URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2017, 17:51

"Naţionalizat" cu repetiţie: Un pensionar din Lugaşu de Jos protestează în faţa Primăriei comunale care îl fură "cu legea-n mână"

'Naţionalizat' cu repetiţie: Un pensionar din Lugaşu de Jos protestează în faţa Primăriei comunale care îl fură 'cu legea-n mână' SOLITAR. Autorizat de Primăria Aleşd să protesteze în faţa Judecătoriei locale, pe care o acuză că nu-i face dreptate, dar gonit de jandarmi, Graţian Giurgiu s-a postat peste drum de Primăria Lugaşu de Jos, lângă terenul de care a fost deposedat ilegal, ameninţând că va intra în greva foamei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nedrepţii fac legea îmbrăcaţi în costume de primari şi în robe de judecători, oftează un bihorean care de 13 ani umblă prin procese ca să reintre în posesia unui petic de pământ cumpărat cu 45 de ani în urmă, dar peste care aleşii din Lugaşu de Jos şi-au înstăpânit o "pilă". La cei 72 de ani ai săi, Graţian Giurgiu încă mai speră că cineva, nici el nu ştie cine şi când, o să-i facă totuşi dreptate...

Pe drum

La sfârşitul lunii trecute, când în pieţele marilor oraşe încă se mai adunau mii de oameni revoltaţi că noua putere vrea să siluiască legile ca să le poată folosi drept scut când fură, un bătrân stătea cu un carton agăţat de gât în faţa Primăriei din Lugaşu de Jos, în speranţa că o să-l bage cineva în seamă. Aşa l-a găsit BIHOREANUL într-o zi când încercase, de fapt, să protesteze în faţa Judecătoriei Aleşd, dar n-a fost lăsat. Necazul lui seamănă, probabil, cu amărăciunile a mii de ţărani din satele întregii Românii.

"În 1972 am cumpărat 37 ari de teren cu casă în centrul comunei, vizavi de Primărie şi de şcoală, de la cumnatul şi sora mea, mutaţi în Banat. Am făcut act la Notariatul din Aleşd, contractul a fost notat în Registrul Agricol şi am plătit impozit", povesteşte bărbatul. În 1980 l-a lovit ghinionul: o parte din terenul lui, 22 de ari, a "picat" pe planul de sistematizare a comunei, autorităţile comuniste hotărând să ridice pe el două blocuri. La schimb, i-au dat o parcelă de 20 de ari pe o străduţă învecinată, pe care a folosit-o netulburat până în primii ani de "democraţie originală".

În 1991, Primăria comunei, condusă de un anume Gavril Tanc, l-a dat în judecată cerându-i să cedeze o parte din teren. "Primarul şi încă doi consăteni voiau să-şi facă ABC pe el", zice bătrânul, învinuit de edil că ar fi deţinut fără drept respectiva bucată de teren, amplasată în centrul satului, lângă singurul bloc ridicat pe fosta sa parcelă, peste drum de Primărie şi de şcoală. Deci cu vad bun pentru negoţ...

(In)justiţie fără sfârşit

Pentru că la origine cei 37 de ari aparţinuseră unui membru CAP, în 1992 primarul s-a folosit de această chichiţă pentru a-i da lui Giurgiu o adeverinţă pe Legea 18 pentru mai puţin de un ar din suprafaţă. Următorul edil, Mihai Bica, i-a dat în acelaşi an o altă adeverinţă, pe 11 ari, dar pe restul de 26 tot nu s-a putut intabula. În 2003, un alt primar, Gavril Biriş, l-a pus în posesie pe întreaga suprafaţă, iar în acelaşi an a primit titlul de proprietate şi s-a intabulat.

Bucuria n-a durat, însă, mult: tot în 2003, acelaşi primar i-a deschis proces, contestând titlul de proprietate. Motivul? Actul ar fi fost "eliberat ilegal", deoarece, pe de o parte, "nu s-a făcut punerea în posesie efectivă şi în momentul eliberării titlului nu s-a făcut identificarea în teren", iar pe de altă parte "pe terenul în litigiu există construit un spaţiu comercial".

Prima afirmaţie era o minciună, deoarece punerea în posesie a fost făcută "în teren" de primar şi topograf, care au şi iscălit procesul-verbal, iar a doua, deşi adevărată, era rezultatul unui abuz, Primăria permiţând directoarei şcolii, Maria Urs, să-i ocupe terenul cu o dugheană tip vagon unde şi-a deschis plăcintărie. De atunci, a început o serie de procese purtate în trei rânduri de la Judecătoria Aleşd la Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Oradea şi Înalta Curte, în care el şi reprezentanţii Primăriei au avut nu mai puţin de 117 înfăţişări în 13 ani, instanţele dându-i dreptate ba lui, ba acestora.

Furt cu Hotărâre

Dacă iniţial directoarea a ocupat terenul lui Giurgiu fără niciun act, în 2009, deşi acesta făcea obiectul proceselor, Consiliul Local l-a concesionat aceleiaşi Maria Urs, care şi-a transformat dugheana într-un ABC construit din buşteni solizi din lemn, pe fundaţie din beton, cu branşament la apă şi la electricitate. "Primăria nu avea niciun drept să dea în chirie un teren care nu-i aparţinea şi era în proces. În loc s-o amendeze pe directoare că a construit ABC-ul fără nicio autorizaţie, a continuat procesele cu mine", zice bătrânul, supărat că şi acum încă se judecă pentru anularea Hotărârii de Consiliu prin care terenul său a fost dat în folosinţa altuia.

Giurgiu i-a cerut acest lucru şi actualului primar, Sorban Levente, al cincilea succedat la conducerea comunei în ultimii 27 de ani, dar în zadar. Edilul s-a spălat pe mâini ca Pilat din Pont, cum a procedat de altfel şi când BIHOREANUL l-a întrebat de ce refuză un demers atât de simplu. "Eu acum nu pot iniţia anularea unei hotărâri din 2009, pentru că este proces pe rol", zice Sorban. Repetând comportamentul abuziv al predecesorilor şi ignorând soluţia de bun-simţ ce stă la îndemâna oricărei autorităţi, de a-şi revoca propriile acte când se dovedesc nelegale.

În asemenea, condiţii, bătrânul nu are de ales decât să se judece mai departe cu Primăria, până la capătul zilelor. Mai ştii, poate pe asta şi mizează aleşii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON