URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filip, arma secretă

Sub Petru Filip, care va deveni preşedinte executiv, PSD vrea să împartă Oradea şi Bihorul cu UDMR. Devenite majoritare la judeţ şi municipiu, PSD şi UDMR au planificat reducerea lui Cornel Popa la "mai puţin decât a fost Radu Ţîrle", schimbarea viceprimarului Mircea Mălan cu Adelina Coste şi folosirea experienţei lui Filip împotriva lui Ilie Bolojan.

Şpăgar în serie

Prodecanul suspendat al Facultăţii de Medicină, Constantin Romanul, a recunoscut la anchetă că-şi obliga studenţii să-i plătească între 50 şi 200 euro ca să-i treacă la examene. Romanul a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi are un nou dosar penal la Parchetul Bihor, ai cărui procurori au strâns date ce arată că medicul folosea sistemul de colectare a şpăgilor de mai multe generaţii.

Universitate pentru to(n)ţi

Ca să-şi îngroaşe numărul plătitorilor de taxe, Universitatea orădeană s-a grăbit să-şi înfiinţeze controversatul colegiu postliceal, nici liceu, nici facultate. Fără să analizeze avantajele şi dezavantajele cursurilor inventate pentru tinerii fără Bacalaureat, şefii instituţiei s-au pripit să facă o şcoală postliceală, pe care însă au fost nevoiţi s-o pună în aşteptare din cauza criticilor profesorilor şi studenţilor.

Creştere pe minus

Efectele crizei: anul acesta, niciun mare investitor nu a mai venit în Parcul Industrial Eurobusiness. Speriaţi de reintrarea în recesiune, bihorenii îşi reduc cheltuielile pentru a-şi proteja bugetele limitate date de cele mai mici salarii din ţară, în condiţiile în care reducerea investiţiilor şi anul agricol prost le pun în pericol siguranţa zilei de mâine.

Maşinile discordiei

Curtea de Conturi acuză OTL că a cumpărat ilegal pentru Primărie 12 maşini, inclusiv pe cea folosită de primarul Ilie Bolojan. Auditorii susţin că, încălcând o lege din guvernarea Boc care interzice societăţilor publice achiziţia de autoturisme, OTL a creat un prejudiciu de 750.000 lei, contra-argumentul societăţii fiind că n-a făcut decât să-şi dezvolte serviciile de transport.

Erou de profesie

Cel mai experimentat subofiţer SMURD din România este un orădean: înainte de pensionare, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori a participat la peste 10.000 de intervenţii. Veteranului orădean îi pot mulţumi semeni din jumătate de ţară, pentru că, pe lângă miile de vieţi salvate din accidente de tot felul, Gyori a instruit în meseria de pompier şi paramedic aproape o mie de persoane din 16 judeţe.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria: "FITO 2014 este pentru toţi orădenii"

În următoarele trei săptămâni, orădenii pot profita de cel mai mare eveniment teatral organizat până acum în oraş. Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea oferă peste 60 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans, teatru de stradă şi teatru pentru copii, care vor aduce pe scene câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori români, dar şi tineri în curs de afirmare. Care sunt cele mai mari atracţii ale FITO 2014 ne spune Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria.

Secretul Oliviei

Străbunicul unei orădence ar putea fi fost pasager pe vestitul Titanic scufundat acum un secol. Om de afaceri în Budapesta, bărbatul şi-a abandonat soţia şi copiii, dispărând împreună cu secretara sa, iar după ani de zile de căutări, autorităţile şi rudele au ajuns la concluzia că cei doi au murit pe legendarul vapor.

Să câştigăm împreună!

O mare bancă dezvoltă la Oradea un centru de business destinat întreprinderilor mici şi mijlocii. Conducerea Volksbank România, în frunte cu vicepreşedintele Bogdan Neacşu, s-a întâlnit cu reprezentanţii a 65 de companii locale pentru a dezbate problemele mediului de business în vederea relansării afacerilor.

TIME OUT
Dublu cadou

Orădenii care încă nu au decis ce vor face vineri seară au, pentru prima oară după multă vreme, două oferte muzicale inedite, programate în acelaşi interval orar. Este vorba de spectacolul de operă Aida, co-produs în premieră la Oradea, cu decoruri, costume, orchestră, cor şi invitaţi de la Scala din Milano, şi concertul "Colors of Maria", al trupei Roots Revival, care dă o nouă interpretare melodiilor de neuitat ale Mariei Tănase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
750.000 lei prejudiul de la OTL.
Asta numai pentru masinile comandate de Bolojan pentru cei 12 care conduc primaria !!! Cati bani o fi aruncat aiurea in acesti ani individul acesta din fonduri publice, numai Dumnezeu stie, ca toata Curtea de Conturi doarme de ani si ani, trezindu-se doar cand nu mai are incotro si pagubele sunt prea la vedere.
Postat 22 Septembrie 2014, 20:38 de Dare
filip=nimeni in drum
abia am scapat de jigodia de filip de la primarie si, tiganu tot tigan, se intoarce pe fereastra dupa ce l-am dat afara pe usa. tin cu psd-ul dar cu golani ca filip si mang in frunte ma tem ca partidul asta va ajunge mai rau decat taranistii.
Postat 22 Septembrie 2014, 18:58 de Rromul simplu
Anti Bolovan !
Filip a fost spagarul sef care nu a facut nimic, dar absolut nimic pentru Oradea. A trecut jumatate din patrimonial orasului pe nume;le lui si cam atat. Nimic concret nu a ramas dupa el decat gaura neagra. Pacat ca Bolovan a ascuns dosarele lui fillip dupa ce a ajuns la PMO. Si totusio Bolovan v-a lasa ceva concret in urma lui. DACA parcurile industrial si fondurile europene se executatu pe vremea lui fillip altfel ar fi orasul azi. Dar acest tigan de Craiova nu a faut nimic caci nu I-a cazut nimic in palma lui unsuroasa !!! Toata greata pentru el !
Postat 22 Septembrie 2014, 10:42 de scortosul
Sub Petru Filip
Sa dea FILIP cu bomba in Bolojan si Carp ca ne-am saturat de idiotii astia de liberali care conduc orasul, iar pe Mang sa-l mai scuture ca tare-i adormit, accepta toate ineptiile lui Bolojan si a lui Popa.
Postat 22 Septembrie 2014, 10:06 de ORADEAN
Doamne ajuta !!!
Sub Petru Filip, care va deveni preşedinte executiv, PSD vrea să împartă Oradea şi Bihorul cu UDMR. Devenite majoritare la judeţ şi municipiu, PSD şi UDMR au planificat reducerea lui Cornel Popa la "mai puţin decât a fost Radu Ţîrle", schimbarea viceprimarului Mircea Mălan cu Adelina Coste şi folosirea experienţei lui Filip împotriva lui Ilie Bolojan.
Postat 22 Septembrie 2014, 09:32 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON