URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Vinovaţii de la mall

Instanţa a dat verdictul în primul proces de malpraxis în construcţii din Bihor, început după accidentul de la Oradea Plaza, unde un muncitor a murit şi trei au fost răniţi.

După patru ani de anchete, cercetări şi expertize, magistraţii i-au condamnat la închisoare pe vinovaţi, obligându-i să achite victimelor şi proprietarului clădirii despăgubiri uriaşe, de 2,5 milioane euro.

Ţintă: Benyovszki!

Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor caută în documentele Administraţiei Imobiliare Oradea urmele unui conflict de interese la cel mai înalt nivel.

Directoarea adjunctă a AIO, Tunde Benyovszki, este bănuită că ar fi fost parte în comisiile de licitaţii care au luat decizii în folosul firmei propriului soţ, principalul furnizor de fier pentru firmele de construcţii contractate de municipalitate.

Ridică-te şi umblă!

Doi orădeni au creat un dispozitiv electromecanic, ca un schelet extern, care permite persoanelor imobilizate în scaune cu rotile să se deplaseze singure.

Cu proiectul Axosuits, Andras Kapy şi Dorin Hirţe au câştigat recent un premiu de 10.000 dolari la cea mai importantă competiţie din Europa Centrală şi de Est dedicată ideilor inovatoare în domeniul tehnologiei.

Universitatea la reclădit!

Restructurarea Universităţii este văzută de angajaţi ca singura şansă a instituţiei.

Considerând reorganizarea chiar obligatorie pentru evitarea falimentului, unii universitari se aşteaptă la o reducere semnificativă a numărului de facultăţi şi departamente, în timp ce alţii mizează pe o mai bună gestionare a resurselor umane.

Anchetă în surdină

Începută cu descinderi ale mascaţilor până şi la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal, cercetarea fraudei cu medicamente s-a soldat fără nicio reţinere.

După 67 de percheziţii la spital, la mai multe farmacii şi cabinete ale unor medici de familie, investigaţia procurorilor DIICOT şi inspectorilor Direcţiei Antifraudă continuă în tăcere şi... fără suspecţi.

Urma scapă turma!

Conducerea Electrocentrale a încercat să acopere cu acte ilegalitatea funcţionării CET-ului pe cărbune.

Pentru că risca să aibă împotrivă voturile PSD, primarul Ilie Bolojan a retras din dezbatere proiectul privind asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Profesor Virgil Blage, directorul Colegiului Economic Partenie Cosma: "S-a umplut lumea de doctori care n-au scris o carte"

Virgil Blage predă economie de 32 de ani la Colegiul Economic Partenie Cosma, pe care din 2012 îl şi conduce. De atunci, fondul clasei sau al şcolii au fost abolite, iar sălile de cursuri au fost dotate cu aparatură modernă, pentru a ţine tinerii departe de Facebook în timpul orelor. Profesor "de modă veche", dar inovator, e convins că liceenii trebuie să deprindă aptitudini concrete, să ştie să facă ceva, încă de pe băncile şcolii, aşa că îi pune să se "joace" de-a antreprenorii şi îi trimite la practică în străinătate. La fel de convins liberal, Blage a supravieţuit "epurărilor politice de toamnă", rămânând director chiar dacă PSD conduce Inspectoratul Şcolar. Dovadă că-l respectă până şi adversarii...

Beton ca din carton!

După ce o firmă i-a livrat beton sub standardele legale de calitate, un orădean îşi avertizează concitadinii care au folosit asemenea material: vă pot crăpa casele!

Nevoit să refacă o lucrare de construcţii compromisă de betonul furnizat de Erpalcons Oşorhei, George Pop a cheltuit cinci ani din viaţă şi o grămadă de bani pentru a demonstra că materialele prost preparate pot provoca tragedii.

Fata polară

O orădeancă le cere românilor să o sprijine ca să se întreacă într-un concurs extrem.

Ioana Negruţ vrea să reprezinte România într-o cursă de peste 300 de kilometri cu o sanie trasă de câini, ce se va desfăşura în Scandinavia.

Modă renăscută

Două orădence, mamă şi fiică, creează costume unicat specifice perioadei renascentiste.

Motivate de un spectacol de muzică şi poezie amintind de Renaştere, pe care l-au dat în Oradea chiar ele, Iuliana şi Alexandrina Chelu au început să confecţioneze rochiile de epocă inspirându-se din picture.

TIME OUT

Moş în avans

Cum luminile de sărbători deja s-au aprins în oraş, orădenii vor fi ajutaţi să intre în atmosfera Crăciunului de mai mulţi artişti care vor colinda Oradea la începutul lunii decembrie.

Oferta e bogată, pentru toate gusturile, de la "tradiţionalii" Ştefan Hruşcă şi Fuego până la artişti ce vor susţine spectacole de operă, de balet şi de colinde fără frontiere, din repertoriul internaţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Urma scapă turma!
" E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune" De bagat de vina se poate baga cat cuprinde. Bolovanul tot Bolovan ramane. DAR >>>>> DAR problemele CET-ului nu sunt de ieri de alaltaieri. Ele sunt din 1985 atunci cand toate cazanele trebuiau casate si vandute la fier vechi. Trebuia salvat CET 2 insa filipu petrul nu a avut buna dispozitie de a face ceva pentru viitorul orasului si nici predecesorii lui. Bolovan incearca de cativa ani sa resurciteze aceasta struto-camila paguba pe oradeni insa timpul I-a luato inainte. Trebuia trecut tot orasul pe gaz, fiecare cu contorul lui si gata. Asa este la Cluj si alte orase pe gaz si unde nu se mai cearta colocatarii pe facturle supra dimensionate de la CET-TERMOFICARE. Bolovanul are insa AMBIT sa pastreze CET-ul caci angajatuii sunt parte din masa lui de manevra prin care a venit la puterea locala . De aici trebuie inceput.
Postat 02 Decembrie 2014, 12:27 de scortosul
Directoarea adjunctă a AIO, Tunde Benyovszki, este bănuită că ar fi fost parte în comisiile de licitaţii care au luat decizii în folosul firmei propriului soţ, principalul furnizor de fier pentru firmele de construcţii contractate de municipalitate.
O TAMPENIE scrisa la comanda !!! AIO nu achizitioneaza fier beton . AIO achizitioneaza lucrari de constructii-montaj.
Postat 02 Decembrie 2014, 12:20 de scortosul
CET-ul calca in picioare orice legislatie
CET-ul, sprijinit nu se stie de catre cine(?!), calca in picioare orice legislatie din tara asta. Legislatia de mediu batjocorita este deja de notorietate (vezi certificatele verzi, sau functionarea fara autorizatie de mediu, care a expirat la 31.12.2013; poluarea este peste limite inimaginabil de mari (vedeti in repetate randuri ca pe cosul de fum nu mai iese fum, ci pur si simplu cenusa !). Dar, ca o noutate pentru stirile de presa: i-a intrebat cineva pe cei de la CET in 2013 cand au suprainaltat depozitul de zgura si cenusa daca au autorizatie de construire? Nu i-a intrebat nimeni; Inspectoratul in Constructii s-a facut ca nu vede, iar alte "organe de-ale noastre" nu se stie ce-au pazit. Presa n-a stiut, iar daca presa n-a stiut, altcineva nu s-a mai sesizat, deoarece "organele" se autosesizeaza intotdeauna numai daca presa a descoperit ceva. Daca nu, nu! Sau vi se pare putin important sa ai sau sa n-ai autorizatie de construire cand faci lucrari de investitii la un obiectiv deosebit de important cum este un depozit de zgura si cenusa? Prin anii 1988-1989 era sa izbucneasca un conflict international de toata "frumusetea" cu Ungaria, cand s-a rupt un dig de la depozitul de zgura si cenusa. Deci riscurile iresponsabilitatii sunt intotdeauna mari!
Postat 02 Decembrie 2014, 10:06 de ceta
Urma scapă turma! - ....oare,asa sa fie ?
"Pentru că risca să aibă împotrivă voturile PSD, primarul Ilie Bolojan a retras din dezbatere proiectul privind asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu "..... aceasta afirmatie ( cine o fi autorul )este de o gravitate de neiertat pentru oradeanul contribuabil, de bun simt care a crezut in corectitudinea si onestitatea edilului Bolojan .Cum sa incerci sa te substitui Legiuitorului printr-un artificiu smecheresc,acoperit de votul majoritatii Locale(HCL) ?Acum votul PSD-ului este problema ? Dar pana acum MASINA de vot functiona normal? Cate astfel de Hotarari a luat Consiliul Local,in totalul dispret al interesului oradeanului onest,dar mai grav,cu incalcarea Legislatiei acestei tari; cine sa atace in Contincios , prefectul PSD-ist? Ce rost mai au institutii precum Agantia de Mediu,ABA Crisuri sau Inspectia in Construcii Teritoriala Bihor - daca ,Consiliul Local pune stampila asemenea funcionarului de la Posta,pe 2-3000 de plicuri pe zi la comanda Primarului Bolojan? .....".asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu " PENAL !!!!!! Dar cu Intubarea paraului Paris nu o sa va mearga ! Cei de la Curtea de Conturi Europeana din Luxembourg cred sa si-au luat deja bilete pentru Oradea.
Postat 01 Decembrie 2014, 22:13 de platona
Responsabil unic: Bolojan Ilie Gavril !!!
"Pentru că risca să aibă împotrivă voturile PSD, primarul Ilie Bolojan a retras din dezbatere proiectul privind asumarea răspunderii Consiliului Local pentru încălcarea legislaţiei de mediu". Banii jos lasule !!!
Postat 01 Decembrie 2014, 10:40 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON