URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Procuror "taxator"

Şeful Parchetului Bihor, Vasile Popa, acuzat că a "stors" peste 50.000 euro de la afaceristul Dorinel Edu, anchetat într-un dosar de evaziune fiscală de 36 milioane lei.
Pentru a-l dovedi pe prim-procuror, DNA l-a supravegheat câteva luni şi i-a pus microfoane inclusiv în biroul de la Parchet, în urma anchetei descoperind că Popa a şantajat oameni de afaceri, percepându-le "taxe de protecţie", şi a abuzat de funcţie ca să protejeze infractori.

"Prea Înaltul" Sofronie

Trecerea ÎPS Nicolae Corneanu la cele veşnice relansează planurile de mărire ale episcopului Oradiei, Sofronie Drincec, care se vrea mitropolit al Banatului.
Înscris în cursa pentru tronul de mitropolit la concurenţă cu episcopii Lucian al Caransebeşului şi Ioan al Covasnei, PS Sofronie s-a evidenţiat în faţa Patriarhului Daniel dăruindu-i chivotul Catedralei Mântuirii Neamului lucrat în argint suflat cu aur.

Secrete de milioane

Silenzio stampa! Italienii şi românca arestaţi după descoperirea fabricii de euro falşi de la Oradea au refuzat să vorbească în faţa judecătorilor.
BIHOREANUL a aflat că procurorii DIICOT sunt pe urmele complicilor lui Vittorio Romano şi ai asociatului său, Raffaele Malintoppi, care ar putea fi tot cetăţeni italieni rezidenţi la Oradea, la fel ca iniţiatorii afacerii.

Scump şi neştiut

Estimat la 11,8 milioane euro, primul proiect important al actualei conduceri a Consiliului Judeţean este necunoscut chiar şi consilierilor care l-au votat.
CJ vrea bani europeni pentru drumul Şuştiu-Moneasa, ambulanţe 4x4, echipamente pentru spitale, un heliport şi centre de prim-ajutor în Munţii Bihorului.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Prof.univ. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea: "O universitate puternică se construieşte în timp"

Săptămâna trecută, rectorul Constantin Bungău le-a urat bun venit celor 4.700 boboci ai Universităţii din Oradea, sperând că, dacă tot nu sunt prea mulţi, măcar vor fi buni. Şi-a salutat şi colegii, şi aceştia mai puţini.
Ce nu a spus rectorul în cadru festiv, dar anunţă în premieră în interviul acordat BIHOREANULUI, este că ar putea începe restructurarea instituţiei. În ce condiţii, urmează să decidă alături de forul legislativ al Universităţii, Senatul.
Tot în premieră, Bungău explică de ce fiul său nu este student la Oradea, ci în Germania, dar şi dacă bugetul instituţiei va permite sau nu plata salariilor profesorilor şi cercetătorilor.

Răzbunarea şpăgarilor

Fost şef al ARR Bihor, apoi inspector de trafic, Ioan Curpaş a fost concediat abuziv.
În timp ce inspectorii corupţi sunt păstraţi pe posturi deşi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare fiindcă luau mită de la transportatori, Curpaş a fost dat afară cu acuze fabricate şi după o cercetare disciplinară pe care chiar conducerea Ministerului Transporturilor o consideră nelegală.

Maria Trip: "Dacă mina Băiţa funcţionează, mi se datorează mie!"

În replică la acuzele Ministerul Economiei, care susţine că a descoperit "deficienţe grave în gestionarea activităţii" la Mina Băiţa, Maria Trip, directorul general demisionar al societăţii, şi-a exprimat tăios punctul de vedere într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Economiei, Constantin Niţă.
"Domnule ministru, dacă mina Băiţa este astăzi operaţională, acest lucru se întâmplă pentru că în toată perioada cât am ocupat funcţia de director general m-am încăpăţânat să-i conving cu argumente legale, economice şi tehnice pe specialiştii Ministerului că în perimetrul minier există resurse minerale importante şi că exploatarea şi valorificarea acestora poate genera proiecte fezabile", susţine fostul manager.

Pa, Oradea!

Inclusă în categoria oraşelor unde veniturile populaţiei sunt mici, Oradea pierde tocmai categoria de locuitori care ar putea forţa creşterea salariilor.
Şansele ca salariul mediu de 1.155 lei consemnat în Bihor să crească sunt tot mai reduse deoarece firmele din Cluj şi Timişoara atrag ca nişte magneţi forţa de muncă calificată şi tinerii dornici de carieră.

Şcoală fără carte

Un orădean deconspiră unul dintre motivele pentru care elevii pică pe capete la examenele naţionale: dezinteresul profesorilor pentru manualele şcolare.
Fost profesor de matematică, fizică şi didactică, Alexandru Gal-Chiş este convins că, de lene şi din interese financiare, dascălii ignoră intenţionat manualele şcolare, chiar dacă acestea ar trebui să fie un element de bază în predarea lecţiilor.

TIME OUT
Casa-grădină

Dacă-i întreabă cineva unde se află vila Darvas La Roche, puţini orădeni ştiu răspunsul. Dau rapid, însă, indicaţiile necesare dacă aud că e imobilul în care se află sediul FC Bihor.
Pentru a o scoate din uitare, arhitecţii orădeni desfăşoară săptămâna aceasta un proiect inedit în grădina imobilului în stil seccesion, declarat monument istoric. Orădenii sunt invitaţi să redescopere clădirea Darvas La Roche, participând la evenimente organizate în grădina vilei, dar şi la vizitarea altor bogăţii arhitecturale ale oraşului, în cadrul unor tururi pe biciclete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pentru spagari
la parnae sa stea toti care au luat mita de evazionistul EDU ca nu-s putini.
Postat 11 Octombrie 2014, 20:13 de anonim
prietenul pascas
Lasati-l pe DORU in pace. El in viata lui nu a luat pesches de la nimeni. Garantie suntem fostii colegi-subalterni de la vama, dan-fie iertat, potocu, trutulescu si altii.
Postat 07 Octombrie 2014, 14:15 de roman
Pentru EDU DORINEL
Cred ca am avut dreptate cind am enumerat anumite "personalitati" : -Dorel Patcas ,adjunctul de la finante , - executorul judecatoresc Girdan Marius Florin si altii care veneau sa se distreze la Coliba lu Horea (COLIBA LU DRACU) din Paleu de ne trepidau geamurile de la casele proprii de parca ar fi fost pe maidan,probabil asa se simteau dupa ce isi ungeau giturile cu licorile lui Bachus.Acum asa zisul restaurant s-a inchis in urma controlului facut de organele competente.Uite ca apar din urma si alte "personalitati", mai sus pusi PROCURORUL TAXATOR,la toti le vine rindul!!!!!! HALAL JUSTITIE SI FINANTE PUBLICE!!!!!!!! Cei saraci sunt executati.....cei din clanuri sunt pasuiti sau absolviti de datoriile la stat !!!!!!!!
Postat 06 Octombrie 2014, 21:08 de CIULI
Intubare sau numai CANALIZARE
Constat ca cei chemati sa raspunda acuzatiilor aduse legat de evidenta faptica a celor sesizatecatre cabinetul primului-ministru legat de poluatorul cel mai periculos,Spitalul Judetean Clinid de Urgenta Oradea,nu pomenesc nimic de proiectul de intubare ci doar de" extindere retea de canalizare","reabilitare retele de canalizare" .Oare de ce ? Intubarea nu inseamna cumva, ca ar trebui sa puna lacat institutiilor pe care le reprezinta (ABA Crisuri,Compania de Apa Cana, Garda de Mediu,Agentia de Protectie a Mediului- pentru ca si-ar pierde menirea) si sa plece acasa ?.INTUBAREA-solutie de compromis,aleasa de Bolojan si Pasztor pentru a primii finantare europeana insa care nu va rezolva ci ascunde sursele de poluare.Unde sunt banii alocati an de an din bugetul Primariei Oradea pentru DEPOLUAREA PARAULUI PARIS?
Postat 06 Octombrie 2014, 14:09 de Adrian Platona
dgaspc bihor
LA DGASPC BIHOR STITI CA CHELNERUL DE CALIN PUIA A ASCUNS SUB PRES TOATE ABUZURILE FOARTE GRAVE DE LA CP2 ORADEA MINORE INSTITUTIONALIZATE AU NASCUT AVORTURI FACUTE LA GREU ACOLO ABANDON SCOLAR INTRE BENEFICIARI SI F F MULTE ALTE FAPTE FOARTE GRAVE IAR IN SCHIMB SAMUIL MITRA I-A PUS GEAMURILE TERMOPAN LA IMENSA VILA FACUTA DIN SALARUL DE DIRECTOR DE LA DGASPC BIHOR
Postat 06 Octombrie 2014, 14:05 de biro
sa nu uitam
Sa nu uitam pe procurorul Leuca Gheorghe de la DICOT
Postat 06 Octombrie 2014, 10:50 de anonim
Edu Dorinel
pai normal edu dorinel a dat spaga la toata lumea mercea cosmin gusa procurori finante patcas fostu sef a finantelor acuma sunt curios cine mai ia mita de la el...
Postat 06 Octombrie 2014, 09:55 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON