URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Justiţie contra DNA

Dosarul judecătorilor acuzaţi că au scăpat de puşcărie un individ condamnat pentru tentativă de viol, în baza unor acte false, a declanşat un război între instanţe şi procurorii anticorupţie. Magistraţii puşi sub învinuire - Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican - nu mai vor să judece procesele DNA, iar colegii lor de la Tribunal şi de la Curtea de Apel au decis să-i reclame pe procurorii orădeni la Consiliul Superior al Magistraturii fiindcă au cerut "suspecţilor" în robe să divulge secrete profesionale, adică modul cum deliberează înaintea pronunţării sentinţelor.

Aliaţii contra

Mutarea Muzeului în Cetate, "îngropată" după ce proiectul a fost respins de Consiliul Local! În vreme ce politicienii vehiculează doar mesaje propagandistice şi cifre îndoielnice privind cea mai eficientă soluţie pentru funcţionarea Muzeului Ţării Crişurilor, BIHOREANUL demonstrează, cu cifre, că sediul din Garnizoană va costa cu mult mai mult decât susţin autorităţile.

Pod cu suspendare

Ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce a recunoscut "tunul" pe care l-a dat statului. După ce că a obţinut contractul public în urma unui blat şi a luat peste 1,8 milioane lei pentru construirea unui pod în comuna Finiş, pe care nu l-a terminat niciodată, Daniel Sabău Merce a scăpat cu o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, însă are un nou dosar pentru delapidare şi spălare de bani.

Transilvania sub asediu!

Profitând de slugărnicia autorităţilor, magnatul Ioan Micula "remodelează" după bunul plac clădirea Transilvania, monument istoric aflat sub protecţia legii. Proprietarii amenajează în secret şi fără nicio autorizaţie parterul imobilului, pentru a lărgi restaurantul în pregătirea nunţii fiicei multimilionarului.

Ucis la datorie

Un agent de pază din Bihor a murit după ce a fost bătut cu bâtele de 8 scandalagii romi. La 37 de ani, Ozsvath Oszkar Levente făcea parte din echipa de intervenţie a firmei Total Guard Protect şi a fost trimis, împreună cu un coleg, să înăbuşe un conflict provocat într-un local din Tăuteu. Scandalagiii l-au bătut însă până l-au lăsat lat, iar azi bodyguardul "trăieşte" doar prin cei 6 oameni pe care i-a salvat după ce familia i-a donat organele.

Cu taxă inversă

Curtea de Conturi impută Teatrului Regina Maria că a cheltuit nelegal, doar în 2012, peste 80.000 lei. Banii au fost alocaţi tuturor angajaţilor, sub forma unei majorări de salariu acordate teatrelor care joacă în limba unei minorităţi naţionale, chiar şi după ce secţia română s-a separat de cea maghiară.

Salvaţi Libertatea!

Cinematograful din Pasajul Vulturul Negru, inaugurat cu mai bine de 100 de ani în urmă, stârneşte nostalgie multor generaţii de orădeni. Lăsat de ceva vreme în paragină, Cinema Libertatea are şansa să redevină casa iubitorilor de filme de artă, după ce cunoscutul producător Tudor Giurgiu a ales Sala mică a acestuia pentru dotare în cadrul campaniei naţionale "Salvaţi marele ecran!".

ORADEA NOASTRĂ

Vă roagă primarul!

Este deja un lucru ştiut. Uniunea Europeană îi obligă pe români să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică. Iar ca această ţintă să fie atinsă, singura soluţie o reprezintă reciclarea deşeurilor. Cei trei mari actori care trebuie să rezolve această problemă în Oradea, Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi administratorul staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, au demarat împreună o campanie menită să-i înveţe pe orădeni cum se colectează selectiv. Dar şi că cine reciclează are doar de câştigat...

Din Ciupercă, ciupercuţă

Aleşii orădenilor şi-au dat acordul, vineri, pentru construirea unei grădini publice pe Dealul Ciuperca, cu bani europeni. Ideea prezentată încă din 2012 prevedea că pe deal va curge o cascadă în trepte, pe lângă o podgorie şi o plantaţie de arbori giganţi, însă Primăria a renunţat la aceste planuri, din raţiuni financiare. Dealul Ciuperca rămâne doar cu alei de promenadă, verdeaţă, un amfiteatru şi o cafenea.

"Plimbătoare" de profesie

Boglárka Szegedi va termina curând studiile Universităţii Partium. Pentru a nu îngroşa rândurile absolvenţilor şomeri ori pentru a nu ajunge să lucreze într-un ABC pe salariul minim, tânăra a decis să-şi înceapă propria afacere. Cum de mică este iubitoare de câini, şi-a ales un job care să implice necuvântătoarele. Iar întrucât nomenclatorul meseriilor recunoaşte activitatea, a devenit primul bihorean... plimbător oficial de câini!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Din Ciupercă, ciupercuţă !?!
Cu cafeneaua asta se va îmbunătăţii imaginea dealului doar dacă Bolojan va servi la mese !?! Nu de alta, dar aşa ar putea învăţa ceva din domeniul relaţiilor publice !?!
Postat 07 Aprilie 2014, 12:06 de Carp III
Vă roagă primarul!
Apucă-te primare de sortat, că ai vreme destulă la dispoziţie, că şi aşa te plătim ca să cureţi gunoiul prin oraş şi tu tot te fofileşti după degetul arătător vârât în ochii orădenilor !?!
Postat 07 Aprilie 2014, 12:03 de Carp III
Cu taxă inversă !?!
80.000 lei a fost preţul plătit de Vulcu Daniel ca să fie confirmat/reconfirmat ca director al Teatrului Regina Maria !?! Banii trebuie daţi înapoi în solidar de el, împreună cu contabilii instituţiei şi cu decidentul Kiss Alexandru !?!
Postat 07 Aprilie 2014, 12:00 de Snow
Re: nem ioncsi, canci creier la tine!
.
Postat 07 Aprilie 2014, 11:55 de Life
Justiţie contra DNA !?!
CENZURAT
Postat 07 Aprilie 2014, 11:53 de Carp III
Pentru asta-i dreapta
Dar pana acuma, au solutionat si au dat verdicte cum au vrut cei de care acum sunt anchetati. Orecum va-ti simti cand sunteti in sala de judecata si completul habar nu are ce este in dosar, rade, etc, nu ia in calcul solicitarile avocatiilor, dar solutiile sun favorabile pentru D@A.
Postat 07 Aprilie 2014, 11:44 de opinia
asta-i dreapta
Toti care comenteaza aici nu cunosc legea!! Draga Ioncsi i-a pune mana pe noul Cod de Procedura Penala sa vezi ca ei chiar au dreptul sa se abtina si e normal sa se abtina daca acestor judecatori li s-a instrumentat un dosar de catre un procuror, sa nu judece dosare instrumentate altor oameni, tot de acelasi procuror!!! Puneti mana si informati-va inainte sa comentati!!!! Plus ca asa e moral, sa se abtina!!!!
Postat 07 Aprilie 2014, 11:03 de nem ioncsi
Ei asta-i buna...
Cum adica nu mai vor sa judece? E pe alese??? Sau daca judeca nu judeca corecT, numai ca sa faca in ciuda DNA...A sta nu-i treaba!! Trebuiau suspendati......Fac gat hotii
Postat 07 Aprilie 2014, 08:54 de ioncsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON