URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul Bihoreanul tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiriaş cu patru case

La instalarea în funcţie, subprefectul Cristian Bitea jura să apere "Constituţia şi legile ţării" şi să acţioneze "cu bună credinţă pentru binele locuitorilor judeţului". Abia a rostit jurământul că s-a şi ales cu o primă de instalare de peste 100 de milioane de lei vechi şi cu o rentă lunară pentru plata chiriei. Deşi familia lui are patru case, subprefectul locuieşte în chirie pe bani publici. În timp ce Guvernul taie din salarii şi pensii, lui Bitea îi plăteşte "cazarea" într-un apartament cu trei camere, pentru care scoate lunar 12 milioane de lei vechi din bugetul statului.

Profi cu fumuri

BIHOREANUL a descoperit că, în loc să promoveze un stil de viaţă sănătos, doi profesori de sport din Bihor şi-au deschis un weed-shop. Fraţii Ovidiu şi Ciprian Iova, ambii profesori de educaţie fizică, spun că salariile mizere din învăţământ i-au obligat să-şi tragă un magazin de etnobotanice... chiar în apropiere de o şcoală!

Vin scumpirile!

Primăria vrea să majoreze impozitul pe locuinţele orădenilor şi pe terenurile agricole intravilane. BIHOREANUL a descoperit, însă, că şi regiile locale pregătesc creşteri de tarife, începând cu biletul de tramvai şi tichetul de parcare până la cel pentru intrarea în ştranduri.

Uniţi sub prigoană

După ce i-a acuzat de spionaj în favoarea Vaticanului şi i-a întemniţat pe episcopii greco-catolici consacraţi înaintea comunizării, Securitatea a încercat, fără succes, să afle cine erau urmaşii acestora şi care erau legăturile lor cu Papa de la Roma. În premieră, chiar şi înaintea istoricilor greco-catolici, BIHOREANUL a reconstituit în baza mărturiilor şi a documentelor Securităţii felul în care s-a organizat Eparhia Oradiei în ilegalitate, scoţând la lumină cele mai reprezentative personaje şi faptele episcopilor şi preoţilor fruntaşi.

A luat-o pe ulei!

Nu e deloc o glumă! Un orădean şi-a modificat maşina să funcţioneze cu uleiul de bucătărie aruncat de gospodine şi restaurante. De profesie inginer, proprietarul maşinii susţine că orice motor diesel poate fi modificat, cu doar câteva sute de lei, pentru a refolosi cel mai ieftin combustibil.

Banii n-au miros

În vreme ce primari de mari municipii din România, cu pretenţii la fel de mari, se plimbau prin străinătate în aşa-zise schimburi de experienţă sau organizau simpozioane unde turuiau despre cât de importantă e curăţenia oraşelor, protecţia mediului şi necesitatea de a revalorifica deşeurile produse cu nemiluita de cetăţeni şi de firme, gospodarii din Aleşd tăceau şi făceau. Societatea de gospodărire locală Salubri gestionează unica staţie de sortare a deşeurilor menajere şi industriale realizată de o primărie din România.

O vară ungară

În plină perioadă de criză, vecinii maghiari continuă să-şi promoveze ofertele turistice. La invitaţia Biroului de Turism al Ungariei din România, cu sediul la Cluj-Napoca, peste 30 de jurnalişti şi directori de agenţii de turism din zona de vest a ţării au participat la un tur de informare în localităţile turistice din sud-estul Ungariei. Scopul principal al excursiei de documentare a fost popularizarea celor mai noi investiţii în materie de baze de tratament, parcuri acvatice şi hoteluri, cu care vecinii se pot mândri. BIHOREANUL a fost acolo şi vi le prezintă.

Paradis pentru copii

De 1 iunie, copiii orădenilor vor avea parte de o mulţime de spectacole şi concursuri cu premii. De ziua lor, copiii sunt invitaţi la spectacole cu actori, clovni şi magicieni, sărbătoriţii urmând să fie răsplătiţi cu dulciuri, desene pe faţă şi jucării. 

Cadâna

Diana Paşcu e pasionată de dansul din buric, ale cărui mişcări le-a învăţat la Cluj. Fiindcă îi place să fie admirată, tânăra îşi creează propriile rochii pentru ocazii speciale. Cea mai deosebită e chiar ţinuta pentru dat din buric. Puteţi să o admiraţi într-un pictorial de senzaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON