URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2011, 15:59

Moş Crăciun e orădean! (FOTO)

Moş Crăciun e orădean! (FOTO) BĂTRÂNUL CEL BUN. Săptămâna trecută, Moşul a poposit la Grădiniţa 34 din Parcul Petofi, unde şi-a deşertat tolba pentru copiii din grupa mică, după ce - fireşte - micuţii şi-au spus cuminţi poeziile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atenţie, copii! Moş Crăciun şi-a îmbrăcat costumul, a luat în spate desaga plină de cadouri şi colindă săptămâna aceasta oraşul. Nu e nicidecum vreun tinerel şi nici n-are barbă falsă. E chiar el, Moşul cel adevărat!

BIHOREANUL a descoperit că bătrânul cu chipul blajin, barba stufoasă şi ochelari rotunzi nu locuieşte la Polul Nord, ci e orădean get-beget, făcându-şi meseria de aproape o jumătate de veac.

Maestrul păpuşar

Un orădean de aproape 70 de ani a găsit secretul tinereţii şi al veseliei. Ioan Oros şi-a petrecut aproape 50 de ani din viaţă distrând copiii, ca actor, vocaţie pe care şi-a descoperit-o în pruncie. "Provin dintr-o familie de oameni săraci, care nu aveau radio, ci doar un difuzor pus pe perete. Nu-mi lăsam fraţii să doarmă, ascultând "teatru la microfon", la Radio România", povesteşte bunicuţul.

În şcoala generală şi în liceu, pe care l-a făcut la Gojdu, a început să-şi arate şi înclinaţia de a juca. "Făceam scenete cu bastonul în mână şi cu o pălărie, cum văzusem în filmele cu Charlie Chaplin", îşi aminteşte moş Ioan. Văzându-i talentul, profesorii l-au îndrumat spre Şcoala Populară de Artă. Şi aşa, la 21 de ani, devenea actor al Teatrului de Păpuşi.

Moş Gerilă

Trimis de conducerea teatrului, Ioan Oros s-a specializat timp de doi ani la Bucureşti, iar apoi a jucat atât pe scenă, cât şi în spatele păpuşilor, în spectacole clasice precum "Harap-Alb" sau "Sarea în bucate". A avut chiar şi un rol într-un film "serios", "Momentul adevărului", după un scenariu de Titus Popovici.

Dar cel mai îndrăgit personaj, pe care l-a întruchipat de la 25 de ani, şi care urma să-l definească, este cel al Moşului. "Pentru actori era sarcină de partid pe vremurile acelea să facă pe Moş Gerilă, cum i se zicea, pe la grădiniţe. Probabil că pe mine m-a prins rolul mai bine", spune bătrânul, explicând motivul pentru care şi-a făcut din asta o adevărată carieră.

O bună perioadă, atât înainte, cât şi după revoluţie, Ioan a fost Moşul care venea, în mod tradiţional, an de an, la Gară. "Ajungeam pe peron, iar acolo mă aşteptau mulţi părinţi şi copii, aveam o portavoce şi îi salutam pe toţi, şi le împărţeam dulciurile din desagă", îşi aminteşte bunicuţul. În 1994 s-a pensionat, dar nu şi-a abandonat personajul favorit, mai ales că, pe măsură ce trecea timpul, îi semăna tot mai mult. Şi-a crescut o barbă stufoasă şi a închegat o relaţie specială cu cei mici, pe care îi iubeşte din toată inima, nu doar de Crăciun, ci în fiecare zi şi oriunde s-ar afla.

În clinchet de clopoţei

Datorită talentului lui de a-i fermeca pe copii, moş Ioan e tot mai căutat de educatoarele de la grădiniţe, dar şi de orădeni care-l vor "la domiciliu", pentru a le face pe plac propriilor micuţi. Aşa se face că şi anul acesta are agenda plină. "Am copii la care mă duc deja de o mulţime de ani. Ei ştiu şi simt că sunt Moşul cel adevărat", spune bătrânelul.

A trecut, săptămâna trecută, şi la Grădiniţa 34 din Parcul Petofi. La auzirea clopoţeilor, copiii s-au oprit uimiţi, reîncepând să zburde când le-a venit rândul la cadouri. "Bună ziua, dragii Moşului, să ştiţi că am aşteptat un an întreg să vă văd. Dacă veţi fi cuminţi, să ştiţi că mai vin şi pe la voi pe acasă", le-a spus Ioan pruncilor care nu-şi mai dezlipeau privirile de la el. Deşi recunoaşte că până şi Moş Crăciun mai oboseşte uneori, "munca" asta îl face fericit. "E prilejul de a mă întâlni cu sufleţele pline de puritate şi de candoare, care aşteaptă Moşul cu emoţii nemăsurate şi cu inimile deschise", spune Ioan Oros.

Acum, abia aşteaptă întâlnirea cu un copil anume. E vorba chiar de nepoţica lui, Maria, de numai 3 anişori, care locuieşte la Timişoara şi căreia moş Ioan şi soţia lui, "Crăciuniţa", i-au pregătit o mulţime de cadouri. Dar ce daruri să-i mai trebuiască celei mici, când ea are ce-şi doreşte orice copil: pe Moş Crăciun bunic!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON