URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Borfaş în robă

Judecătorul Mircea Puşcaş era dispus să rezolve oricând hotărâri pe bani şi avea protecţie în lumea interlopă. BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului întocmit pe numele magistratului pentru şpaga de 50.000 euro pretinsă ca să rezolve o sentinţă favorabilă, act în care procurorii DNA descriu detalii şocante despre felul în care scotea dreptatea la mezat, legăturile sale cu personaje dubioase, multe cu dosare penale pe rolul instanţelor, dar şi despre felul în care a pus la cale inclusiv acţiuni cu iz mafiot.

Apel la şovinism!

Singurul ziar din Salonta, apropiat UDMR, promovează izolarea maghiarilor de români. Jurnal Salontan a tipărit un manifest care cere segregarea în şcoli, dar şi în relaţiile intime şi sociale, îndemnându-i pe maghiari să nu se "strice" prin încheierea de căsătorii mixte cu românii şi să nu se împrietenească cu aceştia, pentru a putea supravieţui ca şi comunitate.

Bogăţie pe hoţie

Cea mai mare investiţie slovacă din România se ridică pe terenuri furate de la sătenii din Popeşti. În timp ce localnicilor nu le-au fost restituite pământurile moştenite, fostul primar Adrian Maga i-a împroprietărit ilegal pe 50 de hectare din păşunea satului Voivozi pe funcţionarii Primăriei, care le-au vândut imediat unei firme slovace pentru a instala aici un parc fotovoltaic.

ORADEA NOASTRĂ :
Oradea de mâine

Se spune că nu se ştie niciodată ce aduce ziua de mâine. Totuşi, în scurt timp Oradea va şti cum trebuie să arate în viitor. Municipalitatea stabileşte acum strategia de dezvoltare urbană până în 2030, astfel încât cei care se vor afla la conducerea oraşului să ştie ce trebuie facă.
Un capitol important al strategiei se referă la dezvoltarea verde, care trebuie să ţină cont de unul din cele mai mari deziderate ale societăţii actuale: combaterea poluării.

Furt în contul Domnului

Mănăstirea Sfintei Cruci a ajuns paravan pentru o reţea de farmacişti evazionişti. Stareţa Mina a încredinţat ştampila mănăstirii afaceristului Ciprian Niţulescu, ca acesta să poată dona călugăriţelor o maşină, însă bărbatul a folosit-o pentru a deschide un cont pe numele lăcaşului de cult, prin care a spălat aproape un milion de lei.

Ce facem cu Oradea?

Planul Urbanistic General, care dă linia dezvoltării oraşului, se află în dezbatere publică. Proiectul amestecă optica primarului Ilie Bolojan privind necesitatea lărgirii străzilor Avram Iancu şi Sucevei şi a construirii de parcări în centru cu pledoaria specialiştilor pentru scoaterea traficului din această zonă.

Lunga vară fierbinte

Anul acesta, Oradea va derula investiţii-record, care le depăşesc pe cele din ultimii 4 ani luate la un loc. Primăria a pregătit lucrări fără precedent, în valoare de peste 90 milioane euro, ce includ construirea a cinci pasaje peste centură, înlocuirea a 17 kilometri de conducte de termoficare, asfaltarea a 40 de străzi şi refacerea Pieţei Unirii.

Îndrăgostiţi de Tezaur

Adesea apatici şi dezinteresaţi chiar şi de concertele în aer liber, unde accesul e gratuit, iar capete de afiş sunt cântăreţi "la modă" din show-biz-ul românesc, atunci când vine vorba de folclor, orădenii epuizează biletele cu mult înainte de ziua spectacolului.
Aşa se pare că va fi şi la sfârşitul acestei luni, când iubitorii muzicii populare vor avea parte de un eveniment deosebit. La împlinirea a 30 de ani de Tezaur Folcloric, realizatoarea TVR Mărioara Murărescu va prezenta la Oradea un regal de cântece româneşti, aduse pe scenă de interpreţi precum Nicolae Furdui Iancu şi Cristian Pomohaci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Borfaş în robă
Complet gresit. In baza legii 544/2001 se poate cere copii dupa orice fila din dosar. Cauta pe google dupa rechizitoriul lui Cioaca, sau al ucigasului japonezei,etc.
Postat 09 Aprilie 2013, 06:06 de B
ORADEA DE MAINE
Primarul din 2016 va face si el o strategie, pana in 2040 probabil, dupa modelul Filip pana in 2026, iar Bolojan pana in 2030, si tot asa pana ce toate hartiile astea vor fi necesare la aprinsul gazului de la CET. Singura logica pare sa fie a lui Filip, care coincide ca perioade de timp cu ciclurile bugetare ale comunitatii europene, adica raport de activitate inainte de ciclul bugetar care se incheie in 2027. Ceilalti plutesc in timp si spatiu, fara legatura cu Oradea.
Postat 08 Aprilie 2013, 18:59 de HoPE
Poate ne învăţaţi şi pe noi amatorii !?!
Dar cum s epoate obţine o copie după un rechizitoriu aflat la dosarul unei instanţe, în condiţiile în care numai părţile direct implicate (acuzate) pot accede la dosarul cauzei ??? Aşa e regulamentul (ordinea legii în drept şi în fapt). Neluând în calcul că Bihoreanul e parte, rezultă că ori acuzatul (unul dintre ei), ori DNA-ul au pus la dispoziţia săptămânalului acest rechizitoriu. Că de furat nu putem vorbi. Adică, încălcându-se procedura cu sprijinul Bihoreanului se încearcă scăparea magistratului din chinurile normelor legislative de drept ? Să fie Bihoreanul complice ?
Postat 08 Aprilie 2013, 18:52 de Borfaş în robă
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON