" alimentează speculaţiile privind inevitabila mutare a primarului orădean la Bucureşti şi relansează lupta pentru funcţia de edil şef, în condiţiile în care, până nu demult, Bolojan părea "condamnat" să candideze şi pentru un al treilea mandat fiindcă "moştenitorii" săi nu se detaşează suficient în faţa concurenţilor.

Criminal în libertate

Raul Zetocha, ucigaşul lui "Mişi" Dumbrovan, e anchetat pentru omor calificat prin cruzimi. Deşi reţinut de procurori şi dus la arestare pentru "gravitatea extremă a faptelor", Zetocha a fost plasat sub control judiciar de Curtea de Apel Oradea, pe motiv că cererea anchetatorilor a venit cu o întârziere de doi ani.

Pietonală cu maşini

Circulaţia în Piaţa Unirii pune cap în cap Primăria şi operatorul de transport local. În timp ce OTL vrea ca în piaţa centrală să circule doar autobuzele şi taxiurile, edilii intenţionează să o deschidă şi traficului uşor, considerând că altminteri ar "rupe" cele două maluri ale Crişului Repede.

Hoţii strigă hoţii

După ce preşedintele executiv Mircea Fodor l-a turnat că a luat ultimii bani din contul clubului, preşedintele Mihai Giurgiu îi dă replica: "I-am luat fiindcă m-a furat!". Afaceristul susţine că şi-a însuşit "din ambiţie" cei 30.000 lei din drepturile de televizare ale FC Bihor, deoarece Fodor a volatilizat atât banii daţi de el, cât şi pe cei primiţi de la Ludogoreţ pentru transferul lui Claudiu Keseru.

Părinţele, scoate banii!

Localnicii din Sărand îl acuză pe preotul ortodox Mircea Opriş că a lăsat biserica în paragină, că ia bani de la credincioşi fără să le dea chitanţă şi că vine beat la slujbe. Conducerea Protopopiatului Oradea a făcut un control în urma căruia i-a retras preotului dreptul de semnătură, i-a ridicat gestiunea şi l-a obligat să restituie în conturile parohiei suma de 28.300 lei.

Pop contra Popa

Prefectul Claudiu Pop cere Consiliului Judeţean revizuirea alocării banilor pentru primării. La fel ca şeful PSD Bihor, Ioan Mang, care a acuzat împărţirea a 18,5 milioane lei exclusiv pentru edilii PNL şi UDMR, prefectul susţine că CJ a luat deciziile nelegal, fără consultări şi fără evaluări.

TIME OUT

Colindători de la Londra

Crăciunul se petrece acasă. Andrada Brisc şi Florin Paşcu, doi tineri orădeni mutaţi de câţiva ani în Londra, nu se dezic de regula nescrisă a românilor. Conducători ai unei şcoli de muzică, cei doi se bucură de succes în comunităţile de români din Marea Britanie, unde tocmai au încheiat un turneu închinat sărbătorilor de iarnă. Pe 20 decembrie, ei vor aduce colinde tradiţionale, inclusiv unele mai puţin cunoscute publicului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

ORADEA NOASTRĂ

Cetate în dar

Meşterii îşi adună ustensilele şi se pregătesc de plecare. După 7 ani de muncă, amplul proiect de reabilitare a Cetăţii Oradea se încheie în această săptămână, iar complexul atât de important pentru istoria locului îşi va aştepta oficial vizitatorii. De asemenea, tot mai multe din încăperile celor 8 corpuri de clădiri îşi întâlnesc noii locatari. În schimb, rămân în derulare săpături arheologice. Cu fiecare adâncitură făcută, specialiştii descoperă noi mărturii ale trecutului tumultuos pe care l-a avut Cetatea orădeană. Şi nimeni nu poate anticipa ce alte secrete uimitoare ale fortăreţei vor mai fi deconspirate...

Oraş, caut brand!

O echipă a Universităţii din Oradea a făcut o cercetare în rândul orădenilor şi al turiştilor care au vizitat oraşul, pentru a afla care sunt elementele cu care aceştia identifică oraşul şi ce aşteptări au ei de la urbe. Cercetarea a fost condusă de sociologul Adrian Hatos, care a lucrat alături de colegi din Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi cea de Ştiinţe Economice, dar şi de studenţi, aplicând în perioada august-septembrie chestionare rezidenţilor din Oradea, turiştilor care au venit în oraş, respectiv celor care au fost în Sînmartin, mai precis în Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan: "Fenomenul urcatului cu telecabina în şlapi se manifestă şi la noi"  

De doi ani încoace, numărul accidentaţilor în munţii din Bihor este în scădere, semn că bihorenii au început să priceapă că pe munte nu se urcă oricum. Totuşi, în continuare mulţi trec nepăsători pe lângă indicatoarele turistice şi numai norocul face să nu devină victime. "Pe munte trebuie să urcăm conştienţi de ceea ce facem", spune Pinter Istvan, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor. Din 2005, Pinter este coordonatorul salvamontiştilor bihoreni şi, la fel precum colegii lui, cunoaşte bine munţii judeţului, cu plusuri şi minusuri cu tot. Mai precis, ce ne oferă natura şi ce ştim noi să valorificăm...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON