URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Negură pe CET: Norul de fum lansat asupra oraşului anunţă falimentul centralei orădene

Negură pe CET: Norul de fum lansat asupra oraşului anunţă falimentul centralei orădene NORI NEGRI. Avaria de vineri la cazanul pe cărbune al CET a afumat jumătate din oraş, alarmând pompierii, şocând orădenii şi lăsând fără apă caldă, până spre seară, două cartiere. "Toată lumea ştia că o să crape. Cazanul e aşa distrus că se poate prăbuşi oricând", zice un muncitor. Situaţie valabilă pentru tot CET-ul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul nu mai scapă de belele: luni a fost confirmată mega-amenda de mediu, miercuri a fost aplicată o super-penalizare pe veniturile din energie, iar vineri a suferit o avarie de amploare.

„E o perioadă dificilă, dar activitatea se desfăşoară normal. Suntem obligaţi să menţinem echipamentele în funcţiune până intră în parametri noua sursă”, spune administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula. Dar asta înseamnă doar amânarea inevitabilului...

Săptămâna neagră

Intrată în insolvenţă pentru datorii de 320 milioane lei, Electrocentrale a pierdut, pe tăcute, la Curtea de Apel Oradea procesul împotriva Administraţiei Fondului de Mediu pentru uriaşa amendă de 33,4 milioane euro primită în 2014. Dacă aceasta se aplică, societatea intră direct în faliment. „Am făcut contestaţie la Înalta Curte şi vom contracta o firmă de avocatură”, spune Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale.

Firma are nevoie de cei mai tari avocaţi pentru a spera ceva de la următorul complet. Prima instanţă a hotărât că societatea îşi merită penalizările, de vreme ce în aprilie 2013 nu a depus la timp, la Registul unic european, cele 334.000 certificate de bioxid de carbon aferente anului precedent. CET-ul şi-a motivat întârzierea prin faptul că zilele de 1 şi 2 mai au fost libere şi toate tranzacţiile blocate, dar degeaba. „O analiză a fondului acestor aşa-zise cauze exterioare reflectă de fapt probleme şi cauze de ordin managerial”, a constatat instanţa locală.

Ameninţarea

În ciuda evidenţei, Necula crede că societatea se mai poate salva. „Judecătorul sindic care gestionează insolvenţa Electrocentrale a stabilit că amenda este tardivă şi a respins înscrierea ei la masa credală”. Altfel spus, amenda nefiind pusă pe lista datoriilor sub care s-a tras deja linie, CET-ul ar scăpa de plata ei.

Speranţe deşarte, însă! Cel mai probabil, AFM va ataca în instanţă împărţeala făcută. Iar dacă instituţia câştigă procesul, va avea de recuperat de 10 ori mai mulţi bani decât toţi ceilalţi creditori la un loc, începând cu statul român, cu creanţe de 11 milioane lei, până la ANRE, cu 14.000 lei.

Cum Electrocentrale nu are nicio şansă să-şi asume plata celor 33,4 milioane euro, planul de reorganizare propus de Necula cade, iar firma dă faliment. Şi nici măcar nu este singurul conflict cu miză mortală...

La loc comanda!

CET-ului i-a fluierat glonţul pe la ureche toamna trecută, când planul de reorganizare a fost aprobat la limită, dar situaţia se poate schimba. Lucru încă neştiut, luna trecută, Tribunalul Bihor a admis trecerea ANAF din categoria creditorilor bugetari, care îşi primesc doar 10% din bani, în cea a garantaţilor. Decizia e cu dublu efect. În primul rând, asta înseamnă că Fiscul îşi va recupera integral creditele în valoare de 10,5 milioane euro, garantate şi plătite în locul Electrocentrale, iar în al doilea rând că planul de reorganizare are toate şansele să fie respins.

Documentul a fost adoptat în septembrie 2014 cu trei voturi „pentru” din partea salariaţilor, a creditorilor chirografari, adică indispensabili funcţionării firmei, şi a celor garantaţi. „Împotrivă” au votat categoriile de creditori bugetari şi cei chirografari de rang doi, neesenţiali funcţionării firmei. Cum la votul dat de bugetari a cerut falimentul centralei, la fel ca Direcţia Generală a Finanţelor Publice, e de aşteptat ca ANAF să-şi menţină poziţia şi la categoria creditorilor garantaţi, iar situaţia să se răstoarne. Vor fi trei voturi împotriva reorganizării şi doar două în favoarea ei, ceea ce înseamnă faliment.

Lovitura de pedeapsă

Tot săptămâna trecută, Electrocentrale a pierdut şi venituri consistente. Centrala are de rambursat statului nu mai puţin de 24,7 milioane lei din cele 30 milioane lei primite anul trecut ca bonus de cogenerare plătit centralelor care obţin curent electric şi agent termic în aceeaşi instalaţie şi cu acelaşi combustibil.

Dacă anul trecut CET a returnat fără probleme 6 milioane lei din bonusul nemeritat încasat între anii 2011 şi 2013, acum sancţiunea e dărâmătoare. „Centrala nu va mai primi cam un an de zile niciun leu din bonusul de cogenerare”, spune Necula.

Tragerile au început săptămâna trecută. Transelectrica a oprit primele 3,5 milioane lei din factura pe care o avea de încasat Electrocentrale pentru curentul electric livrat în aprilie. Efectul? Centrala va trebui să se descurce din 2,5 milioane lei pe lună, bani încasaţi din apă caldă şi curent, în condiţiile în care cheltuie lunar de 4 ori mai mult numai pe gaz şi salarii. E drept, CET are strânşi din iarnă cam 10 milioane lei, dar suma i-ar ajunge cel mult două luni.

Asemenea altor 6 CET-uri din ţară, centrala orădeană a dat în judecată ANRE şi Transelectrica, reclamând modul netransparent de calcul al sumelor şi poprirea abuzivă a banilor, însă un proces durează cu anii, iar facturile curg lunar...

După defecţiuni, avarie...

De parcă nu ar fi suficient, CET-ul se dovedeşte o ruină care stă să cadă. Anularea oricărei investiţii - pentru că în timpul construirii noii centrale pe gaz reparaţiile la cea veche pe cărbune au fost reduse la strictul necesar - face ca Electrocentrale să funcţioneze la noroc. „Toate cele trei cazane pe cărbune sunt ruginite, înfundate cu cocs şi scapă fum peste tot. Oricând se poate prăbuşi unul şi se termină totul”, spune un muncitor.

Nu mai departe de vinerea trecută, o avarie la cazanul IV a făcut ca gazele de ardere să fie evacuate direct prin instalaţie, iar zona industrială să se umple de fum. În condiţiile în care centrala nu mai are aviz de funcţionare din 2014 pentru că nu respectă standardele de mediu, incidentul a atras automat atenţia asupra funcţionării ilegale a CET-ului. „În circa o lună vom face un control la Electrocentrale pentru a verifica dacă a oprit instalaţiile de ardere care nu respectă parametrii asumaţi”, spune şeful Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele (foto).

Cum peste vară CET şi-a propus să ţină în funcţiune doar cazanul pe gaz, care respectă standardele de mediu, are toate şansele să treacă de control. Asta nu şi dacă ajunge în imposibilitatea de a plăti gazul. Căci acest detaliu chiar ar însemna faliment...


ANALIZEAZĂ FALIMENTUL
„Nu putem ajuta CET-ul!”

Rămas pe venituri de 2,5 milioane lei lunar în condiţiile în care are de plătit 8 milioane lei pe lună numai pentru gaz, CET-ul îşi va reduce toate cheltuielile, de la cele pentru reparaţii până la cele de personal. La fel ca în 2014, o parte din angajaţi ar putea fi trimişi în şomaj tehnic.

Spre deosebire de alţi ani, Primăria nu va mai băga niciun leu în centrală. „Nu putem ajuta CET-ul. Oradea are angajamente în valoare de 35 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor europene, bani pe care i-a acoperit din credite”, explică city managerul Eduard Florea.

De altfel, primarul Ilie Bolojan nu ascunde că analizează varianta declarării falimentului CET. „Poate nu ar fi o prostie să fuzioneze înapoi cu Termoficare şi s-o ia de la zero. Nu ştiu încă. Deocamdată analizăm toate riscurile şi vom lua nişte decizii fundamentate economic şi juridic”, spune edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
habemus referendum
o stiti pe aia cu fumul cand se alege Papa la Vatican? Eh la Oradea de cate ori i se nazare primarului de un referendum semnalizeaza cu niste fum la CET.
Postat 12 Mai 2015, 22:50 de neajean
"Alo"
Ca si o paranteza, va rog incetati cu "Alooo" ca e de un penibil greu de explicat. Vorbiti la telefon sau ce Aloooo Aloo ?? Serios, va faceti de ras.
Postat 12 Mai 2015, 17:29 de marius_ro
Esti tare doar in fleanca
Si eu sant unul care comentez....ca nu-ti convine tie ce...fix problema ta...la IMPOZITELE....MULTE SI F..indestulate cel putin din partea mea...te plateste pe tine bolovanu...cam cu 30 lei /zi...Du-te copile si munceste...esti gras si cu putine sanse de a te afirma singur.....
Postat 12 Mai 2015, 15:45 de Tinas
.
toti care comentati aici impotriva a ceva bun ce se face in Oradea, sunteti de fapt ciumele acestui oras. Imi pare rau ca impart orasul cu specimene ca windos si tds
Postat 12 Mai 2015, 12:41 de David
AgentulTermic
il doare in spitz pe Balbajan de oras si de oradeni, el vrea sa se uneasca cu Popus si cu mafia imobiliara din sanmartin, in timp ce lumea va muri de frig in case si nu va avea apa calda ! ce conteaza ca CET-ul explodeaza, noi tre sa votam cum are el chef ! da bine, si oradenii e prwosti si voteaza !
Postat 12 Mai 2015, 12:24 de AgentulTermic
Auleuuuuuu
Necula a inchis CET Braila.. adica ..faliment....Ce cauta la Oradea?De ce l-a adus Bolojanul aici?Cine plateste amenda Bolojane???Lasa tarcul de gunoi cu cartela,giratia si referendumul cu Popusica...ocupa-te de Cet primare...!Cine crezi ca te mai voteaza?Alooooo?Primare ne auzi?Alooooooooooo?Nea Ilie de la primarie?Apropos ...Cu Mihai Viteazu ce aveti don Primare?Alooooooo?
Postat 12 Mai 2015, 11:09 de grigore
Mama prostilor e mereu gravida!
Poti sa mergi la ICCJ si cu avocat Alicia Florick ca tot faliment se numeste! Iar la toate gaurile, mai vine si plata celor 54 milioane euro contractati pentru trecerea pe gaz a productiei! Culmea prostiei, stil de edil primitiv, e ca are intre variante reunificarea CET cu Termoficare SA, in conditiile in care acest lucru nu este nici legal si nici oportun! Solutia exista insa, dar nimeni nu a citit cu atentie unul dintre punctele de referinta a unui document care a circulat prin primarie, in sute de exemplare, inca din 2007 ... motiv pentru care toata conducerea municipalitatii, cu tot grupul de consilierii locali cu tot, se face vinovata de falimentul orasului in materie de termie! Demisia si banii jos amatorilor, din buzunarul vostru nu al contribuabililor pe care i-ati pacalit!
Postat 12 Mai 2015, 10:35 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON