URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adi Mutu, ţepar de Oradea?

Controversatul jucător al Naţionalei României, Adrian Mutu, a deschis lângă Oradea o fabrică de carburanţi cu utilaje luate de la prietenul său, finanţatorul UTA, Adrian Marţean. Acuzaţi de patronul clubului arădean, el însuşi un tip cu probleme penale, că refuză să-i restituie instalaţiile, fotbalistul şi mama sa, Rodica Mutu, sunt cercetaţi acum de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor pentru escrocherie.

Se joacă cu focul!

Parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie, prima din Oradea, funcţionează de trei luni fără autorizaţie de la pompieri. Administraţia Imobiliară Oradea vrea să înceapă de săptămâna aceasta taxarea şoferilor care staţionează în parcarea supraterană, în condiţiile în care, din propria neglijenţă, clădirea nu are autorizaţie de securitate la incendiu, la fel cum nu au nici Sala Polivalentă, nici Stadionul Municipal.

Republica Autonomă Biro

Senatorul UDMR Biro Rozalia şi-a afişat pe gardul vilei o inscripţie bilingvă neautorizată. Fostă pretendentă la demnităţile de vicepremier al României şi de ministru al Culturii, fosta viceprimăriţă şi-a montat o plăcuţă cu emblema oraşului şi cu traducerea în limba maghiară a denumirii străzii Branului, pe cât de nelegală, pe tot atât de infidelă: Tőrcsvár utca, adică strada Castelul Bran.

Terasă la apă!

Indolenţa angajaţilor AIO blochează transformarea ruinei fostei Case a Pompelor de lângă Podul Dacia într-o terasă modernă cu vedere la Crişul Repede. Firma Lotus Center, câştigătoarea licitaţiei pentru concesionarea amplasamentului, s-a trezit în faza pregătirii lucrărilor că nu poate derula investiţia de 1,3 milioane lei deoarece imobilul licitat de municipalitate este intabulat pe... Universitatea Oradea.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Marius Deaconu, student la Universitatea din Oradea: "Am găsit o Universitate cu potenţial, dar fără viziune"

În urmă cu două săptămâni, câteva zeci de studenţi din toată ţara au protestat la Cluj Napoca, cerând demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a celui delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, din cauza modificărilor pe care aceştia le-au adus Legii Educaţiei. Printre protestatari s-a numărat şi Marius Deaconu, student la două facultăţi ale Universităţii din Oradea - Drept şi Istorie - şi totodată preşedintele celei mai vechi asociaţii studenţeşti din Oradea, Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în istorie.

Tânărul de 21 de ani este şi student evaluator în Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), astfel că ştie nu doar cum stau lucrurile la Oradea, ci şi la alte universităţi din ţară. Văzând de aproape lucrurile, cu plusuri şi minusuri, tânărul s-a convins: profesorii îşi văd doar de orele de curs şi de salarii, iar studenţii nu reuşesc să se unească, astfel încât să fie o forţă aptă să determine schimbări.

Castelul renegat

Vechi de un secol, castelul Zichy din Poiana Florilor, de lângă Aleşd, a fost renovat după ureche. Ridicat la sfârşitul secolului XIX de groful Zichy Jenő, drept cadou pentru soţia lui, castelul din mijlocul pădurii este acum în proprietatea Mănăstirii Sfintei Cruci, iar măicuţele l-au sluţit cu termopane din PVC şi alei betonate.

Judecătorul campionilor

Orădeanul Adrian Alexandrescu este în topul celor mai buni arbitri de polo pe apă din lume. Fost poloist, antrenor şi agent de jucători, fiul fostului preşedinte al FC Bihor s-a remarcat la nivel internaţional fluierând în cele mai importante partide de polo, inclusiv finala Campionatului European de anul acesta.

Casă în dar

Asociaţia Caritas Eparhial construieşte în Rogerius un bloc pentru cupluri formate din tineri care provin din orfelinate şi care vor să-şi întemeieze o familie. Prin programul filantropic al greco-catolicilor, perechile vor putea locui în apartamente timp de cinci ani, plătindu-şi cheltuielile şi punând deoparte bani pentru o viitoare locuinţă proprie.

Cinema sub clar de lună

Săptămâna aceasta Oradea devine un imens cinema în aer liber. După o perioadă săracă în evenimente culturale, în Parcul 1 Decembrie vor fi proiectate, timp de cinci seri, comedii, scurtmetraje de Oscar, pelicule româneşti şi producţii dramatice premiate la festivaluri internaţionale. Două caravane cinematografice naţionale ajung, concomitent, în oraşul de pe Crişul Repede, chemându-i pe orădeni la vizionări sub cerul, speră toată lumea, înstelat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Castelul si maica Mina !!!!!!!!!!!!!
Asta e aia care a ridicat biserica in mijlocul tancodromului, ca asa i-a sup ei cineva de sus ca e bine sa faca manastire pentru excroci la margine de oras unde sunt talhari mai multi. Dar cine naiba i-a dat autorizatie, de la Alesd sau de unde o fi, nu s-a uita pe teren despre ce e voba? Liberalul de la Alesd car semeneaza dupa mintea lui Bolojan sau a lui Popa, dupa cum bate vantul, e dus cu biserica in alta parte?
Postat 11 August 2014, 21:32 de able
Terasă la apă!
Angajaţii lui Bolojan "amatorul" să facă bine să se pregătească pentru plata daunelor aferente unei afaceri ratate, după atâta tam-tam făcut "despre ce gânduri bune are municipalitatea" faţă de Oradea !?! Cretinismul acestei administraţii publice locale nu are limite !?! Într-o bună zi o să mă trezesc la mine în curte cu nişte licitatori care o să vrea un loc de hotel, iar eu voi fi cel care va trebui să demonstrez că e terenul meu, nicidecum al domeniului privat al municipiului !?! Guvernul e în vacanţă, Ponta şi Dragnea studiată minuta la dosarul "Telepatia" ca să vadă dacă e şi ceva "chemare" pentru ei, prefectul "invizibil" e cu ochii pe subprefect şi atât, Curtea de Conturi doarme, DNA la fel, Miliţia ce să mai vorbim ... fiecare se crede "liber de sarcini", în timp ce Primăria municipiului Oradea e "ocupată" de 6 ani de "cretin-liberalul" de la Birtin !?!
Postat 11 August 2014, 21:25 de Car®p III
vai,vai..
Martian este un escroc notoriu care gaseste reporterasi in Oradia sa-l ponegreasca pe Mutu!Rusine dlor ziaristi,puneti botu prea usor!Rusine!!!!!!!
Postat 11 August 2014, 12:57 de Nea taticu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON