URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2012, 00:00

Nu rata noul Bihoreanul tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nevinovat că a furat

BIHOREANUL a descoperit cea mai grosolană muşamalizare a unei hoţii, beneficiar fiind cuscrul fostului rector Teodor Maghiar, ex-directorul PECO Bihor, Octavian Abrudan. Acuzat că acum 12 ani a prejudiciat PECO Bihor cu 1,4 milioane lei, aprobând livrarea de combustibili către firme-fantomă care nu i-au plătit, Abrudan a scăpat de judecată după ce dosarul i-a fost plimbat opt ani de procurori şi, în final, închis pe motiv că... fapta nu există!

Alegeri în familie

Lupta pentru şefia Universităţii: trei candidaţi aşteaptă startul, fiecare având, pe lângă propriile probleme, şi "tinichele de dosar" legate de neveste. Funcţia de rector e vizată de actualul deţinător, Cornel Antal, de sindicalistul Constantin Ionescu, şi de decanul Constantin Bungău, perceput ca "soluţie de avarie"  în cazul în care Ministerul Educaţiei nu-l va lăsa pe Antal să candideze.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Florica Cherecheş, viceprimar Oradea:
"Dacă te plângi şi te uiţi la telenovele nu rezolvi nimic!"

Biroul viceprimarului Florica Cherecheş are ecoul unui apartament luat cu chirie. Golite pe fugă, vitrinele găzduiesc doar dungile lăsate în praf de ramele fotografiilor fostului locatar. Lipsesc până şi perdelele. Secretara le-a dat la spălat după plecarea doctorului Gheorghe Carp, fumător înrăit. Două vaze cu trandafiri având petalele creponate de vreme sunt singurele pete de culoare. Normal, pe galben. "Nu m-am decis dacă să îmi aduc ceva. Abia m-aş instala şi ar trebui să plec", se scuză viceprimăriţa. Vocea femeii nu dezvăluie însă nicio undă de regret, aşa cum nici chipul nu-i trădează vârsta.
Aleasă viceprimar lunea trecută, cu sprijinul primarului Ilie Bolojan şi votul a 16 din cei 27 consilieri locali, femeia ocupă locul vacantat prin demisia doctorului Gheorghe Carp, numit manager al Spitalului Judeţean. Şi nu pare deloc timorată că va trebui să facă muncă de bărbat...

ORADEA NOASTRĂ:
Maşină, scumpă maşină

În ultimii ani, oricine a vrut să-şi cumpere o maşină şi-a făcut calcule în funcţie de faimoasa taxă de primă înmatriculare, rebotezată apoi ca taxă de poluare. Indiferent de denumire, taxa i-a lăsat pe proprietarii de maşini fără bani, născând nemulţumiri, controverse şi numeroase procese în instanţă.
Primele zile din 2012 au adus o nouă variantă a legii privind această taxă, care lărgeşte pătura celor puşi la plată. De acum, vor trebui să plătească inclusiv cei care cumpără din ţară o maşină pentru care nu s-a plătit anterior taxa, pe motiv că oricine poluează trebuie să plătească. În acelaşi timp, însă, deja apar soluţiile pentru a ocoli legea...

Sănătatea SRL

Legea sănătăţii iniţiată şi apoi retrasă de preşedintele Traian Băsescu urmărea să ia banii publici de la CAS pentru a-i da asiguratorilor privaţi. Indiferent de specializare şi în unanimitate, medicii bihoreni afirmă că "Legea lui Băsescu" nu elimina corupţia ori risipa şi nici nu stimula concurenţa, ci doar transfera către sistemul privat banii strânşi de la cetăţeni pentru sistemul public.

Atenţie, lucrări!

În ciuda crizei, pentru anul 2012 aleşii promit finalizarea lucrărilor deja începute şi demararea altora noi. În timp ce, obligat să achite creditele vechi, primarul Ilie Bolojan se va axa pe finalizarea lucrărilor începute în anii precedenţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, promite investiţii de 20 milioane euro pentru Aeroport.

Luminat de vânt

Pentru că o branşare la reţeaua Electrica l-ar fi costat aproape un miliard de lei, un bihorean şi-a instalat lângă căsuţa de vacanţă propria "centrală" eoliană. Pe terenul cumpărat la marginea comunei Gepiu, orădeanul Alexandru Pop şi-a instalat o turbină eoliană care îi asigură curent suficient pentru becuri, dar şi pentru consumul de apă.

TIME OUT:
Omul-orchestră

Un artist nu poate fi doar pictor, doar sculptor sau doar muzician, crede Andrei Zalder, ci e dator să exploreze mai multe ramuri ale artei. Convingerea îi vine nu din snobism, ci din propria-i experienţă. Dacă în facultate şi-a câştigat existenţa făcând portrete, iar apoi a creat piese vestimentare, tablouri, mobilă şi elemente de design interior, orădeanul s-a aplecat de o vreme şi spre muzică. Din pasiunea pentru jazz au rodit, deja, două albume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON