URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piraţii Bihorului

Fiscul a ignorat informaţiile pe care o altă instituţie publică i le-a servit de-a gata, despre o evaziune anuală de 4 milioane euro  în transportul de persoane. La un an după ce Consiliul Judeţean Bihor le-a furnizat numerele de înmatriculare ale maşinilor cu care "rechinii" fac transport la negru, fără a plăti niciun impozit, inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Oradea au pasat sesizarea Poliţiei Rutiere.

Crimă nebună

Şocant: bărbatul care şi-a tranşat tatăl în satul Hodoş a suferit mai multe episoade de nebunie, dar familia nu l-a dus niciodată la medic. După oribila crimă, făptaşul a fugit în Austria, de unde a fost adus de o soră şi o nepoată, iar fiindcă pe drum a redevenit violent, acestea au avut nevoie de ajutor de la poliţiştii austrieci, care le-au indicat prin SMS ce să facă pentru a evita o nouă dramă.

Rezervaţia nimănui

Secătuit de apă şi în pericol să dispară pentru totdeauna, lacul cu nuferi termali din Băile 1 Mai a fost lăsat de Ministerul Mediului şi fără paznic. Deşi Muzeul Ţării Crişurilor a avertizat de peste un an că nu mai vrea să răspundă de rezervaţia unică în Europa, Ministerul Mediului a ignorat expirarea contractului de custodie şi nici n-a căutat un alt îngrijitor pentru aria protejată.

Mineriadă la Băiţa

Minerii blocaţi în subteran la Băiţa sunt carne de tun într-un război de 100 milioane euro. În timp ce autorităţile acuză privaţii de la Băiţa Bihor că parazitează compania de stat Băiţa şi pe cei de la African Consolidated Resources că forţează legea pentru a extrage metale rare, aceştia susţin că oficialii îi sabotează, dorindu-şi să toace 20 milioane euro pentru închiderea minei.

Spărgători online

Fotografiile de vacanţă cu care vă lăudaţi pe reţelele de socializare vă pot lăsa cu casa goală! Hoţii au ajuns să-şi ia ponturile de pe internet: în timp ce o familie de bihoreni posta pe Facebook poze de pe litoral, spărgătorii au intrat în casă şi au plecat cu 10.000 euro, 50.000 lei şi o jumătate de kilogram de aur.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor
"Toţi vrem să devenim doctori, dar România are nevoie de meseriaşi"

Sub mandatul lui Horia Oniţa, elev în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, profilul mate-info bilingv engleză, Consiliul Naţional al Elevilor a emis prima rezoluţie, pentru a face cunoscut ce vor tinerii de la şcoală: programe şcolare adaptate la realitate, profesori dedicaţi, directori de şcoli transparenţi şi manuale moderne şi gratuite. "Un învăţământ axat în mod real pe elevi, nu pe asigurarea unor locuri de muncă pentru profesori", spune tânărul de 17 ani care aspiră la o carieră în avocatură.
Din păcate, nu crede că România va avea prea curând un sistem de educaţie performant şi dedicat cu adevărat cunoaşterii. Motivul? De fapt, spune el, nici nu se doreşte educarea tinerilor, fiindcă aceştia sunt cu atât mai uşor de manipulat cu cât rămân mai neştiutori.

Orădeanca de aur

Singura câştigătoare româncă a celebrului turneu de tenis de la Cincinnati, unde Simona Halep a ratat recent trofeul în faţa Serenei Williams, a fost o orădeancă. Uitată în ţară, pentru că a fugit în plină glorie din România comunistă, Magda Rurac a avut un palmares şi o poveste fascinante, după stabilirea în America, la finele anilor 40, devenind o vedetă a tenisului de câmp şi de masă, iar apoi şi a golfului.

Casa bunicilor

O familie de bihoreni din Depresiunea Beiuşului atrage turiştii oferindu-le vacanţe într-o casă ţărănească autentică. Veche de peste un secol, Casa Ţara Beiuşului din Remetea găzduieşte musafirii în încăperi cu ştergare, farfurii pictate, ţesături colorate şi paturi cu paie, toate recuperate de la ţăranii bătrâni.

Poveşti de viaţă

În următoarele 10 săptămâni, orădenii sunt invitaţi să redescopere filmul documentar, care nu are nevoie de fantezii pentru a fi incitant şi incisiv. Până la începutul lunii noiembrie, o sală a cafenelei Moszkva găzduieşte, aşadar, proiecţiile unor filme-documentar realizate în cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, pe teme dintre cele mai diverse, de la comunism la munca în străinătate, de la cele mai fericite clipe ale unei vieţi până la reintegrarea socială a infractorilor recidivişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Piratii
Referitor la articolul cu piratii Bihorului a facut cineva un calcul cam ce inseamna aceea suma spusa de Consiliul judetean? Dupa calculelel mele 4.000.000 euro *4.5 lei inseamna 18.000.000 lei impartit la 365 de zile inseamna 49.315 lei pe zi impartit la o valoare maxima de 15 lei cat este biletul de autobus pana la Stei inseamna 3288 de persoane pe zi cea ce calculat la microbuse cu 18 locuri inseamna 183 de curse pe zi. Nu vi se pare ca ceva nu este in ordine? Nu cred ca sunt atatea curse in total pe zi din oradea si retur catre oradea. Iar daca este asa o afacere buna de ce nu exista de pilda curse catre Stei dupa ora 18 seara. Multi oameni care lucreaza la Oradea si locuiesc pe ruta Oradea-Stei sunt nevoiti sa stea la iama nene pentru ca nu are cu ce merge . Sau daca totusi exista microbuse acestea sunt supraincarcate. Deci vina a cui este ca exista pirati? Asigurati curse dupa necesitatile oamenilor si dupa aceea sa va plangeti de pirati. Ei au gasit o nisa care nu este acoperita de cursele si rutele aprobate de Consiliul Judetean. Din cate sate nu se poate face naveta la un loc de munca din cauza lipsei mijloacelor de transport? Oare stie cineva? vrem sa civilizam populatia de la tara dar nu suntem in stare sa le asiguram minimul necesar, nu tu canalizare, nu apa potabila, nu mijloace de transport in comun.
Postat 31 August 2015, 20:58 de daaaaaaa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON