URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2014, 07:58

Musafiri periculoşi: Cum îşi face partidul extremist maghiar Jobbik campanie în Oradea

Musafiri periculoşi: Cum îşi face partidul extremist maghiar Jobbik campanie în Oradea LA CULES DE VOTURI. Străjuiţi de doi membri ai Gărzii Maghiare, vicepreşedintele Gyure Csaba, deputatul Szavay Istvan şi candidatul Jobbik ardelean Erdely Bela au cerut voturile orădenilor cu cetăţenie maghiară
Musafiri periculoşi: Cum îşi face partidul extremist maghiar Jobbik campanie în Oradea LA CULES DE VOTURI. Străjuiţi de doi membri ai Gărzii Maghiare, vicepreşedintele Gyure Csaba, deputatul Szavay Istvan şi candidatul Jobbik ardelean Erdely Bela au cerut voturile orădenilor cu cetăţenie maghiară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a devenit câmp de confruntare între partidele din Ungaria, inclusiv a celor anti-sistem, extremiste, care nu ezită să facă apologia forţei şi să vorbească deschis despre conflicte cu România.

Cu două duminici în urmă, un vicepreşedinte, un deputat şi un candidat ai Jobbik au descins la Oradea, unde s-au întâlnit cu adepţi în faţa cărora - înaintea alegerilor parlamentare programate în ţara vecină pe 6 aprilie, la care etnicii maghiari din România cu dublă cetăţenie vor putea vota pentru prima oară - au vânturat idei xenofobe, promiţând că vor apăra maghiarimea în faţa evreilor şi ţiganilor, dar şi că le vor promova interesele economice de etnicii români. Deşi întâlnirea a fost mai "soft" decât se aştepta, Jobbik îşi fixează prin asemenea manifestări un cap de pod care poate compromite pacea interetnică din zonă, consideră observatorii independenţi.

Reuniune cu cântec

Duminică, 2 martie, Casa de Cultură a Sindicatelor, orele 16.30-18.30. În timp ce aproximativ 600 de orădeni se pregăteau să asiste la concertul BZN, într-o altă sală, mai mică, păzită de doi indivizi în uniforme paramilitare negre, de la Garda Maghiară (formaţiune de tip paramilitar interzisă în Ungaria), se desfăşura un "forum" cetăţenesc organizat de Jobbik, partidul "mai drept, mai bun" clasat pe locul al treilea în Parlamentul Ungariei la scrutinul din 2010 şi care acum râvneşte să preia guvernarea.

Supravegheată discret de un echipaj al Jandarmeriei, reuniunea fusese anunţată în presa de limba maghiară, Jobbik promiţând prezenţa a doi lideri importanţi, vicepreşedintele Gyure Csaba şi deputatul Szavay Istvan, plus un istoric şi politolog originar din Cluj, Erdely Bela, prezentat drept candidatul pentru maghiarimea din Transilvania la alegerile din 6 aprilie.

Pregătit de rău

"M-am dus la întâlnire pregătit pentru ce putea fi mai rău", a mărturisit BIHOREANULUI un participant. Motivul? "Jobbik se declară pe faţă de extremă dreapta, cu discurs deschis împotriva evreilor şi ţiganilor, dar vehement şi contra autorităţilor din România, Serbia, Slovacia şi Ucraina, învinuite că nu acordă drepturi naţiunii maghiare din Bazinul Carpatic".

03_Vona_Gabor_bihoreanul2.jpgFondat în 2003 şi condus de Vona Gabor (foto), admirator al amiralului Horthy Miklos pe care îl consideră "salvatorul naţiunii", Jobbik a făcut şi face valuri atât în Ungaria, cât şi în ţările vecine. Acum două săptămâni, un deputat Jobbik a smuls steagul UE din Parlamentul de la Budapesta şi l-a aruncat în Piaţa Kossuth, ţipând că Europa este o pacoste pentru Ungaria, pentru că face presiuni pentru liberalizarea comerţului cu terenuri inclusiv pentru străini.

Încă de la înfiinţare, Jobbik s-a asociat cu formaţiunea paramilitară Magyar Nemzet Garda (Garda Naţională Maghiară), interzisă abia în 2009, după ce indivizi în uniformele grupării au incendiat o colonie de ţigani din apropierea Budapestei şi au ucis şase bărbaţi. Jobbik a colaborat cu Garda Maghiară şi în Ardeal. În august 2013, într-o tabără organizată în Secuime împreună cu Asociaţia Tinerilor Maghiari, Vona Gabor a declarat că "pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România", cerând "românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune".

Jobbik şi job-urile maghiarimii

La întrunirea desfăşurată la Oradea, cei trei reprezentanţi ai Jobbik au adoptat, totuşi, un discurs precaut, fără referiri la români. După ce a atacat concurenţii din Ungaria (FIDESZ şi Partidul Socialist), Gyure le-a spus celor aproximativ 60 de adepţi prezenţi, majoritatea tineri sub 35 de ani, că Jobbik-ului le datorează maghiarii din afara graniţelor legea dublei cetăţenii şi a promis că dacă formaţiunea vine la putere va mări de cinci ori alocaţiile acordate de statul ungar pentru copiii maghiari care urmează cursuri la şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară.

Recunoscând că maghiarii din România nu au fost "românizaţi", reprezentanţii Jobbik s-au "luat" doar de ţigani şi evrei. "Infracţiunile ţiganilor sunt o problemă naţională", a spus Szavay, adăugând, de asemenea, că "nu se consideră norocos" că în şcolile din Ungaria învaţă copii maghiari laolaltă cu ţigani şi evrei.

Totuşi, politicianul ungur a scăpat şi un "porumbel" ce poate fi considerat neliniştitor pentru români, anunţând intenţia de a "segrega" piaţa muncii din Transilvania pe criterii etnice, aşa încât job-urile de la companiile ungare care activează aici să fie rezervate, practic, doar pentru maghiari. "Vrem să convingem antreprenorii din Ungaria să înfiinţeze locuri de muncă în zonele cu populaţie maghiară, iar condiţia de angajare să fie cunoaşterea limbii maghiare, pentru că sunt firme ca Mol, CBA şi OTP care nu practică acest lucru", a spus Szavay.

Lozinci fără ecou

"Cei din sală i-au ascultat în linişte pe reprezentanţii Jobbik, fără să provoace subiecte de discuţii antiromâneşti sau xenofobe", spune sursa BIHOREANULUI, iar celor trei nu le-au fost puse nici măcar întrebări pe astfel de teme.

"La finalul forumului, înainte să fie îndemnaţi să-şi dea votul pentru Jobbik, oamenii din sală au pus doar două întrebări. Dacă Jobbik va susţine elaborarea de manuale pentru învăţarea istoriei localităţilor maghiare din Transilvania şi dacă este adevărat că în Ungaria sunt anumite comunităţi, la sate, care sunt susţinute financiar de Jobbik". Previzibil, cei trei politicieni au răspuns "da" la ambele întrebări, iar reuniunea s-a încheiat după două ore fără niciun incident.

"Nu vrem tensiuni"

Deşi întrunirea a fost prima apariţie publică a Jobbik în Oradea, extremiştii maghiari au aici o filială locală încă din 2012. "Nu au o existenţă juridică legală, ci sunt găzduiţi la sediul Asociaţiei Tinerilor Maghiari, cu care colaborează", spune deputatul UDMR Szabo Odon.

De altfel, tinerii din UDMR Bihor au şi desfăşurat anul trecut un miting de protest împotriva Jobbik. Nu numai pentru că radicalii din Ungaria cultivă relaţii cu rivalii de la PPMT, "suflând" voturi către formaţiunea lui Tokes Laszlo, dar şi pentru că liderii locali ai Uniunii consideră şi ei, la fel ca românii, prezenţa Jobbik şi a Gărzii Maghiare drept un pericol. "Oradea este un spaţiu al toleranţei şi, dacă până acum nu au fost tensiuni interetnice, nu vrem să apară nici de acum înainte", explică deputatul Szabo.

"Pot aţâţa populaţia"

03_Adrian_Simon_bihoreanul.jpgŞi observatorii independenţi apreciază că prezenţa Jobbik, chiar dacă pentru început inofensivă, poate afecta climatul interetnic din Oradea. "În condiţiile în care maghiari din România vor putea vota prima oară pentru Parlamentul Ungariei, era de aşteptat ca ei să fie o miză pentru politicienii de la Budapesta. Totuşi, extinderea campaniei din Ungaria în România şi prezenţa Jobbik transformă Ardealul într-un câmp de bătaie şi poate aţâţa populaţia de aici", spune preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, Adrian Şimon (foto).

Prezent şi el la întrunirea Jobbik, Şimon consideră că "genul acesta de manifestări nu va face bine nici publicului maghiar din Transilvania şi nici românilor" şi spune că Pro Democraţia va studia cum ar putea fi reglementată legal o astfel de campanie electorală "transnaţională", cu potenţial negativ în planul relaţiilor interetnice. Nu de alta, dar în caz contrar România nu doar va semăna, ci chiar va deveni efectiv ca un sat fără câini...


VOT FĂRĂ FRONTIERE
Cum votează maghiarii din România pentru Budapesta

Alegerile din 6 aprilie, care vor decide configuraţia viitoarei majorităţi guvernamentale din Ungaria, vor fi primele la care îşi vor putea exercita depturile electorale şi etnicii maghiari din România care au obţinut cetăţenia ungară în ultimii ani.

Potrivit legii maghiare, aceştia pot fie să voteze la orice secţie de votare din Ungaria sau la consulatul ungar de la Cluj, fie să-şi exercite votul prin corespondenţă. În acest caz, etnicii maghiari trebuie să-şi anunţe intenţia la Autoritatea Electorală Permanentă ungară, până cel târziu cu trei săptămâni înaintea scrutinului. Dacă fac acest lucru, vor primi la domiciliu un plic mare, în care vor găsi un formular pe care trebuie să-şi completeze datele de identificare, un buletin de vot pe care îl completează cu pixul şi un plic în care trebuie să pună documentele, pentru a-l expedia prin poştă, în aşa fel încât să ajungă la Budapesta cel târziu cu o zi înaintea scrutinului.

Potrivit estimărilor, pe 6 aprilie vor vota aproximativ 200.000 de cetăţeni români care au şi cetăţenie ungară, număr suficient pentru a decide un mandat de parlamentar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Pprefectul de Mureş, Corneliu Grosu a declarat:
10 martie 2014: "La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni spre centrul oraşului (...) au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine - scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române.
Postat 13 Martie 2014, 06:01 de Main Facility
Revin anii ,40
As vrea sa se inteleaga odata pentru totdeauna de catre toti cei care va dati pacifisti sau , pur si simplu , din ratiuni politice , faceti pe moderatii sau neutri : NU EXISTA UNGURI MODERATI SI UNGURI EXTREMISTI . EXISTA DOAR UNGURI CARE , PE ORICE CALE , VOR REFACEREA UNGARIEI MARI . (Chiar daca in acea ungarie mare erau intotdeauna in minoritate , majoritatea alcatuind-o popoarele subjugate de ei ) Voi motiva afirmatia mea cu doua intamplari . -Eram in clasa a VII-a cand un coleg UNGUR , crezand ca si eu sunt de al lor (le vorbesc perfect limba) mi s-a destainuit , foarte afectat , intr-un anume context : " DE I-AS VEDEA PE TOTI "VALAHII" SPANZURATI PE COPACII ASTIA " ... asta este educatia lor de mici copii . - al doilea exemplu (repede uitat ) este chiar al plodului de consilier oradean , care a refuzat sa se pozeze sub drapelul romaniei , lucru cu care vajnicul tata se mandrea CONFIRMAND DE FAPT SPUSELE MELE . Mai trist este ca specimenul , in loc sa fie imediat expulzat cu familie cu tot , este si acum bine, mersi . Daca at fi avut in familii (ziaristi si politicieni ) expulzati de unguri in 1940, poate ati gandi altfel !?!
Postat 12 Martie 2014, 21:07 de Horea
Dezideratul separatismul unguresc:
ATENTIE MA RE !!!! Dezideratul acestor dezaxati (ungurii separatisti, indiferent din ce partid fac parte) este ANEXAREA TRANSILVANIEI DE CATRE ungaria ! Acesti dereglati nu se vor opri de buna voie ! Separatismul unguresc ataca din doua parti. atat din ungaria cat si de pe teritoriul Romaniei !
Postat 12 Martie 2014, 17:27 de ATENTIE ROMANI !!!
@/cristi/...ungureeeeei
astia sunt la guvernare in ungurika ! toate partidele unguresti trebuie interzise in Romania ! toate, fara nici o exceptie vor acelasi lucru. poate ca o spun folosind alte cuvinte, insa toate instiga la separatism, izolationism unguresc etc ! TOTI TREBUIE SCOSI IN AFARA LEGII ALTFEL SE VA AJUNGE ASA CUM O SPUN CHIAR EI LA UN CONFLICT INTRE CELE DOUA TARI ! DACA NU SE VOR LUA MASURI IMPOTRIVA INSTIGATORILOR VENITI DIN PUSTA SAU AFLATI PE TERITORIUL ROMANIEI, NE INDREPTAM SPRE UN RAZBOI INTRETNIC IN TRANSILVANIA ! SEPARATISMUL, EXTREMISMUL UNGURESC NU SE VA OPRI DE BUNA VOIE !!!!!!!
Postat 12 Martie 2014, 17:16 de Safeguard
pacat
Nici o diferenta intre Hitler si ideologiile astora.... Traiesc cu speranta ca traim intr-o societate unde ororile istorice ale Holocaustului nu isi vor face prezenta . Cred cu tarie ca totusi avem in conducere oameni capabili sa intervina in eliminarea acestor indivizi. Atat in conducerea Romaniei cat si a Ungariei.....
Postat 12 Martie 2014, 07:57 de cristi
Cei doi
Ce moace de handicapati au aia doi... Pacat ca sunt atat de spalati pe creier!!!
Postat 12 Martie 2014, 05:18 de Mr B
Autoritatile???
Autoritatile ce au facut in cazul asta? I-au pazit si ei sa nu se atinga nimeni de ei? Sa le fie rusine! I-am vazut si eu cum fluturau steagul si nici un jandarm nici un bocter sa-i intrebe de sanatate! Pentru asta platim , noi, contribuabilii? Sa ne fluture cu nerusinare lozincile si steagurile?
Postat 11 Martie 2014, 22:07 de citizen
ff multa precautie!!!
M-am dus la concertul BZN si ma trezesc cu niste indivizi imbracati in uniforme paramilitare la o reuniune intr-o institutie subordonata primariei Oradea. Parerea mea ca simplu om e ca acest grup de extremist nu are ce cauta in Romania, sa se duca sa instige in tara lor si sa raspunda si cine le-a dat sala acolo, apropo Bolojan s-a facut ca nu ii vede, a trecut ca racheta pe langa ei. Eu nu ma imbrac paramilitar in vazul lumii cu un scop precis, sa fac impresie si sa provoc ingrijorare in randul oamenilor. Cand te imbraci astfel dai de inteles ca vrei ceva in forta, instigi la lucruri care nu isi au locul. Daca vrei autonomie, fa demersuri politice, discuta fa ce vrei dar nu imbracat paramilitar. Un lider dezaxat care si-a lasat de izbeliste familia si s-a dus in Ungaria sa se faca iarasi europarlamentar cred ca nu poate avea credibilitate in fata nici unui maghiar cu scaun la cap ma refer la L Tokes. Traim aici romani si maghiari si suntem destul de apasati de problemele noastre curente si mai ales suntem Europeni si asemenea manifestari nu au ce cauta aici.
Postat 11 Martie 2014, 20:54 de Un om simplu
rusine
Pe foc i-as pune pe toti ungurii nationalisti. Niste gunooaie. Numai necaz fac intre unguru civilizat si románi. La noi nu mai existá de foarte mult timp problema asta : Román sau Ungur. Eu sunt jumi-juma , dar jur cá sápun as face din extremistii ástia ! ! ! ! ! !
Postat 11 Martie 2014, 18:06 de Jumi-Juma
Aveti dreptate fratilor !
Daca autoritatile Statului Roman, nu vor lua masuri impotriva separatismului, revizionismului si iredentismului unguresc, se va ajunge la razboi interetnic im Transilvania ! Extremismul unguresc nu se va opri de la sine ! El este deja prezent in guvernul ungariei, pana la cel mai inalt nivel. Extremismul unguresc este de asemenea, prezent si foarte activ si in Romania ! LUATI MASURI IMPOTRIVA EXTREMISMULUI UNGURESC PANA CAND NU VA FI PREA TARZIU !
Postat 11 Martie 2014, 16:52 de LOOK !
Aici ne-a adus setea de putere a premierului plagiator !
Neamtu' ala de iohanis n-a fost bun de vicepremier, plagiatorul a pus trei hunguri in locul neamtului, unul, hunor, vicepremier ! Pacat ca s-a scos pedeapsa cu moartea, asta ar merita acest plagiator si tradator de neam si tara !
Postat 11 Martie 2014, 10:11 de ionel
Sa ma pis pe voi !
Sa ma *** pe toti "extremistii" unguri , si pe ce vor ei ! Ca va rupem * la intrare in tara data viitoare !
Postat 11 Martie 2014, 09:06 de OradeaN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON