URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şpăgari în serie

Epidemie de corupţie la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor: în doi ani, trei funcţionari au ajuns clienţi ai procurorilor DNA. Cristina Afloare a fost trimisă în judecată după ce a luat 1.500 lei mită, în numai jumătate de oră, ca să ierte doi comercianţi de pe strada Ciheiului de nereguli pentru care ar fi putut să le "rupă" amenzi de 50.000 lei. La sfârşit, funcţionara a mulţumit în stilul ei pentru şpagă: "Săru' mâna, eşti boier".

Plagiat "spălat"

Acuzaţi de plagierea unor articole ştiinţifice, liderul PSD Ioan Mang şi soţia sa vor să scape de răspundere scoţându-l în faţă doar pe aghiotantul lor. Deşi mai bine de un an de zile s-au ferit să vorbească despre acuzele de plagiat, soţii Mang încearcă, în taină, să-şi salveze onoarea cu declaraţiile notariale ale asistentului Constantin Petre Popescu, care îşi asumă întreaga vină şi susţine că el este singurul plagiator.

Medicină în construcţie

Pe lângă renovarea secţiilor, Spitalul Judeţean îşi înnoieşte dotările, tratamentele şi... doctorii. În timp ce aplică tratamente noi pentru pacienţii bolnavi de Parkinson, AVC şi în curând boli de inimă, conducerea spitalului cumpără aparatură nouă, caută medici pentru secţiile deficitare, pregăteşte doctorii cu specialişti americani şi introduce salarizarea diferenţiată a personalului medical.

Votaţi să chiulească!

Comuna Bunteşti e singura localitate din Bihor unde consilierii locali n-au venit de un an la muncă. După ce s-au certat între ei până când au dizolvat Consiliul Local, lăsând comuna fără bani pentru investiţii şi în pericol să piardă finanţări europene, aleşii PDL şi USL din Bunteşti se pregătesc de alegeri anticipate, pe fondul indiferenţei localnicilor, sătui de gâlceava politică.

Scoate banii, nană Ană!

Peste o sută de pensionari CAP s-au trezit din luna iulie cu pensiile reduse la 350 lei şi, în schimb, cu datorii de zeci de mii de lei la Casa Judeţeană de Pensii. Bătrâni, bolnavi şi cu venituri de mizerie, foştii agricultori bihoreni au ajuns datori vânduţi statului pentru că funcţionarii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice le-au majorat pensiile în mod eronat.

Pădurea interzisă

Un afacerist din Lunca a blocat drumurile forestiere spre pădurile din zonă sub pretextul că s-ar afla pe un teren care îi aparţine de un deceniu, însă pe care nu s-a întăbulat. Condamnat deja la închisoare cu suspendare pentru că a stâlcit în bătaie un pădurar care n-a vrut să-i vândă lemne "la negru", Marcel Moş, zis Bivolu', e acuzat acum de şantaj, fiindcă a cerut muncitorilor forestieri "dijmă" din lemnele tăiate ca să-i lase să intre în pădure.

Plăteşti cât face!

Din 19 iulie, proprietarii de spaţii trebuie să prezinte certificate energetice la tranzacţii. Deşi certificatele energetice sunt obligatorii pentru corecta informare a celor care cumpără sau închiriază o locuinţă, iar o copie trebuie depusă la Primărie, până vineri municipalitatea orădeană nu a înregistrat niciun astfel de document.

Meşterul higheghilor

Tatăl consultantului în afaceri Dacian Palladi este unul dintre ultimii făuritori de viori cu goarnă din Bihor. Priceput la tâmplărie, beiuşeanul Cornel Palladi a confecţionat primul astfel de instrument pentru fiul său, iar acum se mândreşte cu realizarea primei viori electrice cu goarnă.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Dana Paşc, director executiv Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor
"Ne pleacă valorile, ne pleacă tinerii"

Inginer de meserie, licenţiată şi în Ştiinţe Economice, Dana Paşc este unul dintre puţinii manageri rămaşi în funcţie indiferent de partidele de la putere, deşi nu are carnet de partid, dar nici nu face un secret că are prieteni liberali. Originară din Târgu Neamţ şi căsătorită în Bihor, e angajată a direcţiei din 1992, iar din 1999 o şi conduce. Specialista a interpretat, pentru BIHOREANUL, datele ultimului recensământ, cu bunele şi relele lui.

Let's rodeo!

Pentru a câştiga o probă de bull-riding, un călăreţ trebuie să reziste încălecat pe un taur cel puţin 8 secunde.
Deşi pare scurt, acest interval de timp este considerat la nivel mondial cel mai periculos din toate sporturile, deoarece cowboy-ul trebuie să facă faţă unui animal puternic, violent şi neîmblânzit, care se zbate crunt pentru a-şi arunca greutatea de pe spate. Iar după ce o vede căzută, taurul mai vrea şi să-şi ia victima în coarne...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Plagiat "spălat"
Jenant musiu, foarte jenant, asa ca mai bine lasa-ne si te du de unde ai venit, adica la tiparnita la care le copiai altora carti sau, cum se mai zice pe la noi in traducere libera, tiparnita la care copiai cartile altora.
Postat 29 Iulie 2013, 13:32 de Juji
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON