URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentinţă pe sex

Reţinut de DNA pentru cei 1.000 de euro şi noaptea de amor cerute în numele judecătorului care urma să reducă pedeapsa a doi hoţi, comisarul Florin Rob a fost turnat chiar de unul dintre propriii săi informatori. Procurorii anticorupţie au interceptat convorbirile în care ofiţerul a vorbit despre bani cu unul dintre hoţi, dar şi cu judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, care l-a anunţat satisfăcut micşorarea pedepsei pentru "clientul" poliţistului.

Clinica de cinci stele

Pacienţii vechii secţii de oncologie a Spitalului Judeţean au fost transferaţi în modernul Centru Oncologic, care funcţionează din prima zi a săptămânii trecute. Municipalitatea le pregăteşte bolnavilor, încântaţi de condiţiile găsite în noua clinică, încă o surpriză dătătoare de speranţă: angajarea unor specialişti de la Cluj şi chiar din Anglia.

La loc comanda!

Tribunalul Bihor a dispus reanchetarea a 11 poliţişti acuzaţi de tortură şi purtare abuzivă după ce au băgat în spital doi orădeni, tată şi fiu. Procurorii au ţinut dosarul la sertar un an întreg, soluţionându-l abia după ce victimele, Alexandru Baba şi tatăl său, Dumitru, au reclamat tărăgănarea cazului la Consiliul Superior al Magistraturii. Chiar şi aşa, magistraţii au decis neînceperea urmăririi penale, pe motiv că poliţiştii ar fi acţionat "conform atribuţiilor de serviciu".

Fabrica de business

Din primăvară, orădenii vor avea cel mai mare şi mai modern centru de afaceri din Ardeal. După ce Federaţia Patronilor era cât pe ce să rateze proiectul cu fonduri nerambursabile de un milion de euro, Primăria a transformat o clădire ruinată din incinta Cetăţii în cel mai modern incubator de afaceri din Nord-Vestul României.

"Motoarele" oraşului

Topul celor mai mari contribuabili la bugetul oraşului pe 2012 este dominat de grupurile de firme RCS&RDS, European Food, Omilos, Selina şi Plastor. În ciuda crizei economice, cei mai mari contribuabili la bugetul local au plătit anul trecut sume de două ori mai mari decât în 2011, iar primele trei companii din top au depăşit, în premieră, pragul psihologic de 2 milioane lei.

Înnebunită de medici

Verdictul greşit dat de o doctoriţă de la Spitalul Pelican a adus o pensionară în prag de suicid. După ce oftalmologul Corina Constantinescu i-a dat, râzând, vestea teribilă că în curând va orbi, pacienta diabetică trăieşte de 9 luni într-o depresie continuă, deşi ulterior alţi trei specialişti au infirmat existenţa bolii.

"Importatori" de fumuri

Pentru că în ţară costul ţigărilor a luat-o razna, orădenii îşi cumpără din satele de dincolo de Borş tutun la jumătate de preţ. Sute de fumători bihoreni îngroaşă în fiecare zi veniturile ABC-urilor din Artand şi Biharkerestes, pentru a-şi lua tutun şi filtre din care îşi fabrică singuri ţigări.

ORADEA NOASTRĂ

Spor la verde!

An auster, în care trebuie cofinanţate multe din proiectele mari ale Oradiei realizate cu fonduri europene, 2013 nu va aduce foarte multe schimbări pentru spaţiile verzi din oraş. În schimb, ele vor fi spectaculoase, căci e anul în care vor începe lucrările la câteva proiecte de amploare şi de efect, precum Parcul Salca ori Dealul Ciuperca.
Pe lângă acestea, Primăria vrea să mai amenajeze câteva spaţii verzi în diferite zone ale oraşului şi să doteze parcurile deja existente cu aparate de fitness. În plus, pentru ca orădenii să poată face mai multă mişcare în aer liber, vor fi realizate cel puţin zece terenuri de minibaschet.

Iarna "extremă"

Când zăpada e mare, şi tentaţia-i pe măsură! Nu-i de mirare, aşadar, că bihorenii pasionaţi de munte şi amatori de adrenalină şi-au găsit o mulţime de modalităţi de a se distra pe timpul iernii.
Temerarii încep să pună schiurile în cui, căutând noi provocări, fie că este vorba de "plutitul" pe placa de snowboard, cursele cu snowmobilele ori urcările pe drumuri îngropate în zăpadă cu maşinile 4x4.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bihorean
--coninuare---...trmbuline si gropi .Fratilor ,e grav foarte grav vorbim,vorbim,dar inafara de grandomanie si aroganta politicieni nostri nu fac nimic pozitiv pentru noi. Promisiuni din partea tuturor (stanga,centru,dreapta) dar atat.cand e vorba de furat (bani europeni sau publici )sunt primi care se implica cu prietenasi lor.(firme de constructi,achiziti,etc).si ne trezim cu preturi record la achiziti sau costuri la lucrari ca nicaieri in lume...Mai tarziu sau mai drevem vor plati ei ,,,e unica resemnare???????????
Postat 15 Ianuarie 2013, 16:56 de ioan
bihorean
off doamne fratilor...ce bine ar fi sa avem un centru de afaceri modern si prosper ...dar ma intreb cine cu bani (seriosi ) va veni in Oradea din moment ce noi nu avem un aeroport modern unde sa poata decola si ateriza avioane de capacitate medie si mare .Oameni de afaceri au avioane private ..unde in Oradea sunt hangare unde pot fi adapostite aeronavele in siguranta???daca aeroportul din Oradea era modernizat ..ce castig ar fi avut preluind cursele anulate de la Cluj siTimisoara pe motiv de ceata....asta e un aspect iar un altu e faptul ca nemti,nordici si evrei ar umple Felixu si 1Mai la tratamente...dar cum pista aeroportului nu e suficient de lunga cursele charter nu pot ateriza.... oooooooooo... ce sa mai vorbim ..oameni de afaceri vor sa vada si ce e in jur...unde ???? la Stana de Vale...Padis... Arieseni,...ok dar pe ce drumuri..Oradea-Deva (drum EUROPEAN) ceva de domeniul tragicomicului...in orice alta tara din lume toti cei implicati in proiectare ,executare ,daca ar fi facut asa ceva ar fi toti in PUSCARIE paroni,ingineri ,tehnicieni si muncitori...de ce nu\\'i aresteaza ???? nu stiu si sai oblige sa frezeze toata soseaua din Oradea pana in Deva cel putin ar ramane fara
Postat 15 Ianuarie 2013, 16:39 de ioan
Iar Puscas...
Iar si iar despre judecatorul Puscas... Oare DNA-ul nu s-a plictisit de stirile astea?!? ;-)
Postat 15 Ianuarie 2013, 09:09 de Munteanu
Interlopii cu legitimatie de la stat trebuie pedepsiti !
Am fost batut de politisti nevinovat de mi s-au rupt dintii din gura,am fost legat in lanturi si la maini si la picioare si o bara de fier legata de lanturi,timp de 81 de zile,colegi de celula ma stergeau la fund,cand mergeam la wc,nu am avut voie sa ma spal pe corpul meu,eram plin de pureci si bube,am stat intr-o camera foarte racoroasa cu soareci prin saltea si sobolani care sareau din wc, am fost dus la proces in lanturi pe picioare si catuse la maini, am demonstrat asta la CEDO,si acum cand am depus reclamatie impotriva lor mi sa respins ,pe motiv ca s-au prescris faptele,si nu are ce sa le faca a spus judecatoarea,eu am depus cerere la CEDO in termenul legal,guvernul a fost instintat,trebuia sa suspende prescrierea pana la decizia CEDO,dar vad ca nu se tine cont nici de hotararea de la CEDO,am depus reclamatii impotriva lor si sa dat NUP,si m-au amenintat ca ma impusca.Acum dupa ce am castigat la CEDO a doua oara ,mau amenintat ca o sa mi se faca o inscenare si o sa fiu arestat si spanzurat in celula. Cand am fost eliberat nu am avut dreptul sa muncesc ,pe motiv ca aveam cazier . Acesti interlopi cu legitimatie de la stat ,politisti si magistrati care au incalcat legea cu buna stiinta ,trebuie pedepsiti urgent. Ce sa mai fac?
Postat 14 Ianuarie 2013, 01:57 de rupa vili
Mai innteresant.
In sfarsit niste articole mai interesante, care se refera la investitii, amenajari, modernizari, in principal stiri pozitive. Avem destule denigrari in toata presa, macar sa mai vad si articole pozitive, si mai ales cand e vorba de orasul/judetul nostru. E un nou an, iar eu imi doresc ca investitiile la noi sa fie tot mai multe. Pur si simplu m-am saturat de evaziuni, spagi, fraude etc...
Postat 14 Ianuarie 2013, 00:18 de Bihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON