URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lascău, arestat de FBI

Fostul şef al Direcţiei Finanţelor şi al PPDD Bihor, Ioan Lascău, condamnat pentru corupţie şi dat în urmărire internaţională, a fost găsit şi prins în America. Dispărut în luna martie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât să-l trimită după gratii pe 3 ani, Ioan Lascău a fost localizat în statul american Arizona, unde stătea în chirie la un amic bihorean, fiind reţinut de agenţii FBI în trafic.

Război pe Centru

Refuzul Primăriei de a supune dezbaterii publice proiectul revizuit pentru reabilitarea Pieţei Unirii periclitează şansa de a accesa 4,7 milioane euro de la UE. Invocând criza de timp, viceprimarul Mircea Mălan a impus un proiect elaborat de arhitectul bucureştean Horea Gavriş, ridicându-şi-i în cap pe cei din Oradea, care îl acuză de autoritarism şi kitsch.

Prea Smintitul Sofronie

Înmormântarea unuia din cei mai iubiţi preoţi ortodocşi din Bihor, Ioan Ciordaş, înteţeşte antipatia credincioşilor faţă de episcopul Sofronie. Un nou scandal a cuprins Eparhia Ortodoxă a Oradiei, după ce s-a aflat că PS Sofronie Drincec a plecat din oraş tocmai ca să nu participe la îngropăciunea la care au fost de faţă peste 2.000 de oameni, inclusiv episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Tata Monstru

Bărbatul arestat săptămâna trecută pentru că şi-a violat fiicele timp de 3 ani, uneia din ele făcându-i şi un copil, era un beţiv care îşi teroriza întreaga familie. Părintele incestuos, Veres Lajos, a fost denunţat chiar de fetele violate, în vârstă de 13 şi respectiv de 15 ani, care au fost nevoite să fugă de acasă pentru a scăpa de abuzuri.

Ţeapă la Minister

Primarul comunei Chişlaz, Tripo Ştefan, riscă închisoarea pentru că a cerut bani de la Ministerul Culturii şi i-a "îngropat" într-o construcţie... nefăcută. După ce a "rezolvat" licitaţia pentru ridicarea unui cămin cultural în satul Chiraleu, edilul a dat bani în avans firmei de construcţii, iar apoi i-a plătit toată lucrarea în baza unor acte pe care le-a falsificat împreună cu patronul acesteia.

"Nemuritorii" şpăgari

Deşi regulamentul Autorităţii Rutiere Române impune suspendarea din funcţii a angajaţilor cu probleme penale, şpăgarii din ARR Bihor se bucură de protecţia şefilor. În timp ce inspectorii care s-au vândut pe ciment, pălincă şi benzină continuă să "mulgă" transportatorii, fostul şef al Agenţiei Bihor, Ioan Curpaş, cel ce le-a dezvăluit afacerile, a fost întâi trecut pe linie moartă, ca simplu referent, iar apoi concediat.

Vine TIFF!

La mijlocul lunii iulie TIFF opreşte din nou la Oradea, cu filme nou-nouţe şi de mare succes. Orădenii au astfel ocazia să urmărească pe un ecran gigant inclusiv pelicula "Condamnat la viaţă", turnată în România şi având ca protagonişti monştri sacri precum Gerard Depardieu şi Harvey Keitel. Calitatea producţiilor va fi dublată de farmecul vizionării, filmele urmând să fie proiectate în aer liber...

ORADEA NOASTRĂ:

Reciclare "îmbulinată"

Deşi nu trebuie decât să arunce gunoaiele menajere separat de cele ce pot fi refolosite, mulţi orădeni continuă să încalce regula simplă a colectării selective.
Pentru a-i determina pe cetăţeni să adune separat deşeurile ce pot fi reciclate de cele menajere, cei trei actori ai sistemului - municipalitatea, operatorul de salubritate RER Ecologic Service şi administratorul depozitului de deşeuri, Eco Bihor - au stabilit o nouă strategie comună, cu scopul de a face recuperabilă, prin reciclare, o cantitate cât mai mare de gunoaie.

Luminarea la... faţadă

O plimbare de seară prin centrul istoric al Oradiei îi poate lăsa pe turişti şi pe localnici deopotrivă cu un gust dulce-amărui: zona abundă de clădiri cu o arhitectură deosebită, dar prea puţine au faţadele puse în valoare.
În ultimii ani, la presiunea Primăriei, lucrurile au început să mişte spre bine, iar unele faţade au fost refăcute migălos. Pentru a recompensa acest efort, dar şi pentru a scoate în evidenţă frumuseţile arhitecturale, municipalitatea va plăti iluminatul clădirilor reabilitate.

INTERVIU:
Emil Benţan, Şeful adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie:
"Ne preocupă curăţenia oraşului"

După 20 de ani de muncă la zăcămintele de ţiţei din Suplacu de Barcău, unde a pornit ca simplu inginer geolog şi a ajuns directorul sucursalei Petrom, şi după alţi doi ani petrecuţi la Bucureşti ca vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Emil Benţan a ajuns responsabil cu spaţiile verzi, locurile de joacă şi salubritatea Oradiei.
Director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Benţan susţine că, cel puţin de când cunoaşte el situaţia, curăţenia oraşului s-a îmbunătăţit. Şi pentru ca lucrurile să meargă spre mai bine, garantează că activitatea RER Ecologic Service din oraş e controlată zilnic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
curatenie...nu va e rusine
ma mir ca nu i este rusine d lui director sa spuna ca l preocupa curatenia. Eu personal am trimis sesizari peste tot, nu una...multe sa se faca curat sub pasajul Podului care traverseaza Crisul la Hotel continental. Nimic.... care curatenie domnule?????poate mergeti sa dati interviul pe gramada de c.....de sub pod si atunci sa spuneti ca va preocupa...ce? ce va preocupa nici nu cred ca va poate fi rusine, ca daca v-ar fi ati tacea
Postat 10 Iulie 2013, 12:38 de popescu
criminali ucid :))) nu au minte :))))multa in botox :))
multi se streseaza cu sange e suficient sa le dai un PUMN de SARE si omul maore in cateva minute :))) pe multi natura v a lasat fara minte si altora le a oferit INFINITUL in arta de a UCIDE natural :))) fara o picatura de sange , de viata :). CRUZIMEA nu are LIMITE cand e vorba de LASI !
Postat 08 Iulie 2013, 12:06 de criminali ucid :)))
criminali ucid :))) nu au minte :))))multa in botox :))
rau cu barbatia romanului cu tendinte de fugari, si daca te taiau bucati nu trebuie sa fugi ca oricum te omoara daca vor, criminali ucid :))) nu au minte :))))multa in botox :)) dar mori ca erou nu fugar !! BASESCU are o tactica pe care nu multi romani o inteleg si asta duce la dezechilibru cu privire la genele Barbatilor nostri. BASESCU sa faca sute de copii ca au ce mosteni :))) nicidecum un caracter de las :)>
Postat 08 Iulie 2013, 12:02 de criminali ucid :)))
las pana in maduva
numai lasii fug de D-zeu si incercariile pe care il dau celor ce fac rau in lume :))) asa ti e si neamul ?Barbatul este nascut sa si intaresca genele nu sa faca sex ca boul :)))
Postat 08 Iulie 2013, 11:59 de las si las
oricum rau prost e si LASCAU daca si a bagat prietenul BIHOREAN cu el in RAHHHHXAT :)))))!!
oricum rau prost e si LASCAU daca si a bagat prietenul BIHOREAN cu el in RAHHHHXAT :)))))!! A fugit sa traga si pe altii dupa el, astia nu au CARACTER !! de ce o mai fugit daca tremura de FRICA :)))))) "ALINA , Alina alina mi SUFLETELUL pricajiiitor !!! "
Postat 08 Iulie 2013, 11:37 de vai de capul lor !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON