URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2012, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Izvorul Minciunilor

Pentru 20 de hectare şi patru izvoare din Stâna de Vale, din care două cu ape minerale, primite pe 49 de ani de la Consiliul Local Budureasa, fraţii Micula plătesc anual numai 500 lei. Cei doi oameni de afaceri folosesc apele minerale pentru a le îmbutelia ca atare, dar şi rebotezate ca simplă "apă de consum", pentru fabricarea sucurilor răcoritoare, ca să plătească statului mai puţini bani pentru exploatarea lor.

Bătălia pentru Oradea

În Oradea, concurenţa la alegerile din 9 decembrie e la fel de mare ca pe vremuri la facultate: 29 de candidaţi îşi dispută 5 fotolii de parlamentar. Ca să ştiţi în ce colegiu veţi vota şi cine sunt aspiranţii la Parlament, BIHOREANUL prezintă împărţirea oraşului în cele trei colegii pentru alegerea deputaţilor, respectiv în cele două pentru a senatorilor, şi candidaţii din fiecare colegiu.

Spital în comă

Contul bancar al spitalului din Beiuş a fost blocat pentru că instituţia nu a plătit despăgubirile stabilite după un proces de malpraxis pierdut de doi medici. Împreună cu doctorii Vladimir Topală şi Radu Scridon, spitalul a fost obligat să achite 145.000 de euro familiei unei tinere care a murit în timpul unei operaţii, dar pentru că banii nu au fost plătiţi, executorul judecătoresc a pus poprire pe contul unităţii.

Ioan Cupşa, consilier local, candidat USL la Camera Deputaţilor în colegiul 8 Oradea:
"Nu m-a scos nimeni din joben"

Absolvent de Politehnică şi de Drept la Cluj, ales de două ori consilier local, avocatul Ioan Cupşa este unul dintre preferaţii primarului Ilie Bolojan care va încerca, pe 9 decembrie, să devină deputat de Oradea. La 46 de ani, politicianul se consideră în puterea vârstei şi spune că e pregătit să se avânte în "politica mare" ca "făcător de legi" şi "lobby-ist" pentru oraş.

La vremuri noi, şcoală veche

Şcoala îndeasă în minţile elevilor noţiuni inutile, fără a se urmări însuşirea cunoştinţelor elementare. Demonstrând că elevii nu învaţă tocmai pentru că pretenţiile dascălilor sunt exagerate, iar informaţiile predate nu le folosesc la mai nimic, profesorul orădean Ioan Dziţac vrea ca Ministerul Educaţiei să schimbe radical programa şcolară.

Ferma cu ouă de aur

Cea mai modernă fermă avicolă bihoreană este atât de computerizată încât un singur muncitor îngrijeşte 34.000 de găini ouătoare. Ferma pe care firma Simonzid a construit-o la Cauaceu într-o singură vară, după o investiţie de peste 2 milioane de euro, vinde zilnic 60.000 de ouă în Oradea şi străinătate.

Răscoala uitată

Un istoric a descoperit în arhive dovezile unei răzmeriţe iscate la începutul secolului trecut. Cea mai ciudată rebeliune ţărănească din Crişana a răvăşit nordul Bihorului acum 84 de ani, când sute de oameni din satul Suiug, înarmaţi cu furci, coase şi topoare, au dat piept cu "jăndarii" pentru a lupta împotriva unui... blestem.

"Vindecătorii" pământului

Scopul fiecărui agricultor este să obţină productivitate maximă şi recolte de calitate din terenurile sale. De multe ori, acest obiectiv nu este atins din pricina însuşirilor negative ale solurilor acide, care reduc drastic capacitatea de producţie a acestora.

Puţini agricultori ştiu, însă, că au o soluţie rapidă, eficientă şi la îndemână pentru solurile acide. S.C. Băiţa Bihor S.A. oferă un "panaceu" modern şi recomandat în agricultură, inclusiv în cea ecologică: tratamente cu calcar şi dolomită, mineral format din carbonat de calciu şi carbonat de magneziu, care neutralizează solurile, le "aprovizionează" cu toate cele necesare dezvoltării armonioase a plantelor şi asigură fertilitatea pe termen lung, chiar şi în condiţii de exploatare intensivă.

"Intercontinentalul"

Un orădean a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, parcurgând printre valuri cei 18,5 kilometri care despart Europa de Africa. La finalul unei curse de aproape cinci ore, orădeanul Nicolae Leţ şi un coleg din Cluj au devenit primii români care au reuşit să parcurgă înot distanţa dintre cele două continente.

Teatru cu traducere

Pentru prima oară, orădenii au în oraşul lor un festival de teatru al minorităţilor etnice. Trupe din mai multe zone ale ţării aduc la Oradea spectacole celebre, dar şi mai puţin cunoscute în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Interetnic de Teatru.
Evenimentul include spectacole în limbile maghiară, germană şi idiş, majoritatea subtitrate în română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Al Capone de Bihor
Evazionistii Micula trebuie sa fie arestati si intemnitati la fel ca toti evazionistii cunoscuti ai patriei.
Postat 12 Noiembrie 2012, 11:59 de Love
Beiusul cel fara de spital
Presedintele CJ pe care il cheama Popa Cornel, nu are nici o treaba cu spitalul nostru din Beius ? Ca primaria locala nu are nici o sarcina pe linia asta. Parca tocmai judetul avea treaba cu spitalele care nu sunt in Oradea. Ati ales un cretin profund care tace toata ziua, ca noaptea e obosit de atata munca si gandire.
Postat 12 Noiembrie 2012, 11:54 de Blue
Acela care a iesit din joben
Exista vreo hotarire de consiliul local unde sa apara Cupsa ca initiator ? NU ! Atunci de aceea este scos din joben, pentru ca nu are nici o initiativa si asculta orbeste de Bolojan.
Postat 12 Noiembrie 2012, 11:50 de Book
Izvorul minciunilor
În sfârşit se poate citi ceva de luat în serios, privind minunea iyvoarelor din România. Până nu demult, "germenii" erau şi bogaţi şi frumpşi şi devreme acasă. Dacă o luaţi precum cercetaşul istoric, din 1987 încoace, când "generalul" Ioan lucra ca agent de influenţă pentru Suedia şi Germania din partea DIE, venind încoace cu marea îmbogăţire de la "Mişu Breloc" şi veniţi în timpuri recente (imobiliarele "furate" de la privaţi şi public) .... aveţi ce scrie vreo câţiva ani şi rămâneţi în istoria Bihorului pentru cel mai tare "tabloid" local, care a scos la iveală "mafia post-loviluţie". Ca să nu mai vorbesc de "sponsorizările" pe care le veţi avea de la "diverşi" cetăţeni. Bravo Chirlă, dar rămâne o întrebare ... ţi-au cerut "colegii" să dai drumul la aşa ceva sau e "comandă" fermă ?
Postat 12 Noiembrie 2012, 11:46 de Carp III
teatru cu traducere
FESTIVAL CU INCHIDERE DE STRADA MOTIVUL ASIGURAREA LOC DE PARCARE PT. MICROBUSELE,AUTOCARELE SI CAMIOANELOR CU CARE SE DEPLASEAZA ACTORII DIN STRAINATATE,PARCA NU AR FI O PARCARE LINGA TEATRU SI INCA UNA DE PE STRADA PATRIOTILOR,FESTVAL CU DEZORDINE IN CIRCULATIA DIN CENTRU. ASA SE PIERD ALEGERILE
Postat 12 Noiembrie 2012, 07:10 de doru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON