URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abonaţi la DNA

Ex-judecătorii Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş rămân "clienţi" de bază ai DNA Oradea, care îi cercetează într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.

Alături de fosta lor colegă de la Curtea de Apel Oradea, judecătoarea Mihaela Pătrăuş, Puşcaş şi Munteanu sunt anchetaţi pentru anularea cu cântec a condamnării la închisoare a celebrului patron al lanţului Unicarm, Vasile Lucuţ, care lovise un veterinar ce-i controla fabrica din Satu Mare.

Şpăgari cu trese

Ca să-şi poată vinde marfa în Oradea, bişniţarii de ţigări aduse din Ucraina prin Ungaria plăteau taxe de protecţie... oamenilor legii.

Doi poliţişti şi doi jandarmi orădeni au fost inculpaţi pentru corupţie de către Parchetul Militar pentru că pretindeau mită ca să închidă ochii la negoţul cu ţigări de contrabandă din Piaţa Cetate.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Claudiu Pop, Prefectul judeţului Bihor: "Îmi asum finalizarea până la toamnă a DN 76 Oradea-Beiuş"

După ce o vreme foştii colegi din PSD l-au bănuit de "blat" cu primarul Ilie Bolojan, reproşându-i că nu e suficient de aspru şi nu blochează iniţiativele acestuia, prefectul Claudiu Pop a lansat săptămână trecută avertismente atât în direcţia edilului, cât şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, marcând parcă începutul unei noi relaţii cu liderii liberali din administraţia locală.

În ce măsură prefectul sprijină sau pune beţe în roate proiectelor de dezvoltare ale Oradiei şi Bihorului, Claudiu Pop explică în interviul acordat BIHOREANULUI, anunţând totodată şi noutăţi de larg interes: finalizarea asfaltării DN 76 Oradea-Beiuş şi a reabilitării Podului Densuşianu până la toamnă, dar şi reluarea lucrărilor pe tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania.

Oferta pentru Sînmartin

Aleşii orădenilor vor "bate în cuie" săptămâna aceasta garanţia că locuitorii din Sînmartin nu vor avea taxe majorate după fuziunea cu Oradea.

Măsurile fiscale iniţiate de primarul Ilie Bolojan prevăd nu doar "îngheţarea" pe următorii 15 ani a impozitelor din Sînmartin, ci şi reducerea cu 33% a impozitului pe proprietatate datorat de firmele înregistrate în comună .

Hora clandestină

Cu patru decenii în urmă, sute de studenţi ai fostului Institut Pedagogic din Oradea au sfidat comunismul cu o Horă a Unirii, neautorizată, în centrul oraşului.

În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, studenţii orădeni au mărşăluit de la Universitate spre centru şi s-au prins în horă în faţa Teatrului, ignorând interdicţia autorităţilor comuniste care, pentru a menaja sensibilităţile ungurilor, le-au interzis să sărbătorească Unirea Principatelor.

Ruşii pleacă, poluarea rămâne!

La peste un deceniu de la vânzarea fabricii Alumina către ruşii de la Cemtrade, autorităţile încă n-au stabilit cine să neutralizeze şlamul toxic rămas "moştenire".

În timp ce patronii de la Ruskii Aluminium se grăbesc să vândă terenurile de sub fosta întreprindere, oficialii români nu au indicat responsabilii de ecologizarea haldelor de reziduuri care poluează apa, aerul şi solul Oradiei.

Transparenţă pe sărite

Premiată ca una dintre cele mai deschise administraţii locale, Primăria Oradea ţine contracte la secret.

Municipalitatea omite deliberat să publice pe portal tocmai contractele sensibile sau cu potenţial conflictual, cum ar fi cele privind realizarea canalizaţiei tehnice de către RCS&RDS sau reabilitarea Pasajului Vulturul Negru de către Marconst.

Legea fiarelor

Unde-i duce concurenţa: veterinar dat pe mâna Poliţiei pentru că l-a fugărit cu maşina pe asistentul rivalului său.

Alungat din Sârbi în 2010, dar repus în funcţie în 2012, medicul veterinar Gavril Buzle este reclamat de asistentul confratelui care îi ţinuse locul, Corneliu Maier, că l-a gonit din comună ca să nu-i mai împuţineze clientela.

Din Salonta la New York

Un designer vestimentar bihorean şi-a prezentat creaţiile la cea mai recentă ediţie a New York Fashion Week.

Salontanca Rozalia Bot a reuşit să se impună în lumea modei după doar doi ani de muncă în atelierul de creaţie, amprenta ei distinctivă fiind broderiile tradiţionale româneşti aplicate pe rochii de seară.

TIME OUT

Fiica pierdută

"Iată-mă-s în faţa aventurii vieţii mele. Timpul regăsit ori abandonul. Ştiu, am pricinuit destule «lucruri fără de cale». Asta nu mă poate opri să am o ţintă - Ivona! Nimic în plus! Doar Ivona".

Aşa începe volumul al doilea al romanului Folie à trois, al lui Florin Ardelean, apărut la trei ani după primul, ce lăsase multora sentimentul că ar fi o autobiografie romanţată a cunoscutului profesor de jurnalism.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!!!!
Oare când se uita cineva la instantele din Oradea????Te umfla frica..mori cu dreptatea-n mana...
Postat 23 Martie 2015, 14:56 de Tinas
Ruşii pleacă, poluarea rămâne!
Topate privatizarile svanzarile de patrimoniu in Roamnia trebuie anchetate de DNA. FPS vinovat voit de toate hotiile si toate demolarile din tara !!! FPS + parlamentul este cea mai mare miselie nascuta de PetreRoman tradatorul si distrugatorul economiei nationale !!
Postat 23 Martie 2015, 08:37 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON