URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Micula sub protecţie

Poliţiştii beiuşeni refuză să-i facă dosar penal faimosului fiu al milionarului Viorel Micula chiar dacă acesta a încălcat legea de două ori sub nasul lor.

Victor Micula şi-a instigat bodyguarzii să blocheze DN 76, oprind traficul în timpul marşului de protest desfăşurat săptămâna trecută, iar apoi, deşi nu are permis, a fugit cu motocicleta sub privirile poliţiştilor, care îl acoperă spunând că n-au văzut nimic.

Drumul Oradea-Beiuş-Bruxelles

Distrus ca după bombardament, DN 76 a devenit obiect de ping-pong între politicienii care promit modernizarea şoselei deşi decizia depinde, de fapt, de liderii UE.

Banii împrumutaţi pentru reabilitare de la Banca Europeană de Investiţii încă din 2008 au fost blocaţi patru ani de guvernele Boc, care n-au reuşit să înceapă lucrările, iar acum de FMI, care interzice folosirea creditului din motive de deficit bugetar. Între timp, CNADNR recunoaşte că a alocat pentru acest drum, pentru tot anul, 0 lei!

Falsuri la Tribunal!

Sute de maşini second-hand înmatriculate în Bihor au fost scutite de plata taxei de poluare după ce proprietarii şi-au procurat hotărâri judecătoreşti falsificate.

DNA a percheziţionat birourile şi locuinţele a două grefiere de la secţia de contencios a Tribunalului, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, precum şi cabinetul avocatului Călin Moisi, primii suspecţi de fabricarea sentinţelor pe bandă rulantă.

Lux pe mărunţiş

Petrolistul Attila Racz şi-a ridicat complexul Hanul Pescarilor din Săldăbagiu pe un teren al Universităţii, pentru care plăteşte o chirie de batjocură.

În baza unui contract încheiat în 2005 şi prelungit cu largheţe de fostul rector Cornel Antal până în 2020, chiria lunară pentru cele 10 hectare de sub complex este de doar 3.000 lei, iar pentru lac Universitatea nu-i ia lui Racz nici măcar un bănuţ.

Încremeniţi în proiect

Municipalitatea reface unul după altul proiectele investiţiilor importante care, fiind întocmite de mântuială, riscă să compromită lucrările.

Executate pe bani puţini, documentaţiile unor investiţii de zeci de milioane de euro, precum construcţia Aquapark-ului, modernizarea sistemului de termoficare şi reabilitarea Pieţei Unirii, trebuie date la refăcut, ceea ce întârzie lucrările cu lunile.

"Boacteri" la Parchet

Orice naş îşi are naşul: controlorii OTL au luat şpagă de la poliţiştii sub acoperire.

Opt controlori de bilete din totalul de 23 câţi sunt angajaţi la societatea Oradea Transport Local s-au ales cu dosare penale după ce poliţiştii sub acoperire i-au prins cerând şpagă ca să nu-i amendeze pe pasagerii fără bilet ori abonament.

Kiss preferă lei

Şeful UDMR Bihor vrea ca românii care s-au împrumutat în valută să-şi poată achita datoriile anticipat, ieftin şi în lei.

Chiar dacă bancherii şi consultanţii financiari consideră că ideea lansată de Alexandru Kiss e injustă şi inacceptabilă, pentru a obliga băncile să suporte împreună cu clienţii greul crizei, 13 din cei 15 parlamentari bihoreni s-au angajat să o transforme în proiect de lege.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Csuzi Istvan, director OTL: "Nu pot garanta că nu se fură"

Inginer, fost candidat la deputăţie, Csuzi Istvan se numără printre udemeriştii rămaşi pe post după divorţul USL-ului de UDMR în plan local. Descurcăreţ şi calculat, directorul OTL se bucură de simpatia primarului Ilie Bolojan, care l-a nominalizat nu o dată ca exemplu de competenţă. Iar acum va trebui să-şi dovedească din nou calităţile. Managerul are ca temă de casă să redreseze societatea prin reduceri de personal şi majorări de tarife, pentru a compensa scumpirea combustibililor. "OTL nu e copil sărac să fie hrănit de Primărie!", spune Csuzi.

Haiducie-n Primărie

Un funcţionar al Primăriei Holod a înşelat sătenii punându-i să achite impozite mai mari decât cele reale.

Remus Bondar a părăsit postul de inspector fiscal după ce primarul Ioan Horga s-a prins că ar fi încasat cu 1,7 miliarde de lei vechi mai mult decât datorau locanicii, micşorând apoi în calculator sumele percepute în plus, pentru a-şi însuşi diferenţa.

Câini contra oameni

Trist dar adevărat: orădenii sunt mai interesaţi de câini decât cum sunt crescuţi copiii lor.

Deşi e considerată o problemă "fierbinte", părinţii nu s-au înghesuit miercuri la dezbaterea Regulamentului creşelor, în timp ce o zi mai târziu zeci de iubitori de câini au făcut circ la Primărie, numindu-l pe Bolojan "Hitler de Oradea".

Călin, nebunul

Un beiuşean a fost ovaţionat îndelung după ce a cântat pe voci "nebune" la preselecţiile "Românii au talent".

Abilitatea de a o face pe bufonul şi vocea puternică l-au propulsat pe Călin Marincaş în semifinalele emisiunii Pro TV, făcându-l chiar să spere la o carieră în show-biz.

TIME-OUT
Teatru "à la légère"

Că e comedie, că e dramă, "pe lângă" merge o bere ori o tărie, după caz. Cam asta e ideea de la care, ca peste tot, a înflorit şi în Oradea aşa-numitul teatru de pub, unde Thalia se simte ca la ea acasă în jeanşii preferaţi ţinutelor scrobite.

Drumul l-a deschis o mână de actori care în 2008 a înfiinţat asociaţia culturală Artemotion. După patru ani, aceasta a ajuns să deţină propriul local rezervat teatrului şi muzicii, iar orădenii au fost cuprinşi de moda spectacolelor independente şi neconvenţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Jos palaria
Jos pălărie în fata celor de la Stage pentru tot ce fac pentru noi.Nu ştiu cine ar mai fi în stare sa nu facă compromisuri pentru a păstra acel loc plin de bun simt neatins.Nu vreau sa par melodramatic,însă în societate care trăim, cred că e foarte uşor să cazi în capcana kitch-ului,a transformarii acestui minunat local într-un club ori de fiţe, ori cine ştie ce birt care să. le aducă venituri uşor de obţinut. Bravo Domnilor suntem mândri că avem aşa ceva în Oradea!!!!!
Postat 15 Aprilie 2013, 13:42 de Codrin
Impozite in plus
Nu stiu ce a facut domnul Bondar de la Holod, dar stiu ca de cand de impozite se ocupa altcineva lucrurile nu stau deloc bine. Consilierul primarului a dispus numararea tuturor masinillor din comuna. Numai ca, in loc sa verifice unde sunt inmatriculate autoturismele holodanilor, le/a trecut, de la sine putere, la Holod. Asa se face ca unii holodani s/au trezit ca au de plata in doua locuri impozitul pe autoturism, ceea ce nu e legal. De asta de ce nu scrieti?
Postat 15 Aprilie 2013, 10:52 de Holodan
Hehehe..
..Victoras copil timpit..mata e de vina...!Ce moaca de idiot ai,chiar daca esti fiu de cacacean milionar!!!De ce l-a gonit mata pe ALIN primul ei copil de acasa?
Postat 15 Aprilie 2013, 10:23 de mitru
Bodyguarzi prosti
Dar ce prosti trebuie sa fie bodyguarzii lui micula-mic daca fac tot ce ii asmuta stapanul sa faca!
Postat 15 Aprilie 2013, 09:08 de Daniel
halal primar !
Ba da, Balbajan e ala care i-a prostit pe oradeni ca a facut si-a dres, parcari, Piata Unirii, termoficare, iar prostii l-au votat ca boii :))))) Acum sa vedem, ce-o sa faca frajerii de oradeni cand o sa ajunga la sapa de lemn ! Ca mai bine-l votam pe Cseke, frate, ala macar are alta educatie si de-aia nu mai pot eu ca-i ungur, ca doar a mai avut Oradea primari maghiari si mai demult, exact cand a inflorit orasul ca niciodata, asa ca...
Postat 15 Aprilie 2013, 00:37 de Hall of Fame
cel mai...
Abia astept sa scriu un comentariu cand voi citi textul dar nu m-am putut abtine! Cum, proiectele AquaPark, Piata Unirii si termoficarea, date la refacut? Pai nu s-a ocupat de ele cel mai competent, cel mai pretuit, cel mai bun dintre toti, PARINTELE?
Postat 15 Aprilie 2013, 00:06 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON