URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2012, 08:33

Născut învingător: Romeo Balogh, culturistul din scaunul cu rotile, a ajuns om pe picioarele lui (FOTO)

Născut învingător: Romeo Balogh, culturistul din scaunul cu rotile, a ajuns om pe picioarele lui (FOTO) ESENŢĂ DE CAMPION. Chiar şi ţintuit în scaun, Romeo Balogh, ajutat de soţia lui, Anca, a reuşit să devină campion şi în afaceri, echipând până acum 250 de săli de fitness din toată ţara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multiplu campion naţional la culturism, bihoreanul Romeo Balogh Wittman n-a ştiut niciodată ce înseamnă înfrângerea. Şi se încăpăţânează să nici nu înveţe.

Deşi în urmă cu 6 ani a rămas imobilizat după un groaznic accident de maşină, în urma căruia a fost găsit la 30 de metri de autoturismul în care se aflase, Romi nu s-a lăsat pradă disperării şi, fire de învingător, a început o nouă luptă. Acum deţine o prosperă afacere în domeniul echipamentelor de fitness, creată de la zero, şi plănuieşte, alături de soţia sa, Anca, să aibă şi un copil. BIHOREANUL vă prezintă povestea unui luptător.

Spulberat pe şosea

Beiuşanul Romeo Balogh Wittman s-a apucat de culturism de la 12 ani, la îndemnul tatălui, făcând antrenamente într-o sală mică şi sărăcăcioasă. Trei ani mai tîrziu, a făcut pasul, din micul orăşel de provincie spre una din sălile de elită ale Oradiei. Antrenându-se cu un campion de renume, Ion Marin, în scurt timp a întâlnit şi el bucuria performanţei, urcând de mai multe ori pe podiumuri: a fost de şase ori campion naţional la juniori, iar mai apoi campion balcanic. Pe 16 noiembrie 2005, însă, viaţa lui a fost dată peste cap...

Cu câteva săptămâni înainte de Campionatele Mondiale la care urma să participe, Romi, care pe atunci avea 21 de ani, se întorcea de la Budapesta, conducând cu viteză un BMW. "Era primul îngheţ, nu aveam cauciucuri de iarnă şi, înainte de Debreţin, am derapat într-o curbă şi am lovit o bordură. Maşina s-a rostogolit, m-a aruncat afară prin lunetă, iar în aer m-am izbit de ea", povesteşte, aproape ca despre altul, campionul, acum în vârstă de 27 de ani. Paramedicii l-au găsit inconştient, la peste 30 de metri de maşină. "Mi-am rupt şi fisurat coloana în mai multe locuri, bicepsul, şi aveam multe alte răni. Medicii mi-au spus că, în mod normal, accidentul era de nesupravieţuit".

A trăit doar datorită corpului său puternic, călit de sport. "Am nimerit la cel mai bun spital din Debreţin, unde un medic şi-a asumat riscul de a mă opera pe loc la coloană, fără vreo semnătură din partea cuiva, şi mi-a fixat-o. Dacă oasele coloanei ar fi apăsat mai mult timp pe măduva spinării ar fi provocat paralizii iremediabile. Mi-a spus că singurul motiv pentru care a făcut-o a fost că a văzut că am un organism puternic", povesteşte Romeo, recunoscător că, deşi a fost singur în spital zile în şir, până a dat familia de el, a fost tratat exemplar de doctorii maghiari.

Lupta pentru viaţă

Chiar şi aşa, în urma operaţiei, a rămas paralizat de la piept în jos. Medicii i-au spus că nu va mai putea umbla, dar el şi-a dovedit o tărie ieşită din comun. "Nu sunt o persoană căreia îi place să trăiască într-un basm. Nu am intrat în şoc şi nu am fost disperat, ci am acceptat situaţia şi am încercat să-mi revin cât pot". Pragmatic, a încercat orice metodă de recuperare. "Nu am vrut să exclud nimic, aşa că am încercat acupunctură, bioenergii, am mers la mănăstiri, ocazii cu care m-am convins că sunt şi destui oameni gata să profite de tine", zice el cu amărăciune.

Până la urmă, tot medicina a dat rezultate. Tânărul a aflat despre o clinică din Moscova unde se experimenta un tratament cu celule stem, dar costa o avere. Pe un an - 180.000 de euro, bani asiguraţi în mare parte de părinţii săi, care şi-au vândut casa, restaurantul şi sala de sport din Beiuş, dar şi din donaţii de la tot felul de oameni, de la amici până la necunoscuţi. De altfel, prietenii săi sportivi au şi organizat, în 2006, o gală caritabilă, "Oradea Fight", ale cărei încasări au mers toate către el.

"Am plecat la Moscova pe propria răspundere, căci au fost oameni care au murit în urma tratamentului. El consta în injecţii cu celule stem. Dacă eşti norocos, acestea se transformă în celule nervoase", povesteşte tânărul. Lui, în parte, i-a reuşit. "Datorită tratamentului mi-am recuperat toate funcţiile corpului. Numai picioarele nu mi le pot mişca, dar nu e o paralizie completă, căci şi-au recuperat în mare parte sensibilitatea", spune campionul, care a privit recuperarea ca pe o luptă, ca pe o pregătire pentru un concurs important.

De la capăt...

Ţintuit în scaun, Romeo a fost nevoit să se adapteze noii vieţi. După ce vânduseră tot în ţară, părinţii s-au mutat într-o casă pe care o deţineau în Biharkeresztes, pe care au încercat s-o transforme într-un cămin cât mai primitor şi pentru fiul lor. Ei l-au încurajat să aibă o viaţă normală şi, astfel, l-au ajutat să-şi cumpere o maşină special echipată.

Iar Romeo n-a dezamăgit. În loc să-şi plângă de milă, să devină o povară pentru familie sau să zacă visând la ziua în care va putea umbla, a decis să-şi găsească noi preocupări. Pasionat de calculatoare, a urmat timp de doi ani cursurile de Business Management şi IT la American InterContinental University din Chicago. "Stăteam noaptea la webcam cu căşti şi participam la cursuri. Examenele tot aşa le-am dat. Voiam să mă duc în SUA, căci universitatea garanta o perioadă de practică la o mare companie IT", spune el.

Planurile însă i s-au schimbat. În timpul şcolii, vrând să-şi demonstreze că poate munci ca oricare altul, s-a angajat ca programator web la o companie de gazonat terenuri din Oradea, unde a cunoscut-o pe Anca, o fostă gimnastă, contabila-şefă a firmei. "Cred că faptul că ne-am întâlnit a umplut golurile din viaţa amândurora", spune el.

Mens Mentis: minte înţeleaptă

Anca, acum în vârstă de 33 de ani, nu l-a văzut pe Romi ca fiind diferit. "Noi am fost colegi. Am început să ne cunoaştem, mi-a plăcut cum gândeşte, cum vorbeşte. Am descoperit că eram pe aceeaşi undă", îşi aminteşte ea începutul poveştii de dragoste. Ambiţioşi, cei doi s-au hotărât să-şi pornească propria afacere, şi aşa au pus bazele firmei Mens Mentis, care distribuie echipamente de culturism şi aparate de fitness. "Ne-am asumat un risc dar, fiind atâţi ani în această lume, am avut multe cunoştinţe care m-au ajutat. Sandu Lungu, bun prieten, e unul dintre cei care ne-a ambiţionat, ne-a şi ajutat financiar şi chiar ne-a dat primii clienţi", spune Romeo.

Impresionând prin cunoştinţele despre aparate şi prin planul de afaceri, cei doi au câştigat încrederea marilor companii din domeniu, devenind unici distribuitori pe România şi Ungaria pentru o serie de mărci. Încă de la început, s-au hotărât să deschidă depozitul şi showroom-ul în orăşelul din Ungaria, chiar dacă au birouri şi-n Oradea. Dincolo de graniţă, spun ei, chiriile sunt mai ieftine, dar şi băncile mai deschise spre a sprijini afaceri noi.

Acum, Mens Mentis are pregătite de vânzare 500 de aparate şi a echipat 250 de săli din ţară, în cazul unora ocupându-se şi de proiectele de amenajare. Mai nou, tinerii s-au lansat şi pe piaţa din Ungaria, ba au câştigat şi un proiect european pentru a înfiinţa în orăşelul maghiar o mică fabrică de echipamente şi accesorii pentru fitness, pe care le vor numi "Wittmann". Şi planuri mai au...

"Sunt fericit" 

02 nunta.jpgÎn 2009, Romeo şi Anca au decis să se căsătorească, iar naş le-a fost Sandu Lungu. La cununie, campionul a stat drept, cu ajutorul unor orteze (foto). "Sunt incomode. Dar atunci a fost o ocazie deosebită", spune Romeo, care în rest foloseşte un scaun cu rotile. Chiar şi aşa, a ales să aibă o viaţă activă: vizitează fiecare sală pe care o echipează, călătoreşte cu echipa firmei prin Europa la expoziţii şi traininguri, dar merge şi la înot.

"Trec poate chiar săptămâni în care nu mă gândesc nicio clipă că sunt în scaun cu rotile. Contează şi atitudinea celor din jur, care mă tratează ca pe un egal". În privinţa mersului, nu şi-a pierdut speranţa nici acum. "Sunt companii americane care lucrează la următoarea generaţie de tratamente cu celule stem, pentru paralizia membrelor inferioare. Sunt convins că o să apuc aceste tratamente şi voi putea umbla", zice Romeo, calculat. Deocamdată, însă, nu se consideră dezavantajat. "E ca şi cum eşti foarte fericit cu maşina ta, dar în adâncul sufletului ţi-ai dori un Ferrari", glumeşte el.

Totuşi, nu vrea să încerce un nou tratament până nu va fi sigur. "La Moscova nu-mi era frică, merita riscul, dar acum am multe de pierdut. Am o soţie care mă iubeşte şi plănuim să avem un copil cât de curând. Familiile noastre sunt liniştite, ne merge bine, am reuşit în domeniul pe care îl iubesc. E cea mai fericită perioadă din viaţa mea", zice sportivul, cu zâmbetul pe buze. Şi asta, datorită puterii de a se ridica după o nenorocire, chiar dacă, deocamdată, doar cu spiritul.


02 campion.jpgCORP DE AUR
Pasiunea merge mai departe

Romeo a adunat în cariera sportivă şase titluri de campion naţional, printre care şi unul absolut, iar în 2002 a devenit campion balcanic. Pentru a ajunge la asemenea performanţe, tânărul ducea o viaţă strictă. "Mă trezeam la 4 să-mi fac exerciţiile cardio, iar de la 10 şi de la 17 aveam antrenamente de forţă. Acestea erau combinate cu 6-8 mese pe zi, dar la regim", povesteşte el. Patima nu i-a dispărut, după accident reluând antrenamentele, încât poate împinge chiar şi 140 de kilograme la piept. Acum, în ciuda programului încărcat, antrenează câţiva tineri, făcându-le programul de exerciţii şi regimul pentru competiţii. "Am un băiat la Suceava care e campion balcanic", se mândreşte Romeo. "Pasiunea pentru culturism nu mi-a dispărut, doar că acum nu mai particip eu la competiţii, ci elevii mei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
MERGI INAINTE
SA FI BINECUVINTAT ROMEO,MERGI INAINTE PRIETENE,,,SA AUZIM DE BINE SARUT MINA SOTIEI TALE. CU MULT DRAG,BEBE NEAGU,,,55 DE ANI,,,DE 39 DE ANI TETRAPLEGIC C5,,,MERGEM INAINTE CU BUNUL DUMNEZEU,AMIN
Postat 22 Noiembrie 2013, 06:01 de BEBE NEAGU
MERGI INAINTE
SA FI BINECUVINTAT ROMEO,MERGI INAINTE PRIETENE,,,SA AUZIM DE BINE SARUT MINA SOTIEI TALE. CU MULT DRAG,BEBE NEAGU,,,55 DE ANI,,,DE 39 DE ANI TETRAPLEGIC C5,,,MERGEM INAINTE CU BUNUL DUMNEZEU,AMIN
Postat 22 Noiembrie 2013, 06:01 de BEBE NEAGU
MERGI INAINTE
SA FI BINECUVINTAT ROMEO,MERGI INAINTE PRIETENE,,,SA AUZIM DE BINE SARUT MINA SOTIEI TALE. CU MULT DRAG,BEBE NEAGU,,,55 DE ANI,,,DE 39 DE ANI TETRAPLEGIC C5,,,MERGEM INAINTE CU BUNUL DUMNEZEU,AMIN
Postat 22 Noiembrie 2013, 05:58 de BEBE NEAGU
MERGI INAINTE
SA FI BINECUVINTAT ROMEO,MERGI INAINTE PRIETENE,,,SA AUZIM DE BINE SARUT MINA SOTIEI TALE. CU MULT DRAG,BEBE NEAGU,,,55 DE ANI,,,DE 39 DE ANI TETRAPLEGIC C5,,,MERGEM INAINTE CU BUNUL DUMNEZEU,AMIN
Postat 22 Noiembrie 2013, 05:57 de BEBE NEAGU
MERGI INAINTE
SA FI BINECUVINTAT ROMEO,MERGI INAINTE PRIETENE,,,SA AUZIM DE BINE SARUT MINA SOTIEI TALE. CU MULT DRAG,BEBE NEAGU,,,55 DE ANI,,,DE 39 DE ANI TETRAPLEGIC C5,,,MERGEM INAINTE CU BUNUL DUMNEZEU,AMIN
Postat 22 Noiembrie 2013, 05:55 de BEBE NEAGU
bravo
bravo si felicitari Dani&Andra
Postat 25 Aprilie 2012, 23:17 de Dani&Andra
beiusanul
felicitari dl ROMEO,sunteti un luptator adevarat.sanatate si bucurii alaturi de cei dragi,maria BEIUS
Postat 02 Aprilie 2012, 22:34 de maria
pr
ma bucur sa va revad , ma bucur ca am avut asa colegi, va doresc multe reusite mai departe , va pup
Postat 26 Martie 2012, 22:31 de POPA
BUCURIE!
Felicitari si numai bucurii! Una din putinele vesti bune din ultimul timp.Recunosc in acest BRAV BARBAT pe bunicul lui de la UILEAC ,ca dealtfel pe toata familia, oameni foarte harnici si cu initiativa.Ma mandresc cu astfel de Oameni care au o legatura cu satul copilariei mele.
Postat 24 Martie 2012, 19:10 de Florica HERMAN
muritori de foame
felicitari ! nu este un parazit social ca cei care slujesc pe traian basescu , handicapatii au valoare sociala nu hotii si evazionistyy.
Postat 24 Martie 2012, 11:06 de parazitii sociali
oradean
felicitari pt ce face si respect si pt anca pe care o cunosc personal .Tot respectu,bravo
Postat 23 Martie 2012, 13:39 de oradean
felicitari
nu cred ca i-a fost usor dar da dovada de mult curaj si de un caracter deosebit,cred ca e un exemplu pentru multi oameni!Numai bine!!
Postat 23 Martie 2012, 12:13 de andreea
Bravo
Un om extraordinar. Bravo lui! Mi-a fost elev cand era la liceu !
Postat 23 Martie 2012, 09:57 de Vali
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON