URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Verdict: plagiat!

Cu o întârziere de trei ani, Consiliul Naţional de Etică admite că l-a găsit vinovat de plagiat pe fostul ministru bihorean al Educaţiei, pesedistul Ioan Mang.

CNE a stabilit că din şapte lucrări pe care Mang era acuzat că le-a furat, una singură conţine „elemente de plagiat” ce-i pot fi imputate, pedepsindu-l blând, doar cu un avertisment, cu obligaţia de a retrage trei articole şi cu interdicţia de a participa trei ani la concursuri academice.

Mănăstire de patru stele

Parohul Bisericii Romano-Catolice Sfânta Maria din centrul Oradiei este acuzat că a transformat Mănăstirea Capucinilor în hotel pe cheltuiala... altora.

După ce a închiriat mănăstirea unei firme care s-o transforme în pensiune, cedându-i în schimb dreptul de a o exploata 25 de ani, parohul Mihai Mârţ a rupt înţelegerea fix înainte ca aceasta să încheie lucrările şi a refuzat să-i înapoieze investiţia de 600.000 lei.

Pregătiţi de decolare

Consiliul Judeţean lansează luna aceasta licitaţia pentru zboruri internaţionale de pe Aeroportul din Oradea.

La o lună după avertismentul prefectului că modernizarea infrastructurii aeroportuare, programată să se încheie în toamnă, ar fi curată risipă fără curse externe, CJ susţine că nu putea grăbi licitaţia din cauza birocraţiei europene şi autohtone.

Satul fără oameni

După moartea ultimului locuitor, satul Pădureni a ajuns prima localitate-fantomă din judeţul Bihor.

După ce comuniştii s-au luptat s-o radă de pe faţa pământului, lăsându-o fără curent, drumuri şi telefonie, aşezarea a început să se stingă spre sfârşitul anilor ’80 când, sperând la o viaţă mai bună, tinerii s-au mutat la oraş, iar bătrânii la cimitir.

La jumătate de preţ

Cap la cap, fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmartin va înjumătăţi cheltuielile de transport ale locuitorilor comunei. În loc de 140 lei, cât datora în 2013 lunar către OTL un navetist de Sînmartin (sumă redusă la 110 lei anul trecut, după înfiinţarea ADI Transregio), locuitorii comunei vor plăti, încă de a doua zi de după unificare, doar 70 lei pe lună pentru un abonament OTL.

Mai mult, elevii vor plăti doar jumătate din această sumă, iar pensionarii vor beneficia de gratuitate pe toate liniile, din Oradea până în capătul Cordăului...

ORADEA NOASTRĂ

Legaţi de Oradea

Patru drumuri noi, 19 kilometri de asfalt, investiţii de peste 20 milioane euro. Zona Metropolitană Oradea pregăteşte pentru cei peste 25.000 de navetişti din comunele limitrofe noi căi de a ajunge în oraş.

„Dacă vrem ca zona să se dezvolte economic, spre beneficiul atât al oraşului, cât şi al comunelor din jur, trebuie să scurtăm distanţele şi să facem ca deplasarea să devină rapidă şi ieftină”, argumentează primarul Ilie Bolojan.

„Lacăt” solar

Ţarcurile care închid containerele asociaţiilor de proprietari ar putea părea banale, dar sunt importante pentru ca oraşul să rămână curat.

Deoarece ele găzduiesc containerele negre, destinate colectării deşeurilor menajere, şi pe cele galbene, pentru deşeuri reciclabile, şi este important ca acestea să nu fie amestecate, iar curăţenia incintelor să poată fi păstrată, RER Ecologic Service a investit în dotarea a trei ţarcuri cu un sistem de închidere automată, cu cartelă magnetică. Mai mult, sistemul se alimentează cu energie verde, captată din lumina soarelui.

Profesorul Alexandru Ilieş: „Lumea noastră rurală este un muzeu viu”

Decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea, profesorul Alexandru Ilieş, a avut în ultimii ani o adevărată obsesie: realizarea unui atlas complex pentru regiunea Crişana-Maramureş. Săptămâna trecută, volumul „Crişana-Maramureş. Atlas geografic al patrimoniului turistic”, întins pe 302 pagini şi purtând semnăturile a 35 de autori, majoritatea orădeni, a fost lansat public.

Specializat în turism, geograful Alexandru Ilieş spune că Bihorului îi lipseşte o strategie turistică din simplul motiv că specialiştii nu ştiu să lucreze împreună. Speră însă că universitarii vor reuşi să-i adune la aceeaşi masă pe toţi cei care ar trebui să aibă un cuvânt de spus...

TIME OUT

Ziua motoarelor

În ultima sâmbătă a lunii, pe 25 aprilie, şoselele Oradiei vor fi luate în stăpânire de regii cailor putere: clubul White Wolves MC deschide noul sezon motociclistic, printr-un marş la care sunt aşteptaţi 1.000 de pasionaţi.

În aceeaşi zi, în Oradea şi în Băile Felix va avea loc BMW Fest, eveniment la care sunt aşteptaţi posesori ai acestei mărci din toată Transilvania, pentru o paradă şi concursuri de drift şi de accelerare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON