URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2012, 13:00

Noul UDMR: Liderii fac pasul în spate, promovând candidaţi noi

Noul UDMR: Liderii fac pasul în spate, promovând candidaţi noi ECHIPA "FRISS". Aureolaţi cu rezultatele obţinute în administraţie, Pasztor Sandor (stânga) şi Cseke Attila (dreapta) au poruncă să câştige Bihorul şi Oradea. Şi, pentru că alegerile se vor juca într-un singur scrutin, şansele UDMR sunt mai mari decât oricând
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de un deceniu în care stegarii i-au fost "eminenţa cenuşie" Alexandru Kiss şi viceprimăriţa Rozalia Biro, UDMR Bihor îşi schimbă radical tactica.

Întrucât nu poate ignora concurenţa pe electoratul maghiar strânsă în jurul lui Laszlo Tokes, dar şi fiindcă pe 10 iunie are o şansă de câştig reală în condiţiile în care competiţia durează o singură zi, UDMR pariază totul pe doi candidaţi cu suflu proaspăt şi calităţi certe: fostul ministru Cseke Attila, lansat spre Primărie, şi Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, pus să cucerească şefia CJ.

Apus de sori

După o lungă dominaţie, tandemul Kiss-Biro dă semne că cedează prim-planul unei noi generaţii de politicieni UDMR. Raţiunile deciziei sunt multe, dictate de uzura veteranilor, de noile reguli după care se vor desfăşura alegerile, dar şi de competitori.

Hotărârea înnoirii echipei de candidaţi a fost pregătită întâi la Oradea, unde viceprimăriţa Rozalia Biro, în funcţie din 2000, pare să-şi fi spus ultimul cuvânt. "După ce a fost alături de primarul Ilie Bolojan, dânsa nu poate duce o campanie în care să-l combată", a explicat BIHOREANULUI un reprezentant UDMR. În plus, Biro are şi probleme de imagine, fiind cercetată pentru că în 2007 a semnat din partea municipalităţii actul de închiriere a fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, din a cărei conducere face şi ea parte. Ca urmare, UDMR i-a pregătit o ieşire onorabilă din scenă, urmând fie să o trimită în Camera Deputaţilor, fie la Parlamentul European.

În ce-l priveşte pe Alexandru Kiss, din 2000 încoace vicepreşedinte, preşedinte, şi din nou vice al CJ, acesta şi-a cucerit poziţiile nu prin voturi, ci prin negocieri. Doar în 2008 s-a supus examenului uninominalului, dar a ratat victoria, deoarece în timp ce îl combătea pe PDL-istul Ştefan Seremi, outsiderul Radu Ţîrle a scăpat în câştigător. Cu siguranţă, boss-ul UDMR-ist, el însuşi personaj controversat, a calculat că e mai eficient să nu se expună unei competiţii deschise.

Culoar favorabil

UDMR a trebuit să caute alternative şi pentru că în sânul comunităţii maghiare PPMT-ul lui Laszlo Tokes se arată mai incisiv decât PCM-ul de acum 4 ani. De altfel, cu mult înainte să înceapă campania, un ONG apropiat fostului episcop a şi răspândit fluturaşi ce-i prezintă pe Biro, pe Kiss şi pe discipolul acestuia, Szabo Odon, ca pe nişte personaje care nu au făcut nimic consistent pentru conaţionali, ci şi-au consolidat poziţiile personale.

Necesitatea găsirii unor candidaţi invulnerabili din acest punct de vedere s-a suprapus noilor reguli ale alegerilor. La un singur tur de scrutin, deci fără balotaje ulterioare, UDMR îşi poate mobiliza simpatizanţii ca nimeni altcineva, ceea ce, în condiţiile în care românii şi-ar distribui voturile mai multor candidaţi şi partide, i-ar permite să-şi atingă măcar unul din cele două obiective importante. Condiţia de bază fiind, însă, să prezinte propriului electorat feţe noi, care să "smulgă" în plus voturi şi de la români.

Candidaţi curaţi

După lungi analize, UDMR şi-a prezentat "aleşii" joia trecută. "La Primăria Oradea, singura opţiune şi-a exprimat-o Cseke Attila, dorit de organizaţie şi recomandat de doamna Biro. Pentru Consiliul Judeţean, organizaţia a hotărât acum câteva luni fie să candideze domnul Kiss, fie o altă persoană pe care dânsul o va nominaliza. Domnul Kiss l-a nominalizat pe Pasztor Sandor", declara Szabo Odon pentru BIHOREANUL.

Cei doi candidaţi-surpriză se anunţă cât se poate de redutabili, atât fostul ministru al Sănătăţii, cât şi şeful ABA Crişuri bucurându-se de o bună reputaţie personală şi profesională, convingătoare chiar şi pentru electoratul român, cu atât mai mult cu cât sunt şi tineri, şi lipsiţi de marote naţionaliste.

Cseke se va strădui să le amintească orădenilor nu numai experienţa sa şi generozitatea cu care, ca ministru, a alocat fonduri pentru spitale, ci şi detaliul că înainte de a face politică la nivel înalt a fost consilier local la Oradea. "Oradea este şi oraşul meu, şi cred că merită mai mult decât în mandatele care au fost până acum", a spus Cseke.

Mai departe, rămâne de văzut cum îşi vor duce Cseke şi Pasztor campaniile, ce teme şi programe vor propune şi cu cât succes. Căci, dacă vor eşua, n-ar fi exclus ca fostul ministru să fie considerat insuficient de bun pentru a căpăta premiul de consolare, adică funcţia de viceprimar, cum nici cel de-al doilea nu poate fi sigur că va fi vice în locul lui Kiss...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
shulfe udmerriste
cocota politicii din Romania.
Postat 11 Aprilie 2012, 08:33 de bill
jos hudemeristi
astia nu stiu altceva decat sa-si vada de propriul interes si sa fure cat mai mult!
Postat 11 Aprilie 2012, 08:18 de oradean
HOTII !!!!!!!
HUU.......HOTILOR !!!!!!!!!
Postat 11 Aprilie 2012, 08:11 de roujii cu gasca
JOS PENALI
mai nebunilor penali care va temeti ca o s-a va pierdeti privillegiile pe care le aveti facute de bolojan si acoliti de ce dracu s-a va votam ca voi ati fost condusi de ROJI si KISS s-a va mai voteze cei din vadu crisului s-au alesd,pai ciordel pardon cornelas o fost la guvernare din 90 si pana acum no adus nimic acestui judet unguri au renovat toate spitalele din oradea pe timp de criza cand PARTIDUL PENAL ERA LA GUVERNARE ECONOMIA ROMANIEI DUDUIA UN LEUT NU A VENIT IN ORADEA DIN CONTRA CORNEL .BOLOJAN TARICEANU AU DAT TOT CE AU CERUT IREDENTSTI UNGURI DIN ORADEA IAR ACEST PARTID PENAL NU A CERUT UNGURILOR DONATIA GOJDU .PA PENALILOR PARTID ANTI ROMANESC .
Postat 10 Aprilie 2012, 21:16 de romanul
vize
Vrem desfiinţarea UE, graniţe şi vize de intrare în România pentru toţi migratorii din jurul nostru (unguri, ruşi, bulgari, sîrbi), precum şi pentru pedofilii din vest. Vrem economie, bazată pe o industrie autohtonă puternică, fără speculaţii de nici un fel. Deasemenea armată puternică cu care ne vom proteja de toate leprele.....
Postat 10 Aprilie 2012, 10:09 de pistike
jos cu ungurii!
Afara cu ungurii de la guvernare, la asta ma refeream! Au fost partasi la toate hotiile facute de pedisti, au zis ca ies de la guvernare daca nu ni se readuc salariile la nivelul - oricum ridicol de mic - de dinainte de taierea samavolnica. Nu si-au respectat prpmisiunea, au preferat sa fure cat mai mult, cot la cot cu pedistii cei mizerabili! Deci afara de la conducerea tarii, ca ne-am lamurit cu ei definitiv! Numai placute si facultati separate, atata stiu!
Postat 10 Aprilie 2012, 09:56 de min
@ vvvvv
de acord cu tine.
Postat 10 Aprilie 2012, 01:20 de vot
vvvvv
cum o fii cum nu o fii da eu tot pe tarle il votez ca se vede ca ii om cu demnitate si onoare si nu se lasa cumparat de toti smecherii
Postat 09 Aprilie 2012, 23:21 de vvvvv
@chis mot
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc ! Corect ?
Postat 09 Aprilie 2012, 22:01 de altcineva
keke otila
noul udmr sau noul dreq (vechi)
Postat 09 Aprilie 2012, 21:56 de jigodiiudemeristosep
pt chis mot
Chestia cu Schengen e rezolvata. asa cum e rezolvata si chestia cu defuncta ungaria mare. mortul de la groapa nu-l mai intorci, orcat ati boci. Corect ? hehhehhehehehe.......fraiere.
Postat 09 Aprilie 2012, 21:46 de heheheheehehe
altcineva
Pt. altcineva. Traiesti in Europa si te supui legilor U.E. Daca voi nu respectati conditiile si legile aderarii spatiului Schengen, atunci ramaneti in Romania ! Corect ?
Postat 09 Aprilie 2012, 21:27 de chis mot
ungaria mare
ungaria mare, care a conţinut şi Ardealu, s-a înfiinţat în 1867 şi s-a desfiinţat efectiv în 1921, odată cu eliberarea ţării de către Armata Română. Atunci trebuia să facem curăţenia mai temeinică. Da nu-i târziu niciodată, măcar pînă la Tisa să facem deratizarea, de data asta cu ţigani cu tot
Postat 09 Aprilie 2012, 20:21 de pistike
Lepre udemeriste
Lepre udemeriste
Postat 09 Aprilie 2012, 19:57 de Lepre udemeriste
@ chis mot
de acord cu tine pana la un punct. rahatul de ungaria mare, a dat ortul popii. kaput, konec, finish. ungaria mare, stat artificial, creat prin jafuri si hotii a murit. Traiesti in Romania si te supui legilor Statului Roman. Daca nu-ti convine pleaca in ungaria. Corect ?
Postat 09 Aprilie 2012, 19:02 de altcineva
iudemeristi nesimtiti
tot cu ochii dupa furat !
Postat 09 Aprilie 2012, 18:56 de oradean
istorie
Pt comentariul cu "afara cu ungurii". Sa stii ca pe mine mai mult intereseaza traiul zilnic, decat placutele bilingve. Si de unde afara prietene ? Stramosii nostri traiau in Transilvania care apartinea Regatul Ungariei. Noi am nascut in Transilvania si nu in Tara Romaneasca ! Nui tot una.
Postat 09 Aprilie 2012, 18:55 de chis mot
HOTII !
aceiasi "marie" dar cu alta palarie. HOTII !!!!!!
Postat 09 Aprilie 2012, 18:26 de roujii cu gasca
anti tibet-mongolia
Păstor ăsta e individu' care a pus pe malu Crişului, gazonu' ăla bun, adus din ungaria la un preţ de şi dacă ar fi fost din argint trebuia să fie mai ieftin. Ceche Otilo e ăla care a fost ministru sănătăţii cu singuru' "merit" că a sifonat banii guvernului spre firmele partidului s. r. l., partid etnic, la rândul lui proprietatea lui şoanyi chiş. Dacă i-a uns şanyi în funcţie, vă daţi seama ce oameni au bozgorii....@safe: stai liniştit că vom merge la vot da' n-o să putem vota cu pesedeii tăi, voi fiind partidul lui ion visarionovici iliescu caghebe, partidul care a privatizat petromu' şi de 20 de ani se chinuie să distrugă ce poate din România. P. S. Era clar că autorul articolului e cel care are exclusivitatea subiectelor fino-mongoloido-tibetane, Adrian Abrudan (zis Criş)
Postat 09 Aprilie 2012, 17:53 de petrache
consiliul
ce culoar favorabil? castiga Bolojan fluierand. eventual Cseke va mobiliza mai multi unguri la vot si va aduce beneficii la pozitia partidului in Consiliul Local
Postat 09 Aprilie 2012, 17:40 de rossi
Romani, la vot!
Place sau nu, ungurii stiu sa-si aleaga candidatii.La alegerile locale nu sunt excluse surprizele, iar pentru a fi linistiti, romanii trebuie sa faca un singur lucru, SA MEARGA LA VOT.
Postat 09 Aprilie 2012, 17:00 de SAFE
zeroooo predomina "sunt cineva" ca prezenta fizica.
UDMR fac prezenta ca in rest vedem clar ce se intampla in sistemul de sanatate :ZERO activitate profesionala colectarea spagis si Coruptia masiva intretinuta.Medici de familie au ajuns sa faca evaziune fiscala !!!! voi realizati ce aport are UDMR in Oradea ZEROOOOO , daca un MEDIC fumeaza voi realizati cat da el pe sanatatea voastra :ZEROOOOOO.INtelegeti ca in orice domeniu sunt PIONI de sacrificiu care harnesc casta cu VICTIME :))
Postat 09 Aprilie 2012, 15:41 de ica aport :ZERO
huo udmereilor!
kiss si biro vor fi de fapt creierele, cheke si pastos marionetele. nu-i clar?
Postat 09 Aprilie 2012, 15:00 de sever
afara cu ungurii!
Ungurii tot unguri. Daca vor fi alesi or sa puna placute bilingve si cam atat. Ca si pedistii, nici astia nu stiu altceva decat sa-si vada de propriul interes si sa fure cat mai mult!
Postat 09 Aprilie 2012, 14:59 de min
si aia dar cu ce COSTURI si cui ?
de ce nu faceti PUBLIC bugetul de cheltuieli cu privire la orice PROIECT ?in primul rand hrana este importanta , familia si pe urma bogatia materiala privata sau publica, putem discuta de o hranma santoasa in Oardea sau asteptam raportul cu privire la numarul mortilor, chiar in halul asta ne stiti de TARANI semianalfabeti : :) daca voi considerati ca moralitatea se bazeaza pe banii sunteti distrusi si numai banul va mai tine in viata.
Postat 09 Aprilie 2012, 14:22 de se face aia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON