URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2010, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ramses Gado, arestat în Ungaria

Fostul mijlocaş al FC Bihor Ramses Gado este arestat de o lună la Budapesta, pentru că a organizat lupte cu câini.
Fotbalistul orădean riscă trei ani de închisoare, după ce a fost prins de Poliţia maghiară în flagrant delict, în timp ce îşi "asista" câinele, botezat Tyson, într-o luptă cu un alt patruped numit, ironia sorţii, tocmai Ramses.

Tokes contraatacă!

Tatăl şi fratele europarlamentarului Laszlo Tokes îi sar în apărare fostului episcop aflat în mjilocul unui proces de divorţ cu scandal. Într-o scrisoare deschisă adresată presei, fratele fostului episcop, profesorul de teologie Tokes Istvan, şi-a atacat dur cumnata, pe Tokes Edith, numind-o o materialistă isterică, "o femeie plină de ură şi de foame de bani".

Socoteli cu trecutul

Premieră: Trei foşti deţinuţi politici au obţinut, la Tribunalul Bihor, aproape 300.000 de euro ca despăgubiri pentru suferinţele îndurate în regimul comunist. Pentru că sentinţele vor fi atacate de Direcţia Finanţelor Publice, instituţia prin care statul trebuie să plătească daunele, cei trei foşti deţinuţi au şanse mici să prindă ziua în care vor căpăta cu adevărat dreptatea.

Şi fără Merţan, şi cu banii luaţi

O firmă de leasing auto pretinde clienţilor care renunţă la maşini să le achite până la ultimul sfanţ. Un orădean s-a trezit cu toate conturile blocate după ce a reziliat contractul cu TBI Leasing, firma cerând, pe lângă ratele deja plătite şi restituirea maşinii, executarea silită pentru ratele rămase, pe care le consideră... daune. În situaţia lui mai sunt încă cel puţin 80 de bihoreni!

Ne pleacă medicii!

Sătui de bolile sistemului sanitar românesc, tot mai mulţi medici bihoreni aleg să profeseze în alte ţări. Statisticile sunt îngrijorătoare: unul din 10 doctori bihoreni vrea să muncească în străinătate. În timp ce unii rămân acolo definitiv, pe salarii mult mai mari, alţii fac naveta în week-end, pentru a-şi completa veniturile modeste.

Stăpânul limbilor

Un poliglot orădean este singurul român care oferă cursuri online în şapte limbi străine. Autor al primului dicţionar român-chinez, chinez-român, Mircea Moldovan are studenţi din toată Europa, atraşi de avantajele învăţării acestei limbi. Convins de viitoarea supremaţie a Orientului, orădeanul s-a apucat să înveţe şi coreeana.

Bolnavi, bătrâni, batjocoriţi...

Cum îşi umileşte statul cetăţenii: o orădeancă paralizată aproape complet nu primeşte certificat de handicap. Lucia Ungureanu are o treime din creier nefuncţională, nu comunică deloc, nu-şi poate mişca decât capul şi mâna stângă, însă pentru autorităţi nu e suficient pentru a-i recunoaşte dreptul la un certificat de handicap.

Tramvaie cu card

OTL vrea să înlocuiască abonamentele şi biletele cu carduri inteligente. Sistemul E-Ticketing ar urma să contabilizeze toţi călătorii de pe fiecare rută, în fiecare moment al zilei, astfel încât cursele să poată fi suplimentate sau reduse.

Avalanşa de biciclete

Un orădean va participa la Megavalanche, un maraton de coborâre cu bicicleta pe Alpii francezi. Ştefan Fabian va porni de la 3.300 de metri pe un traseu cu regiuni stâncoase, dar şi cu o zonă glaciară. Alături de trei timişoreni, el face parte din prima echipă de români ce participă la acest concurs.

Blogul face muzica

În premieră, un blog al pasionaţilor de muzică organizează un concert în Oradea. Artiştii de free-jazz Ken Vandermark şi Paal Nilssen-Love vor cânta vineri în centrul Posticum, într-un eveniment pus la punct de blogul local muzicadevest.ro.

Studentă în vecini

După ce a absolvit liceul acasă, orădeanca Reka Felfoldi face facultatea la Szeged. Tânăra s-a acomodat rapid printre străini căci, fiind mereu plecată în lumea largă cu joburi de model, e de mult obişnuită cu schimbările de peisaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON